stoTapsi

Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
Elisaf me KaxrimaniΜΗΝ περιμένετε να τελειώσει σύντομα αυτό το μαρτύριο. Για το lockdown λέμε, τον κορονοϊό και προπαντός για τις οικονομικές επιπτώσεις, που θα είναι οδυνηρές. Το χειρότερο όμως είναι που μάλλον δε θα τελειώσει ποτέ το εκείνο που αφορά τα μυαλά που κουβαλάνε οι διοικούντες τον τόπο, που ενεργούν ως να «πέρασαν» τον ιό και τους άφησε κουσούρια με εγκεφαλικές βλάβες. Το θέμα όμως είναι ότι έτσι ήταν από παλιά, αλλά το είχαμε πάρει όλοι αψήφιστα, πιστεύοντας πως ήταν ικανοί.

ΑΝ τυχόν και αδικούμε κάποιον να μας το πείτε, αλλά δείτε γιατί τα λέμε. Διαβάζουμε ότι... «ο δήμαρχος κ.Ελισάφ είναι μόνος, δεν έχει ικανούς συνεργάτες, τι να πρωτοσκεφτεί και τι να πρωτοκάνει»! Η διαπίστωσή μας είναι ότι καταβάλλεται μιά αγωνιώδης προσπάθεια να απαλλαγεί από κάθε ευθύνη ο δήμαρχος για όσα στραβά πράττει και για ό,τι δεν κάνει για την πόλη και να φορτωθούν όλα τα δεινά στους «...κακούς, εμπαθείς και ανίκανους συνεργάτες του»! Οπότε, ο δήμαρχος θέλει να κάνει πολλά, αλλά είναι αδύνατον μόνος του να τα καταφέρει!

ΘΕΛΕΤΕ να ενστερνιστούμε αυτή την άποψη; Εντάξει, αλλά εκείνος διάλεξε την ομάδα του για να πορευτούν τα Γιάννινα στη... «Νέα Εποχή». Αν επέλεξε ανίκανους, τότε κι εκείνος δεν πάει πίσω, αλλά επιμένουμε και σε παλιότερα εκφρασθείσα άποψή μας, ότι ο κ. Ελισάφ δεν είχε καμιά από τις ικανότητες που απαιτεί το αξίωμα του δημάρχου Ιωαννίνων. Ίσως να είναι καλός γιατρός, άντε δημοτικός σύμβουλος, αλλά μέχρις εκεί! Άλλωστε ένας ικανός δήμαρχος ή οποιοσδήποτε αξιωματούχος φαίνεται και από την επιλογή των συνεργατών του, που δεν μπορεί ξαφνικά να θεωρούνται ανίκανοι!

ΕΧΟΥΜΕ πολλούς λόγους να μην αλλάξουμε αυτή την άποψή μας. Διότι πχ όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως δήμαρχος ο κ. Μωυσής Ελισάφ, μιά από τις προτεραιότητές του ήταν-όπως είπε- ήταν να αλλάξει την κεντρική πλατεία και για αυτό θα έκανε νέα μελέτη. Θα θυμάστε όμως ότι επί δημαρχίας του κ. Θωμά Μπέγκα είχε προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και είχε επιλεγεί μία εκ των μελετών. Δεν άρεσε στον κ. Ελισάφ το... «πολύ μαύρο» της μελέτης, όπως δεν άρεσε και στην πλειοψηφία των πολιτών. Είχε άλλα κατά νου ο κ. καθηγητής, που θα τα παρουσίαζε στους πολίτες οσονούπω...

ΠΕΡΑΣΑΝ δεκαέξι μήνες και πριν από λίγες ημέρες περιχαρής ανακοίνωσε ότι θα κάνει χρήση της μελέτης που απέρριπτε! Εν τω μεταξύ χάθηκε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης 2 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και θα χρειαστούν περίπου άλλα τόσα για να γίνει η «μαύρη πλατεία»! Μια απόφαση που θα πρέπει οι πολίτες να... χειροκροτήσουν, μαζί την... ικανότητα του δημάρχου να αποφασίζει και τη σταθερότητα των αποφάσεών του! Αν τώρα ο κ. Ελισάφ δίνει την εντύπωση ότι βλέπει στο ύπνο του και στο ξύπνιο του τον πρώην συνοδοιπόρο του κ. Θωμά Μπέγκα - που πανηγυρίζει για τις παλινωδίες- είναι μια άλλη ιστορία.

ΑΥΤΑ σε ό,τι αφορά το Δήμο Ιωαννιτών, διότι ανάλογα περιστατικά υπάρχουν και στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου δεσπόζει η μορφή του... «πανεπιστήμονος και αλανθάστου» Περιφερειάρχη κ.Αλέξ. Καχριμάνη. Ακύρωσε χωρίς επαρκείς εξηγήσεις το έργο της σύνδεσης της Εγνατίας με τμήμα οδικού άξονα της Πρέβεζας, διαλύοντας και την εργολαβία που υπήρχε. Αυτή η ακατανόητη απόφαση δε θα έχει μόνο ως συνέπεια την καθυστέρηση ενός μεγάλου έργου, αλλά και την αποζημίωση της κατασκευάστριας εταιρίας! «Ε,ας πληρώσουμε κιόλας...», αντέτεινε ο κ. Καχριμάνης, αλλά όμως δε θα πληρώσει από την τσέπη του, ενώ αναμένεται η... κατάτμηση του έργου και η ανάθεσή του σε πολλούς...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ με ένα ακόμη παράδειγμα. Την 1η Δεκεμβρίου αποφασίζεται, ύστερα από εισήγηση του κ. Καχριμάνη, η παράταση για 12η φορά της παράδοσης του εξοπλισμού των περίφημων Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων! Φταίει η εταιρία που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις, θα πείτε. Όχι, διότι ευθύνεται η Περιφέρεια που δεν μπορεί να ολοκληρώσει το έργο της κατασκευής των Σταθμών και αποφασίζει παρατάσεις επί παρατάσεων για τον εξοπλισμό, που συνεπάγεται και την πλημμελή λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων! Για το οποίο όμως οι πολίτες πληρώνουν, με πρώτο το Δήμο Ιωαννιτών που καλείται να καταβάλλει για το τρέχον έτος 1,2 εκατ. ευρώ!

ΑΣ μη συνεχίσουμε την απαρίθμηση όσων συμβαίνουν και που εν τέλει υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων μας. Άλλωστε οι αποφάσεις των-κακή τη μοίρα- ηγετών μας, είτε το θέλουμε είτε όχι, επηρεάζουν τη ζωή μας και δυστυχώς- όπως αποδεικνύεται- προς το χειρότερο. Εξ άλλου τίποτε μέχρι τώρα δεν πιστοποιεί ότι το αδιαμφισβήτητο των πρωτοβουλιών τους. Το αντίθετο μάλιστα και ας ωρύονται όσο θέλουν πως δήθεν τους αδικούμε, αδυνατούντες να αντιληφθούμε το μέγεθος της (ανιδιοτελούς κιόλας...) προσφοράς τους στον τόπο, άρα και στους κατοίκους, όλους μας! Που με παρρησία θα τους πούμε,... αφήστε μας να χαθούμε, δε θέλουμε να μας σώσετε άλλο...

Δημοσιεύθηκε στον "Πρωινό Λόγο" το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version