stoTapsi

Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
Gontas Elisaf MpartzokasΠΡΙΝ από λίγες ημέρες ο «Πρωινός Λόγος» είχε μιά είδηση, η οποία φρόντισαν πολλοί να περάσει ασχολίαστη και να μην αναπαραχθεί. Αφορούσε την απαλλαγή με βούλευμα, του πρώην δημάρχου κ. Νίκου Γκόντα και άλλων εβδομήντα (συνεργατών του και μη) από τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας. Είναι βεβαίως η πολλοστή φορά που ο κ. Γκόντας και συνεργάτες του αθωώνονται, αλλά τούτη η υπόθεση ήταν ξεχωριστή. Διότι αναφέρονταν στη διαχείριση της περίφημης ΑΔΕΙ, της Αναπτυξιακής επιχείρησης, τότε, του Δήμου Ιωαννιτών. Πρόκειται για την ίδια που απασχόλησε, επί σειρά ετών μάλιστα, την επικαιρότητα και την Κοινή Γνώμη.

ΣΕ αυτή την υπόθεση, ο κ. Φίλιππας Φίλιος με τον σημερινό δήμαρχο κ. Μωυσή Ελισάφ και τον προσφάτως αποβιώσαντα Φίλιππα Τσουμάνη και στελέχη τους, όπως ο κ. Θωμάς Μπέγκας, συνεπικουρούμενοι από τον κ. Αρη Μπαρτζώκα, στήριξαν τον προεκλογικό τους αγώνα το 2010 και μάλιστα με απίστευτη ένταση, έως και μίσος! Απαιτούσαν με αναφορές και με δημόσιες καταγγελίες τους να παρέμβει η Εισαγγελική Αρχή, όπως και έγινε. Ο κ. Γκόντας, ο τότε πρόεδρος της ΑΔΕΙ κ. Κώστας Τσάγκας, η ευρωβουλευτής σήμερα κ. Αννα Ασημακοπούλου και δεκάδες άλλοι συμπολίτες διασύρθηκαν και ταλαιπωρήθηκαν. Το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου όμως δεν αφήνει κανένα περιθώριο για συζητήσεις: η λειτουργία και διαχείριση της ΑΔΕΙ ήταν προς το συμφέρον του Δήμου και δε διαπράχτηκε κανένα αδίκημα.

ΤΟ ενδιαφέρον είναι ότι η Εισαγγελική Αρχή είχε ασκήσει δίωξη και στους κατηγόρους του κ. Γκόντα, διότι στο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφιζαν ό,τι αφορούσε την ΑΔΕΙ, αλλά μέμφονταν τον τίποτε δήμαρχο που εφάρμοζε αυτές τις αποφάσεις! Εν πάση περιπτώσει, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών με την 25/2021 απόφασή της, ομοφώνως αποδέχτηκε την γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου, που έκρινε ορθή και απολύτως αιτιολογημένη την εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή των κατηγορουμένων και την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου και έτσι εκρίθη να μη ζητήσει την άσκηση έφεσης. Όλα καλά λοιπόν, αλλά δε μάθαμε αν ζήτησαν συγγνώμη από τους εξευτελισθέντες εξ αιτίας τους οι κκ. Ελισάφ και Μπαρτζώκας, όπως θα έπρεπε! Δε λέμε για τον κ. Φίλιο (που κι εκείνος την οφείλει), αλλά μόνο για τους δύο που μαζί με τον κ. Γκόντα συγκροτούν τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων. Μιά συγγνώμη και για τους 130 εργαζόμενους στην ΑΔΕΙ, που τους απέλυσε ο κ. Φίλιος μόλις πάτησε το πόδι του στο δημαρχείο την 1η Ιανουαρίου 2011! Και εδώ ακριβώς ανακύπτουν πολλά ζητήματα, κυρίως αρχών, αξιοπρέπειας και τιμής.

ΠΕΡΙΤΤΗ η απορία μας αν ντρέπονται για όσα διέπραξαν. Σίγουρα όχι! Αλλιώς θα παραδέχονταν δημοσίως ότι έκαναν λάθος και πως ήταν άδικες οι μομφές τους κατά του σημερινού συνεργάτη τους! Δεν το έκαναν, αλλά πως νοιώθουν άραγε για όσα διέπραξαν; Και καλά αυτοί δεν έδειξαν ίχνος ευαισθησίας και ευθιξίας, ο κ. Γκόντας πως μπορεί και συνεργάζεται μαζί τους; Το σημαντικότερο όμως είναι, πως αποφάσισε να στηρίξει τον εκ των σφοδροτέρων κατηγόρων του για να καταφέρει να συγκροτήσει Δημοτική Αρχή, έστω και μειοψηφίας; Ότι είναι μεγαλόψυχος το γνωρίζουμε, αλλά εδώ πρόκειται για μιά υπόθεση πολύ σοβαρή και δεν αφορούσε μόνο εκείνον, αλλά δεκάδες συνεργάτες του όταν ήταν δήμαρχος και που τις εντολές του ακολουθούσαν.

ΠΑΜΕ τώρα παρακάτω, στη σιωπή του κ. Γκόντα μετά την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης απαλλαγής τους. Το επισημαίνουμε διότι συνήθιζε και δικαίως, μετά από τις αθωώσεις του, να κάνει δηλώσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση περιέργως σιωπά, προς μεγίστη ικανοποίηση των κκ. Φίλιου, Ελισάφ και Μπαρτζώκα, αλλά και μεγίστη απογοήτευση των συγκατηγορουμένων συνεργατών του. Δε γνωρίζουμε τι τους λέει - αν τους λέει - αλλά σίγουρα δε θα αισθάνονται και οι ευτυχέστεροι που η παράταξή τους (Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία) συνεργάζεται με τους υβριστές τους και κατηγόρους τους. Εκτός κι αν στο βωμό της συν- εξουσίας θυσιάζουν τα πάντα και την αξιοπρέπειά τους ακόμη.

ΤΟ ενδεχόμενο επιχείρημα, ότι στήριξαν τον κ. Ελισάφ για να μη μείνει η πόλη χωρίς διοίκηση, θα είναι αφελές και καθόλου σοβαρό. Η πόλη των Ιωαννίνων δε θα πάθαινε τίποτε, αντιθέτως ίσως γλύτωνε από όσα υφίσταται σήμερα από τους ασχέτους που τη διοικούν. Αλλά και για αυτό σιωπά ο κ. Γκόντας! Για όσα διαπράττουν ο κ. Ελισάφ, ο κ. Μπαρτζώκας, ο κ. Αρλέτος και άλλοι και όσα δεν πράττουν ενώ θα έπρεπε. Γιατί λοιπόν ανέχεται κι αυτή την καθόλου τιμητική για τα Γιάννινα κατάσταση; Δεν μπορεί ίσως να διαλύσει τη «σύμπραξη», αλλά ασφαλώς και σε λίγα ή πολλά θέματα θα μπορούσε να διαφωνήσει, να διαχωρίσει τη θέση του, έτσι ώστε να συνετίζονταν τουλάχιστον ο αγνώμων και αλαζών κ.Ελισάφ, που κάνει ό,τι θέλει! Μη μας πει πως ούτε αυτό δεν μπορεί να κάνει γιατί δεν θα τον πιστέψει κανένας! Εκτός κι αν πιστεύει ότι όλα καλώς καμωμένα στο Δήμο!

ΓΝΩΡΙΖΕΙ ο κ. Γκόντας πόσο τον εκτιμούμε. Για αυτό και πιστεύουμε ότι δικαιούμαστε να προβαίνουμε σε επισημάνσεις που εκείνος θα αξιολογήσει. Πάντως είμαστε βέβαιοι πως κι εκείνος προβληματίζεται με την πορεία της Δημοτικής Αρχής που στηρίζει. Δεν αρκεί όμως αυτό. Κάτι δραστικό πρέπει να γίνει για να σταματήσει ο κατήφορος. Δε μας νοιάζει η τύχη του κ.Ελισάφ, της Δημοτικής Αρχής, αλλά της πόλης που ζει παρακμιακές καταστάσεις. Αρκεί να θυμίσουμε μόνο το νέο στραπάτσο, με την απόρριψη από τη Διαχειριστική Αρχή της πρότασης για ένταξη στο ΕΣΠΑ, του κόμβου στο λεγόμενο Πανηπειρωτικό Στάδιο, που είναι το τελευταίο «επίτευγμα» του κ.Ελισάφ ή την σκανδαλώδη πορεία της προκήρυξης για τον φωτισμό με λαμπτήρες τύπου led.

ΠΙΣΤΕΥΕΙ λοιπόν ο κ. Γκόντας, όλοι της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», ότι αυτά και πλήθος άλλων, που πολλές φορές περιγράψαμε με στοιχεία, είναι η πορεία προς τη «Νέα Εποχή» για τα Γιάννινα, που επαγγέλλονταν ο δήμαρχος; Ελπίζουμε πως όχι, διότι επιπροσθέτως ο κ. Ελισάφ με τους συνεργάτες του συμπεριφέρονται ως ιδιοκτήτες της πόλης των Ιωαννίνων και ως οι αποφάσεις τους να αποτελούν θέσφατο. Το απέδειξε αυτό ο δήμαρχος όταν από τηλεοπτικού σταθμού αποκάλεσε ανεύθυνους τους δημοτικούς συμβούλους που δεν υιοθετούν όσα προτείνει! Μιά πρωτοφανής ύβρις από δήμαρχο, στην οποία και πάλι δεν αντέδρασε ο κ. Γκόντας!

Δημοσιεύθηκε στον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ στις 24/07/21

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version