stoTapsi

Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
ergatesςΜΑΣ έκανε εντύπωση μιά δήλωση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξ. Καχριμάνη πριν από λίγες ημέρες, που αφορούσε μάλλον τη μετάδοση του κορωνοιού: «Υπάρχει ένα θέμα με νοικιασμένους εργάτες σε επιχειρήσεις της περιοχής, εκεί που δυστυχώς δεν πάνε Έλληνες να δουλέψουν, οι οποίοι σήμερα είναι στην Αθήνα, αύριο στα Γιάννενα, είναι δηλαδή σε συνεχή μετακίνηση». Πράγματι, υπάρχει θέμα! Όχι όμως ένα, αλλά πολλά περισσότερα. Πρώτα από όλα είναι εκείνο του πως βρέθηκαν στην Ελλάδα και σίγουρα όχι νομίμως, ασχέτως αν στη συνέχεια απέκτησαν άδειες παραμονής και εργασίας. Το δεύτερο αφορά την ανεξέλεγκτη μετακίνησή τους εν μέσω της πανδημίας και χωρίς να εμβολιάζονται, έστω στις επιχειρήσεις που περιστασιακά εργάζονται. Το τρίτο, αν παίρνουν τις δουλειές των Ελλήνων ή οι αυτοί δε θέλουν τέτοιες δουλειές και το τέταρτο (το σημαντικότερο) αυτό το... «νοικιασμένοι εργάτες»!

ΓΙΑ το παράνομο του ερχομού τους στη χώρα μας δε χρειάζεται ιδιαίτερη συζήτηση, είναι γνωστός ο τρόπος. Ως λαθρομετανάστες ήρθαν. Καλά κάνουν όμως και εργάζονται. Μακάρι όλοι όσοι αλλοδαποί βρίσκονται εδώ να κάνουν το ίδιο, αλλά αφού πρώτα εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις απασχόλησης των γηγενών, που δεν είναι ότι δε θέλουν να δουλέψουν σε «τέτοιες δουλειές», όπως είπε ο κ. Καχριμάνης, αλλά ότι δεν τους προτιμούν οι επιχειρηματίες. Διότι οι Έλληνες δικαίως απαιτούν να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία, κάτι που δεν είναι σε θέση να κάνουν οι αλλοδαποί για πολλούς και ευνόητους λόγους. Ο πιο σημαντικός είναι ότι φοβούνται μην απελαθούν με οποιοδήποτε πρόσχημα ή να τους διώξει η εταιρία, οπότε θα χάσουν τη δυνατότητα να ζουν... στοιχειωδώς και να θρέψουν (ούτε καν στοιχειωδώς...) τις οικογένειές τους ή να εκπληρώσουν το όνειρό τους- όποιο κι αν είναι αυτό.

ΝΑ το πούμε αλλιώς. Πριν έλθουν οι τόσοι αλλοδαποί στην Ελλάδα, Έλληνες έκαναν αυτές τις... «τέτοιες δουλειές». Η εργασία όμως των αλλοδαπών κοστίζει λιγότερα στους επιχειρηματίες, που εύκολα πλέον βρίσκουν πολλούς να εργαστούν μέσω των εταιριών... «ενοικιαζόμενων εργατών»! Κάποιοι δηλαδή έφτιαξαν εταιρίες που ενοικιάζουν ανθρώπους, αυτοί κάνουν τις συμφωνίες με τους επιχειρηματίες για την αμοιβή «πακέτο» και με τη σειρά τους δίνουν ψίχουλα στους «ενοικιασμένους ανθρώπους»! Αναλόγως τι συμφέρει την εταιρία εμπορίας της εργασίας, τους μετακινεί κατά το δοκούν, πότε στην Αθήνα, αύριο εδώ και μεθαύριο αλλού, όπως είπε ο Περιφερειάρχης! Άρα γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει και είναι απορίας άξιον που δεν τον ενοχλεί αυτή η διαδικασία της ενοικίασης της ανθρώπινης ύπαρξης!

ΘΑ μας πείτε, ο κ. Καχριμάνης φταίει και για αυτό; Φυσικά και όχι! Το «σύστημα» φταίει, όλες οι κυβερνήσεις δεδομένης της διαχρονικότητας της νοσηρής κατάστασης. Εκείνος όμως ευθύνεται, ως επικεφαλής της διοίκησης της Ηπείρου, που δε νοιάστηκε να ερευνήσει δια των αρμοδίων υπηρεσιών, τι και πως δρουν τα κυκλώματα αυτά στην περιοχή, αν και πως αμείβονται οι «νοικιασμένοι» εργάτες, αν τηρούνται εν γένει οι νόμοι. Μήπως επί παραδείγματι δε γνωρίζει τι γίνεται στην Άρτα με το εξαθλιωμένο λεφούσι των αλλοδαπών, που εργάζονται στα χωράφια της περιοχής και το που- πως ζουν; Όλοι αυτοί οι περιπλανώμενοι «νοικιασμένοι» και μη, αποτελούν- πέραν των άλλων- κινούμενες υγειονομικές βόμβες, που και εν μέσω της πανδημίας ουδείς ενδιαφέρθηκε τι κάνουν! Ειδικότερα δε στις οργανωμένες επιχειρήσεις, ευχερές θα ήταν να κάνουν υποχρεωτικώς test και εμβόλια, αλλά ενδιαφέρει περισσότερο η παραγωγή, η απόδοση.

ΟΧΙ, δε μας έπιασε ξαφνικά ο πόνος για τους αλλοδαπούς. Η άποψή μας είναι δεδομένη• δεν έπρεπε να τους επιτραπεί να έλθουν στη χώρα μας. Οι μηχανισμοί αποτροπής υπήρχαν και υπάρχουν. Δεν ήθελαν κι ούτε θέλουν να τους ενεργοποιήσουν στο βαθμό που πρέπει, γιατί οι κυβερνήσεις μας «εργαλειοποιούν» το λεγόμενο μεταναστευτικό για διάφορους λόγους και φυσικά για να τηρήσουν τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει. Θα ήταν δε ευχής έργο αν οι αλλοδαποί επέστρεφαν στις πατρίδες τους και για να στηρίξουν την όποια προσπάθεια ανόρθωσης των οικονομιών τους. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, οπότε ας δούμε τι καλύτερο μπορεί να γίνει για την ομαλότερη «πολυπολιτισμική» συνύπαρξη, που όμως δεν φαίνεται να είναι και τόσο ομαλή. Διαφορετικοί άνθρωποι και πολιτισμοί, ποικίλες αντιλήψεις και νοοτροπίες, άλλοι τρόποι ζωής, πολλές θρησκείες. Σύγχρονος Πύργος της Βαβέλ!

ΑΦΟΥ όμως μιλάμε για δουλειές και ο κ. Καχριμάνης μέμφεται τους Έλληνες που δεν πάνε σε ...όποιες κι όποιες, ποιές ακριβώς δυνατότητες εύρεσης εργασίας υπάρχουν στην Ήπειρο; Είναι γνωστό άλλωστε ότι η περιοχή μας μόνο στον τομέα της παροχής υπηρεσιών διαπρέπει. Πέραν των τεσσάρων- πέντε γνωστών μεγάλων επιχειρήσεων, που θα μπορούσαν και σε ποιούς τομείς να εργαστούν οι νέοι; Πωλητές και σερβιτόροι, είναι οι κλάδοι δραστηριοποίησης που γνωρίζουν άνθηση. Πόσοι μπορούν να απορροφηθούν; Σίγουρα συγκεκριμένος αριθμός, κάποια εποχή του χρόνου, τετράωρη δουλειά και αποδοχές διακοσίων έως τετρακοσίων ευρώ. Μπορεί να ζήσει κάποιος με αυτά και πολύ περισσότερο να κάνει οικογένεια; Ασφαλώς όχι, για αυτό και φεύγουν μήπως και βρουν κάτι καλύτερο. Τι ακριβώς έκανε προς αυτή την κατεύθυνση η Πολιτεία ή ο κ.Καχριμάνης επί τόσα χρόνια στην Περιφέρεια, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι υποδομές και οι προϋποθέσεις εξεύρεσης εργασίας;

ΑΣ μη βιαστεί να μας πει ο Περιφερειάρχης για τον πρωτογενή τομέα και κρίνοντας από την ενασχόληση μέλους η μελών της οικογένειάς του με αυτόν. Δεν έχουν όλοι την τύχη να έχουν τον πατέρα γνώστη των τεχνικών στήριξης και επιδοτήσεων τέτοιων επιχειρήσεων και μάλιστα να βαπτίζουν το μόνιμο κατάλυμα ως προσωρινό. Ούτε να μπορεί όλο το συγγενολόι να φτιάχνει επιχειρήσεις τροφοδοσίας αλλοδαπών. Διότι θα γνωρίζει τι τραβάνε οι κτηνοτρόφοι, πόσο μοχθούν και τι αποκομίζουν τελικώς, τόσο που αποτρέπουν τα παιδιά τους από αυτού του είδους ενασχόληση. Πάμε όμως πάλι στο θέμα της προστασίας της δημόσιας Υγείας. Εκτός από τους «νοικιασμένους αλλοδαπούς εργάτες», υπάρχουν και εκείνοι που διαμένουν στις διάφορες δομές. Κι αυτοί κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα. Έχουν εμβολιαστεί ή έστω υποβάλλονται σε test και κάθε πότε; Τα λέμε όλα αυτά διότι είναι εύκολο να βρίσκουν οι «αρμόδιοι» διάφορες δικαιολογίες και να μετατοπίζουν τις ευθύνες, όταν αυτές βαρύνουν πρώτα εκείνους...

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version