stoTapsi

A+ A A-
* Πρόστιμο - μαμούθ για φοροκλοπή
* Ευθύνες στον πρόεδρο, τα μέλη του ΔΣ και υπηρεσίες της Περιφέρειας από τα μέλη
Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
Alieytikos SinetairismosΜε διάλυση κινδυνεύει ο άλλοτε εύρωστος Αλιευτικός Συνεταιρισμός Αγ. Νικόλαος Ανέζας της Άρτας, ύστερα από την επιβολή προστίμου τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ για φορολογικές παραβάσεις!
Η υπόθεση συζητείται ευρέως στην περιοχή της Άρτας και είναι η δεύτερη φορά που η διοίκηση του συνεταιρισμού βρίσκεται εκτεθειμένη, αφού και πριν από τέσσερα περίπου χρόνια είχε επιβληθεί άλλο πρόστιμο περί τις εκατόν είκοσι χιλιάδες ευρώ, πάλι για μπλέξιμο με την εφορία!
Μέλη του συνεταιρισμού καταγγέλλουν ότι ο πρόεδρός του κ. Ανδριανός Ζηκουβέλης, τους ζήτησε να επιμερισθεί το πρόστιμο ανά δέκα με δώδεκα χιλιάδες ευρώ στον καθένα τους και να "κλείσει" το θέμα, χωρίς όμως να τους ενημερώνει τι είδους παραβάσεις είναι αυτές, γιατί διαπράχτηκαν, ποιοι τις έκαναν και ποιοι ωφελήθηκαν.
Όπως ήταν φυσικό συνάντησε άρνηση και αυτή η διαφωνία καταγράφηκε σε ένα λακωνικό υπόμνημα στο οποίο υπογραμμίζεται ότι: "Ουδεμία ευθύνη φέρουμε για οποιαδήποτε παράνομη πράξη, κατάχρηση δημοσίου χρήματος ή φορολογικές παραβάσεις με δόλο για προσωπικό όφελος του προέδρου ή οποιουδήποτε άλλου και γι αυτόν τον λόγο ζητάμε την ποινική δίωξη κάθε υπευθύνου".
Η επίρριψη των ευθυνών στον πρόεδρο βασίζεται στο γεγονός ότι τα μέλη παραδίδουν τα αλιεύματα στον συνεταιρισμό και εκείνος - με ευθύνη της διοίκησης - εκδίδει τα απαραίτητα παραστατικά, τιμολόγια ότι άλλο χρειαστεί, οπότε λογικά δηλώνουν ότι δεν έχουν καμιά ευθύνη για ότι συνέβη.
Άλλωστε, λένε, το ποσό που κερδίζουν, δεν ξεπερνά τις τρεις χιλιάδες τον χρόνο και αν δεχτούν την πρόταση του προέδρου (που εδώ και δέκα χρόνια είναι συνταξιούχος του Ο.Γ.Α και είναι απορίας άξιον πώς εξακολουθεί να είναι πρόεδρος), θα πρέπει να εργάζονται περί τα τέσσερα χρόνια, χωρίς να κρατούν για τις δικές τους ανάγκες ούτε ένα ευρώ.
Δεν παραλείπουν όμως να μέμφονται και τις αρμόδιες εποπτικές υπηρεσίες, όπως είναι η Διεύθυνση Αλιείας της Περιφέρειας Ηπείρου και το αντίστοιχο τμήμα της Άρτας, που θα έπρεπε να ασκούσαν τον εκ του νόμου επιβαλλόμενο έλεγχο, κάτι που προφανώς δεν έκαναν, για να εγείρονται υπόνοιες για συγκάλυψη!
Τελικά, ποιος θα προστατεύσει τα μέλη του αλιευτικού συνεταιρισμού Ανέζας, ο οποίος περιέρχεται πλέον στην πιο κρίσιμη φάση του; Άλλωστε με κάτι τέτοιες πράξεις και διάφορες άλλες μεθοδεύσεις, έμειναν μόνο τριανταεπτά από διακόσιους που αριθμούσε στο παρελθόν και ζούσαν αξιοπρεπώς αλιεύοντας στην λιμνοθάλασσα του Τσουκαλιού.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι για την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία από την εισαγγελεία Άρτας, η οποία αναζητά τους υπευθύνους που θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.
twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr