stoTapsi

Γράφει ο Φάνης Μπάρκας
μονογονεϊκήΔε ξέρουμε αν «ξέφυγε» από το νομοθέτη ή είναι μια ακόμα εφεύρεση των νεοελλήνων για να αποφύγουν πολλές φορολογίες ή και να πετύχουν τη συνυπηρέτηση. Ο λόγος για τα συναινετικά διαζύγια στα οποία καταφεύγουν πολλά ζευγάρια προκειμένου να «ενταχθούν» στις μονογονεϊκές οικογένειες και ό,τι αυτό συνεπάγεται στη… σύγχρονη ζωή.
Έτσι πολλά είναι τα νεαρά κυρίως ζευγάρια που καταφεύγουν στα εικονικά διαζύγια για να αποφύγουν «δυσάρεστες» εκπλήξεις που επιβάλλονται από την κυβέρνηση, λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν.
Τα ζευγάρια που φτάνουν σε εικονικά διαζύγια κερδίζουν πρώτα-πρώτα καινούργιο Α.Φ.Μ. Δηλαδή ο/η σύζυγος μπορεί να πάρει δικό του Α.Φ.Μ. και να βρεθεί «καθαρός/ή) από την υποχρέωση που είχε πριν κάθε ζευγάρι να κάνει κοινή φορολογική δήλωση, κάτι που συνεπάγεται κοινή υποχρέωση απέναντι το νόμο.
Κερδίζουν ακόμη τα διάφορα (και είναι αρκετά) βοηθήματα που δίνει το κράτος σε μονογονεϊκές οικογένειες. Αυτά λέγονται είτε χαμηλότερο ποσοστό πληρωμής στο ηλεκτρικό ρεύμα, είτε διάφορα επιδόματα παιδιών, είτε συμμετοχή σε πολλά μέτρα ελάφρυνσης που θέσπισε ή θεσπίζει η πολιτεία στις μονογονεϊκές οικογένειες.
Κερδίζουν επίσης τις μεταθέσεις. Οι μονογονεϊκοί μπορούν άνετα (ο νόμος το λέει) να μετατεθούν σε χώρους της αρεσκείας τους (αφήνουμε τον διορισμό τους που μπορούν να τον πετύχουν κατ’ εξαίρεση των άλλων που δικαιούνται).
Και φυσικά όλα αυτά (και άλλα πολλά) γίνονται επειδή αυτοί είναι… πιο έξυπνοι από τους άλλους, που δεν σκέφτονται να χωρίσουν εικονικά. Και φυσικά δεν τους υποχρεώνει κανένας νόμος να ζουν χωριστά, αφού μπορούν ως μονογονεϊκοί να αποδείξουν ότι ο/η ένας από τους γονείς… φιλοξενείται και ζει με τους γονείς του/της, ενώ ζει με τον/την σύζυγο.
Για όλα αυτά υπάρχουν παραδείγματα (ας σκεφτεί ο καθένας πόσα δικά του παραδείγματα έχει) και τρανότερο είναι η πληθώρα των συναινετικών διαζυγίων που εκδίδονται τα τελευταία χρόνια και στα οποία αναφέρονται οι στατιστικές.
Και είναι ο λόγος που διαμαρτύρονται πολλοί συμπολίτες μας για το τελευταίο βοήθημα της πολιτείας, το οποίο –όπως λένε- δόθηκε στις μονογονεϊκές οικογένειες. Αλλά δικαίως δόθηκε σ’ αυτές, αφού πληρούσαν τους όρους αποδοχής του βοηθήματος (ενώ μαζί με τον/την σύζυγο δεν το πληρούσαν).
Μπροστά σ’ αυτήν την διαμορφούμενη κατάσταση, ενδεχομένως θα πρέπει οι δικαστές να είναι πιο αυστηροί στη χορήγηση συναινετικών διαζυγίων. Ίσως θα πρέπει και η πολιτεία να δει πιο σοβαρά την υπόθεση, βάζοντας ακόμα και στο νόμο πιο αυστηρά κριτήρια για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου, έτσι ώστε να σταματήσει αυτή η βιομηχανία έκδοσής τους, η οποία δεν είναι τίποτε άλλον παρά μόνο το κέρδος που αποκομίζουν οι μονογονεϊκές οικογένειες.
(Δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα διαζύγια που εκδίδονται από τον χωρισμό ενός ζευγαριού. Γι’ αυτό και επισημαίνουμε το γεγονός. Οι πραγματικά μονογονεϊκές οικογένειες χρειάζονται προστασία και από την πολιτεία και από τους πολίτες. Όχι όμως και οι μονογονεϊκές οικογένειες που είναι μόνο στα χαρτιά).

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version