stoTapsi

A+ A A-
Γράφει ο Φάνης Μπάρκας
Palia Ethniki δρόμοι με λακκούβεςΕίναι γεγονός πως η αποπεράτωση της Ιόνιας οδού μίκρυνε τις αποστάσεις από τα κέντρα, κυρίως από την Αθήνα, συν το ότι ο δρόμος είναι ασφαλής. Αυτό φαίνεται και από την αύξηση του τουρισμού την καλοκαιρινή περίοδο, στις παραλίες της Ηπείρου, αλλά και την χειμερινή περίοδο στα ορεινά της Ηπείρου, κυρίως των Ιωαννίνων αλλά –τελευταία- και της Άρτας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τα απόμενα λίγα χρόνια ο νομός Ιωαννίνων θα γίνει τόπος προορισμού για πολλούς τουρίστες, Έλληνες και ξένους και τη χειμερινή περίοδο.
Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι υπάρχοντες δρόμοι, όπως είναι οι παλιές εθνικές οδοί. Γιατί οι δρόμοι αυτοί διασχίζονται καθημερινά από εκατοντάδες αυτοκίνητα, που έχουν προορισμό τα χωριά που δεν συνορεύουν με την Ιόνια οδό, ή που θέλουν να αποφύγουν τα διόδια που για πολλούς είναι δυσβάστακτα.
Σκοπίμως ίσως μερικοί εγκαταλείπουν την επιτήρηση της δρόμων αυτών, είτε γιατί δεν γνωρίζουν τίνος αρμοδιότητα είναι η επιτήρησή τους, είτε για λόγους που εκείνοι γνωρίζουν. Και για να μην υπάρξει παρανόηση για το ποίος είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση των δρόμων αυτών, καλά είναι η πολιτεία να ορίσει και τους υπεύθυνους, Αν είναι οι δήμαρχοι κάθε περιοχής, ή οι περιφερειάρχες. Όποιοι πάντως και να είναι υπεύθυνοι θα πρέπει να δείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον και να διαθέτουν μερικά χρήματα για τη συντήρησή τους. Δεν μπορεί και δεν πρέπει, εθνικοί δρόμοι που μέχρι πρόσφατα σήκωναν το βάρος της κίνησης των οχημάτων να αφεθούν στην τύχη τους. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τον εθνικό δρόμος Πρέβεζας-Ιωαννίνων, που είναι γεμάτος λακκούβες και σιγά-σιγά θα γίνει απροσπέλαστος.
Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιος φορέας είναι αρμόδιος να τους συντηρήσει. Και να αναλάβει τις ευθύνες τους. Έτσι ώστε να έχουν και οι πολίτες το δικαίωμα να απευθυνθούν σε κάποιον που έχει την ευθύνη αυτή.
Για εθνικούς δρόμους πρόκειται άλλωστε. Οι οποίοι για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν πολυσύχναστοι. Και τώρα μπορεί να μη σηκώνουν όλο το κυκλοφοριακό βάρος, συχνά όμως διασχίζοντα από πολλά μικρά και μεγάλη αυτοκίνητα.
twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr