stoTapsi

A+ A A-
Γράφει ο Κώστας Καλτσής
Ioannina cityΤΙΠΟΤΕ το προσωπικό με κανέναν. Το προηγούμενο Σάββατο γράφαμε για τον κ. Νίκο Γκόντα, που κακώς δεν λέει αν θα είναι ή όχι υποψήφιος για το Δήμο Ιωαννιτών. Περισσότερο, όμως, μας νοιάζει τι γίνεται στην πόλη. Και θα το ξαναπούμε. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπέγκας είναι ένας ευγενής και συμπαθής άνθρωπος. Έως εδώ όμως. Διότι ως πολιτικός και δη ως δήμαρχος αυτής της μεγάλης, ιστορικής πόλης, της πρωτεύουσας της Ηπείρου, είναι για... απόσυρση. Καίτοι σχετικώς νέος, ενεργεί ως μικροπολιτικάντης και μάλιστα παλιάς κοπής. Για να διαψεύσει με πάταγο όσους προσδοκούσαν ότι θα έφερνε έναν αέρα... αλλαγής στα Γιάννινα. Έτσι υπόσχονταν άλλωστε και ο ίδιος!

ΜΕ τους συνεργάτες του, όμως, συχνά - πυκνά συμπεριφέρεται ως να ήρθαν από άλλο πλανήτη, ως επισκέπτες. Ακόμη χειρότερα, ως αυτό που έγραφε την Πέμπτη ο "Πρωινός Λόγος". Απαθείς θεατές των εξελίξεων, του προβλήματος π.χ της στέγασης των φοιτητών. Και που ορθώς επεσήμαινε ότι έπρεπε να είναι πρωταγωνιστής ο Δήμος, όπως και σε άλλα πολλά θέματα. Αποδεικνύεται εν τέλει ουραγός σε όλα. Ανεπαρκής διαχειριστής του σήμερα και εν υπνώσει για το αύριο. Μόνο εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα και τίποτε άλλο. Από έναν θλιβερό θίασο κομπορρημομονούντων, που επισείουν κι αυτοί το... "ηθικό πλεονέκτημα" του τάχα προοδευτικού, σοσιαλιστή και... Αριστερού.

ΔΕΝ λέμε ότι πρέπει να δείχνει ο δήμαρχος παντογνώστης, πανεπιστήμονας, όπως κάνει ανεπιτυχώς ο περιφερειαρχης κ. Αλέξ. Καχριμάνης, που περιφέρει την... μοναδικότητά του από χωριό σε χωριό. Εννοούμε με σαφήνεια ότι η πόλη βρίσκεται στο έλεος φανφαρόνων. Ανήμπορων να διαχειριστούν με επάρκεια τα καθημερινά προβλήματα. Τα Γιάννινα έχουν κυριολεκτικώς βουλιάξει σε αυτά. Με πιο χαρακτηριστικό της ανεπάρκειας, το απλούστερο όλων, να περιποιηθούν τα δένδρα στη παραλίμνιο, στη Δωδώνης κλπ με ασβέστη, προστατεύοντάς τα κιόλας.

ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ λοιπόν, οι μεγαλοστομίες. Ακούμε για έξυπνη πόλη, Σχεδιασμό Πιλότου Ευφυούς Στάθμευσης, Πρότυπη Αστική Ανάπτυξη και Κινητικότητα, Φυσικό Αέριο (αγαπημένο θέμα και του κ. Καχριμάνη) μέχρι και... διαρροή μεγαλόπνοου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού για την ανάπλαση της παραλιμνίου περιοχής είδαμε, ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου και των πολιτών. Με όλα αυτά τα ηχηρά, η καταγέλαστη Δημοτική Αρχή, πιστεύει ότι θα εντυπωσιάσει και θα πείσει τους Γιαννιώτες, ότι παράγει έργο!

ΤΩΡΑ επινόησαν εκεί στη Δημοτική Αρχή άλλο παραμυθάκι. Τις... ξεχασμένες γειτονιές! Όπου, μας λένε, για... πρώτη φορά (!) είτε πηγαίνει δήμαρχος σε αυτές, είτε, πάντοτε για.. πρώτη φορά, σχεδιάζονται έργα! Προφανώς ο κ. Μπέγκας νομίζει ότι απευθύνεται σε αμβλύνοες. Διότι θα του υπενθυμίσουμε ότι δήμαρχος εδώ και τέσσερα χρόνια είναι αυτός και η παράταξη, της οποίας ηγείται, είναι στο τιμόνι του Δήμου από το 2011, με δήμαρχο μέχρι το 2014 τον κ. Φίλιππα Φίλιο, με τον κ. Μπέγκα αντιδήμαρχο τότε. Ποιον καταγγέλλει, λοιπόν; Και σε τελική ανάλυση, γιατί τις ξέχασε ο νυν δήμαρχος και τις θυμήθηκε εν όψει των εκλογών;

ΑΝ σας φαίνονται... ασήμαντα αυτά, ας δούμε κάποια άλλα πιο σοβαρά. Χωρίς σοβαρή αντίδραση, ο κ. Μπέγκας με τη Δημοτική Αρχή, άφησαν στη βουλιμική διάθεση του λεγόμενου υπερταμείου, δεκάδες ακίνητα του Δήμου, μεταξύ των οποίων και ιστορικά μνημεία. Μια δήθεν συνεδρίαση και αυτό ήταν. Προσδοκά βλέπετε στη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ενώ γλυκοκοιτάζει το ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, με τον κ. Μωυσή Ελισάφ να πασχίζει προς τις ίδιες κατευθύνσεις. Αντίπαλοι, δήθεν, αλλά στην ουσία θα λειτουργήσουν ως δεκανίκι ένας του άλλου.

ΕΧΟΥΜΕ κι άλλα. Το Δημόσιο, εδώ και καιρό, παραχώρησε στο Δήμο το πάρκο Πυρσινέλλα με το Γιαννιώτικο Σαλόνι. Η Δημοτική Αρχή το άφησε στο έλεος του Θεού, της φύσης και των βανδάλων. Το ίδιο έκανε με τα κτίρια του πρώην Ασύλου Ανιάτων και εκείνα του παλιού "Χατζηκώστα ", τα οποία παραχώρησε στο Δήμο για χρήση η διοίκηση του νοσοκομείου. Οι εγκαταστάσεις των πρώτων διαλύθηκαν και καταρρέουν. Και του παλιού νοσοκομείου έχουν μεταβληθεί σε κατάλυμα, υπνωτήριο, στέκι αναρχικών, των οποίων οι δημότες πληρώνουν το ηλεκτρικό και το νερό.

ΘΑ
μας πείτε, μήπως νοιάστηκε για το ιστορικό κτίριο του Πανεπιστημίου στη Δομπόλη; Έστω κι αν δεν είναι του Δήμου, είχε χρέος να κάνει παρέμβαση. Να ασκήσει πίεση για τη διάσωση και αξιοποίησή του. Διότι είναι συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης και επιπροσθέτως διότι το Πανεπιστήμιο, οι φοιτητές, το διδακτικό προσωπικό, κρατούν ζωντανά τα Γιάννινα και προπαντός προσδιορίζουν την πνευματική, πολιτιστική φυσιογνωμία και ταυτότητά τους. Λέμε δηλαδή εν κατακλείδι, ότι αυτή η Δημοτική Αρχή απέτυχε, όπως και η προηγούμενη του κ. Φίλιου, τις οποίας η σημερινή αποτελεί συνέχεια. Ας πάει στο... καλό λοιπόν !
twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr