stoTapsi

A+ A A-
Γράφει ο Κώστας Καλτσής
mpegasΟΣΟ πλησιάζουν οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση, τόσο και πληθαίνουν τα φαινόμενα αερολογιών από τους αυτόκλητους σωτήρες μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Ιωαννιτών, με τον δήμαρχο κ. Θωμά Μπέγκα και τους συνοδοιπόρους τους αντιδημάρχους, να απευθύνονται προς τους πολίτες ως να είμαστε τυφλοί, κωφοί και λοβοτομημένοι. Να μην είμαστε καν σε θέση να αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει γύρω μας!
Η ΔΙΚΗ τους διαπίστωση εκεί στο Δήμο είναι ότι έχουν γίνε έργα κοσμογονίας, πρωτοφανούς αναπτυξιακής κατεύθυνσης και μάλιστα τέτοια ώστε να έχουν απογειώσει τα Γιάννινα. Αντιθέτως, οι πολίτες βλέπουν να έχουν... "απογειωθεί" μόνο η έπαρση και η αλαζονεία των διοικούντων την πόλη, σε τέτοιο βαθμό που να συμπεριφέρονται ως αιθεροβάμονες και αιθερολάμνοντες. Με βαθύτατη περιφρόνηση προς ο,τιδήποτε σχετίζεται με τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τις προσδοκίες των Γιαννιωτων.
ΔΕΝ άφησε περί αυτού καμιά αμφιβολία η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το τεχνικό πρόγραμμα. Φυσικά και δεν θα το αναλύσουμε από τη στήλη. Θα σταθούμε μόνο στο ρηθέν ότι για το προσεχές έτος προγραμματίζονται 14 νέα έργα, προϋπολογισμού τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ. Κι όταν από την αντιπολίτευση είπαν πως δεν πρόκειται για κάτι σπουδαίο ειπώθηκε το αμίμητο... "Είναι η τελευταία πινελιά σε ένα γιγαντιαίο έργο", για να αναζητούν όλοι που και πότε έγινε και δεν το αντιλήφθηκε κανένας!
ΠΟΙΟ να είναι άραγε; Μήπως τα... σαράντα χιλιόμετρα ασφαλτοστρώσεις και κάποια πεζοδρόμια; Δηλαδή τα λεγόμενα έργα ρουτίνας, ως να μην όφειλε η Δημοτική Αρχή να κάνει κάτι και να αρκείται σε... αγώνες δρόμων πέριξ της λίμνης και κάποια άλλα... "δρώμενα" (όπως τα εκτρώματα στην κεντρική πλατεία κάθε Χριστούγεννα), άνευ ουσίας και ωφελιμότητας, για τους βαρύτατα φορολογούμενους - και από το Δήμο - πολίτες.
ΜΗΠΩΣ τους αδικούμε; Ας μας πουν τότε, ο δήμαρχος κ. Θωμάς Μπέγκας και το δεξί του χέρι, ο επί της Ανάπτυξης αντιδήμαρχος κ. Μανταλόβας, ΕΝΑ μεγάλο έργο που να σφραγίζει τη θητεία τους. Ο κ. Γεωργιάδης π.χ συνδέεται με την ίδρυση της ΔΕΥΑΙ και την έναρξη του αποχετευτικού δικτύου. Ο κ. Φίλιος, με το εργοστάσιο τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού, με όποιες ενστάσεις εγείρονται. Ο κ. Τόλης με τη δημιουργία του Πνευματικού Κέντρου , ο κ. Γκλίναβος με την απαλλαγή της οδού Αβέρωφ από τα φρουτεμπορικά, ο κ. Παπασταύρος με τη νέα πινακοθήκη.
ΝΑ συνεχίσουμε με τον κ. Γκόντα; Θα τον αδικήσουμε με τις λίγες αράδες, αλλά είναι αρκετές για να καταδειχθεί τι θα πει ΜΕΓΑΛΑ έργα, που αποτελούσαν χρόνια αιτήματα πολιτών και Αρχών: Κενάν Μεσαρέ, Γεννηματά, το υπόγειο πάρκινγκ, το νέο Ξενία- Grant Serai, Καραμανλή, η Ανεξαρτησίας, πεζόδρομοι, Πάρκο Κατσάρη, το λιμανάκι στη Σκάλα, ο πολυχώρος στα παλιά σφαγεία, παιδικοί σταθμοί, η εν γένει ανάδειξη της παραλιμνίου και του ιστορικού κέντρου, έργα στα δημοτικά διαμερίσματα.
ΑΥΤΑ είναι, θέλουν δε θέλουν ορισμένοι, μεγάλα έργα που άλλαξαν την πορεία και τη δυναμική των Ιωαννίνων. Τώρα, μας λένε για τις... "τελευταίες πινελιές" ! Ίσως να εννοούν σε όσα έκαναν οι προκάτοχοί τους, αλλά όπως και να είναι, να θυμούνται ότι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ βρίσκεται στα... τάρταρα. Αποδείχτηκαν ανίκανοι να υλοποιήσουν και τα πλέον στοιχειώδη! Δεν μπόρεσαν να δώσουν ο,τι υποσχέθηκαν, στάθηκαν ανήμποροι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, παρέχοντας κάποιες υπηρεσίες που κοστίζουν πολύ ακριβά στους πολίτες.
ΕΚΤΟΣ κι αν νομίζουν πως με κάτι ανοήτως βαρύγδουπα, όπως το... Σχέδιο Βιώσιμης Ενέργειας, το περίφημο πια Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας ή το κωμικοτραγικό... Σχεδιασμός Πιλότου Ευφυούς Στάθμευσης, θα πείσουν τους Γιαννιώτες να τους εμπιστευτούν εκ νέου. Αν όντως το πιστεύουν, είναι αφελείς ή θεωρούν όλους εμάς ως ηλίθιους! Διότι μόνο σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα βλέπαμε π.χ ότι παραχωρήθηκαν στο Δήμο το Γιαννιώτικο Σαλόνι, τα κτίρια του παλιού Ασύλου Ανιάτων ή και εκείνα του παλιού Χατζηκώστα, που αφέθηκαν στο έλεος του Θεού και των... "συλλογικοτήτων", κι έχουν το θράσος να ομιλούν για... γιγαντιαίο έργο!

Δημοσιεύθηκε στον "Πρωινό Λόγο" το Σάββατο 15/12/18
twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr