stoTapsi

logo orizontesΜετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των Περιφερειών της χώρας, το μεσημέρι της Δευτέρας, από τα ρεπορτάζ του αθηναϊκού τύπου προκύπτει ότι επίκειται εντός των επομένων ωρών, η ανακοίνωση του σχεδίου της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στην ηπειρωτική και τη νησιωτική χώρα.
Δεδομένου ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, κυκλοφορούσαν σενάρια για πιθανές χωροθετήσεις τέτοιων δομών στους Νομούς της Ηπείρου, μερικά εκ των οποίων ήταν επιεικώς απαράδεκτα, καλούμε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου να αποκαλύψει όσα γνωρίζει για το σχεδιασμό της κυβέρνησης και να μην επιτρέψει για πολλοστή φορά να βρεθούμε πίσω από τις εξελίξεις.
Βασικό μέλημα των Οριζόντων Ηπείρου εδώ και αρκετούς μήνες ήταν να συζητηθεί άμεσα το Μεταναστευτικό στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να να διαμορφωθεί έγκαιρα το σχέδιο της Περιφέρειας ώστε να χειριστούμε εμείς τις ελλειμματικές στρατηγικές της κεντρικής διοίκησης.
Στο ενδιάμεσο καταθέσαμε βασικά ερωτήματα τεχνοκρατικής αντιμετώπισης με στόχο να λάβουμε απαντήσεις οι οποίες θα βοηθούσαν την Περιφέρεια να φτιάξει ένα δικό της σχέδιο. Και ενώ συγκεντρώσαμε τις απαραίτητες υπογραφές ώστε να πραγματοποιηθεί η συζήτηση η Περιφέρεια δεν έδωσε ποτέ καμία απάντηση.
Η «εμμονή» μας στο να γίνει η συζήτηση αυτή οφείλεται στο ότι κανένας δεν θα ενδιαφερθεί για τους Ηπειρώτες αν δεν ενδιαφερθούμε εμείς οι ίδιοι.
Έχουν περάσει λοιπόν δυο μήνες. Είναι σαφές ότι η σύσκεψη για το μεταναστευτικό στο Περιφερειακό συμβούλιο συνεχώς παρατείνεται. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί υπάρχει η γνώση των πραγμάτων αλλά δεν θέλουν να συζητηθούν δημόσια και μας φέρνουν για ακόμη μια φορά προ τετελεσμένων γεγονότων ή πολύ απλά δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχέδιο.
Σε κάθε περίπτωση ο περιφερειάρχης «σέρνεται» πίσω από τις εξελίξεις και ουσιαστικά οι Ηπειρώτες θα βρεθούμε μπροστά από τις εξελίξεις εξαιτίας της δικής του αδυναμίας να χειριστεί το θέμα.
Η δε κυβέρνηση λανθασμένα συνεχίζει την στρατηγική «βάλτε πλάτη». Δεν μπορούμε όμως ως Ηπειρώτες να βάλουμε πλάτη σε κάτι που δεν γνωρίζουμε.
Να σημειωθεί τέλος, πως η Ήπειρος έχει ήδη υπερβεί το στόχο κατανομής του 1% που θέτει η κυβέρνηση για τη μετακίνηση προσφύγων - μεταναστών αναλογικά προς το μόνιμο πληθυσμό. Με βάση την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της Ηπείρου ανέρχεται στους 336.856 κατοίκους και σύμφωνα με τις ανεπίσημες ενημερώσεις φορέων, στις προσφυγικές δομές της περιοχής, σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, διαβιούν περί τους 3.500 ανθρώπους. Αναμένουμε λοιπόν τον καινούργιο αριθμό.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version