stoTapsi

Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
Karabaki limniΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ γεγονός η συζήτηση προτάσεων για την προστασία της λίμνης των Ιωαννίνων, όπως παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του Φορέα Διαχείρισής της πριν από λίγες ημέρες. Από όσα ακούστηκαν, θα επιχειρηθεί η ένταξη του φιλόδοξου προγράμματος στο ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότησή του, οπότε αν συμβεί κάτι μπορεί να γίνει. Χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι θα δοθούν και οριστικές λύσεις, ειδικά όταν οι προτάσεις προέρχονται από τον Φορέα, στον οποίο Πρόεδρος είναι ο πρώην δήμαρχος κ. Φίλιππας Φίλιος, γνωστός... μετρ στους σχεδιασμούς!

ΘΑ σωθεί όμως η λίμνη έτσι; Θα προστατευθεί επαρκώς και θα δημιουργηθούν προοπτικές για την ανάδειξη και περαιτέρω αξιοποίησή της; Αυτό μένει να το δούμε στην πράξη, αλλά όμως ανακύπτουν και πολλά ερωτηματικά σε ό,τι αφορά την μη ένταξη στους σχεδιασμούς εκείνης της "μελέτης Καλογιάννη", του Ελευθερίου εννοούμε, την οποία πολλοί αξιολόγησαν ως σωστή, χωρίς οι τοπικοί ηγέτες να ασχοληθούν! Και το χειρότερο, ποτέ δεν απάντησαν σε δημόσια ερωτήματα!

ΜΑΣ προκαλεί εντύπωση επίσης, που στην εκδήλωση παρουσίασης των προτάσεων, δεν αναφέρθηκαν δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες, το Νησί και τα καραβάκια. Διότι δε γίνεται να συζητούν για την Παμβώτιδα και να μη λαμβάνουν υπ όψη τους αυτή την "παράμετρο", που αναφέραμε. Το Νησί, από τη φύση του ενταγμένο στο γενικότερο λιμναίο οικοσύστημα και τα καραβάκια ως το μέσο που το συνδέει με τα Γιάννινα, τον κόσμο.

ΑΚΡΙΒΩΣ εδώ βρίσκεται και το πρόβλημα, αφού η διαχείριση ενός τόσο κρισίμου τομέα, έχει αφεθεί στη μικροπολιτική βούληση της Περιφέρειας Ηπείρου και στη... βουλιμική διάθεση άγριας εκμετάλλευσης των χιλιάδων επιβατών από τους πλοιοκτήτες. Φόρους δεν πληρώνουν, εισιτήρια αθεώρητα (όλα σύμφωνα με έναν φαύλο νόμο), κάποια πλοιάρια επικίνδυνα, με άδειες που έχουν λήξει και καπετάνιους "εμπειρικούς", που "τσουβαλιάζουν" όσους περισσότερους μπορούν και ο... σώζων εαυτόν σωθήτω!

ΤΑ γράφαμε αυτά εν εκτάσει και στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Τύπος Ηπείρου", τα επαναλαμβάνουμε και από τούτη την έπαλξη του "Πρωινού Λόγου". Να ασκηθούν άμεσα ο απαιτούμενοι καθ αυστηροί έλεγχοι για να προληφθεί κάποιο ατύχημα, διότι κινδυνεύουν ζωές! Για αυτό λέγαμε και πριν, ότι κακώς δεν εντάχθηκαν Νησί και πλοιάρια στον υπό μελέτη σχεδιασμό για την προστασία και αξιοποίηση της λίμνης. Άλλωστε το Νησάκι είναι από τα ελάχιστα κατοικήσιμα νησιά λίμνης στον κόσμο και συνεπώς απαιτείται ιδιαίτερη μεταχείρισή του.

ΑΣΦΑΛΩΣ και δικαιούμαστε να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε τέτοιους μεγαλόπνοους οραματισμούς. Κάθε τόσο μας "βομβαρδίζουν" με μελέτες, επιτροπές και άλλα τινά βαρύγδουπα, χωρίς ποτέ να υπάρξει αποτέλεσμα. Ως κραυγαλέο παράδειγμα αναφέρουμε το περίφημο Προεδρικό Διάταγμα, μέσω του οποίου θα επέρχονταν η προστασία και αξιοποίηση της λίμνης των Ιωαννίνων. Πάνω από δεκαπέντε χρόνια πηγαινοέρχεται σε υπουργικά γραφεία και τώρα θα "ξεκουράζεται" ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι!

ΝΑ το ξεκαθαρίσουμε: καλές οι ημερίδες, οι σχεδιασμοί και οι προτάσεις. Ο τόπος μας, όμως, χρειάζεται κάτι περισσότερο. Αποφάσεις και άμεση υλοποίησή τους. Έργα δηλαδή! Όλα τα άλλα είναι... κουβέντα να γίνεται. Για αυτό και η Ήπειρος γενικότερα βρίσκεται στο κακό της το χάλι και το κακό είναι ότι δεν διαφαίνεται καμιά ελπίδα αλλαγής της νοοτροπίας, εκείνων που έχουν την ευθύνη διοίκησής της. Διότι έχουν προσαρμόσει τις ανάγκες της περιοχής στις δικές τους δυνατότητες!

Δημοσιεύθηκε στον "ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ", το Σάββατο 7/12/19

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version