stoTapsi

του Κώστα Δ. Καλτσή (από τον ΤΥΠΟ ΗΠΕΙΡΟΥ)
elisafΜΙΑ τετραετία του είναι αρκετή για να αλλάξει την πόλη των Ιωαννίνων, είχε διαβεβαιώσει κατηγορηματικώς τους πολίτες ο κ. Μωυσής Ελισάφ και εκείνοι τον εξέλεξαν δήμαρχο, αλλά χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η απλή αναλογική της οποίας ήταν θιασώτης ως «Αριστερός», δεν ευνόησε την παράταξή του και ως εκ τούτου η πορεία προς τη «Νέα Εποχή» αναβάλλεται επ' αόριστον, παρά τη σύμπραξη των κκ. Γκόντα-Μπαρτζώκα, δύο άλλων δημοτικών συμβούλων που προσχώρησαν στην πλειοψηφία και την περιστασιακή στήριξη άλλων δύο!

ΚΑΤΑ την άποψή του, για αυτή την καθυστέρηση, φταίνε κυρίως δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, «Ενότητα Πολιτών» (Μπέγκας) και «Γιάννενα 2023» (Τατιάνα Καλογιάννη), αφού δεν υιοθετούν ασμένως τις προτάσεις και αποφάσεις του. Διαφωνούν σε πολλά, όπως συνέβη με την αποκομιδή των σκουπιδιών από ιδιώτες και την εκ νέου προκήρυξη του διαγωνισμού για τοποθέτηση λαμπτήρων τύπου led, προϋπολογισμού 19,2 εκατ. ευρώ, με τη συνεργασία εταιρίας, τη μέθοδο ΣΔΙΤ δηλαδή, με εμπλοκή και της Περιφέρειας. Μιά περίπλοκη διαδικασία και αμφιβόλου οικονομικής ωφέλειας του Δήμου, όπως έκρινε και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για τη δική τους περίπτωση.

ΑΥΤΑ είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της σύγκρουσης, που κορυφώθηκε στις ημέρες που πέρασαν, με τον δήμαρχο να διαλαλεί ότι θα προσφύγει στο λαό, για να μην τον αφήσει στο σκοτάδι και στη βρωμιά όπως τονίζει, δηλαδή σε... δημοψήφισμα! Ταυτοχρόνως, ο δήμαρχος και οι δύο επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, εμφανίζονται ως διαπρύσιοι κήρυκες της διαφάνειας! Με πλήρη επίγνωση της κατάστασης, λέμε ότι κανένας τους δε δικαιούται να ομιλεί για διαφάνεια. Όλοι τους την επικαλούνται, αλλά έχουν αποδείξει ότι την έχουν βαναύσως κακοποιήσει, δρώντας με μικροπολιτική και ψηφοθηρική νοοτροπία.

ΘΑ υπερασπιστούμε όμως το δικαίωμα στη διαφωνία και στην κριτική της αντιπολίτευσης, την οποία απαξιώνει ο κ. Ελισάφ (όπως όλους όσους δε συμφωνούν μαζί του), που δείχνει να κινείται με έπαρση, αλαζονεία και προπέτεια. Δε διστάζει μάλιστα να βάζει και ιδεολογικές ταμπέλες σε όσους τον επικρίνουν, εμφανιζόμενος εκείνος ως ο μόνος εκφραστής της δημοκρατικότητας! Ίσως επειδή θήτευσε στο ΚΚΕ, για να διαβεί στη συνέχεια σχεδόν από όλα τα κόμματα της Αριστεράς μέχρι και το ΠΑΣΟΚ, ερωτοτροπών και με τη ΝΔ, η οποία τον αγκάλιασε και του παρέχει τη στήριξή της- και διά του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη. Γεγονός που ουδόλως συνεισφέρει στην γενικότερη αποδοχή των αποφάσεών του.

Η Εβραϊκή του καταγωγή, την οποία συχνά κραδαίνει για να προβάλλει τη μοναδικότητά του, δεν αρκεί για να τον καταξιώσει ως δήμαρχο της ιστορικής πόλης των Ιωαννίνων. Ούτε μπορεί να αποτρέψει την προς το πρόσωπό του κριτική, όπως άλλωστε και η ιδιότητα του καθηγητή της παθολογίας, στην οποία έχει διαπρέψει. Άλλωστε η πολιτική είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση από την ιατρική, αν και πολλοί εκ των πολιτικών θέλουν επειγόντως ...γιατρό και μάλιστα χρήζουν ψυχιατρικής βοήθειας. Ο κ. Ελισάφ πάντως μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι άξιζε της εντολής που του δόθηκε από τους Γιαννιώτες, που όμως ακόμη περιμένουν! Ή μάλλον δεν ασχολούνται καν με τα δημαρχιακά καμώματα!

ΠΟΣΟ καιρό είναι διατεθειμένοι να τηρήσουν τη στάση αναμονής; Άγνωστο, αν και θεωρούμε ότι έληξε η περίοδος χάριτος. Ένας χρόνος σχεδόν στο τιμόνι του Δήμου, μάλλον είναι αρκετός για να συναχθούν συμπεράσματα περί των ικανοτήτων του ανδρός και των συνεργατών του. Διότι, αν σε ένα χρόνο δεν κατάφεραν να είναι στοιχειωδώς καθαρή η πόλη, να κόβονται εγκαίρως τα χόρτα, να υπάρχει επάρκεια νερού και σε χαμηλότερη τιμή, να εμπεδώσουν την αντίληψη ότι η αξιοκρατία είναι κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής τους, ότι η ευνοιοκρατία ανήκει στο παρελθόν, πότε θα το επιτύχουν; Μάλλον ποτέ! Και αυτό επιβεβαιώνεται από την πολιτική της ήδη κραυγαλέα αποτυχημένης Δημοτικής Αρχής.

ΣΕ αυτό το σημείο δεν μπορούμε να μην μεταφέρουμε την απορία πολλών συμπολιτών, που είναι και δική μας: Με όσα πράττει, όπως συμπεριφέρεται εν πάση περιπτώσει ο κ. Ελισάφ, πως νοιώθουν οι κκ. Νίκος Γκόντας και Άρης Μπαρτζώκας, που συνέπραξαν στη συγκρότηση της Δημοτικής Αρχής; Συμφωνούν σε όλα; Δε βλέπουν κανένα στραβό κι ανάποδο, υιοθετούν τις απολυταρχικές απόψεις του και για το ρόλο της αντιπολίτευσης; Τους αρκεί που συνεργάτες τους πήραν αξιώματα και που ο κ. Μπαρτζώκας έγινε πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ; Ποιές αλλαγές πρότειναν μέχρι τώρα και τι απέγινε; Έτσι οραματίζονταν τη Δημοτική Αρχή των Ιωαννίνων;

ΤΟ λέμε και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι πολλές φορές έχουμε προβεί σε αποκαλύψεις με ντοκουμέντα, για δραστηριότητες της Δημοτικής Αρχής, Δημοτικών Επιχειρήσεων, Οργανισμών και στελεχών τους. Και καλά ο κ. Ελισάφ σιωπά, επιδεικνύοντας το πλέον επαχθές πρόσωπο μιας πρόσκαιρης εξουσίας, εκείνοι όμως; Τόσο σέβονται το ρόλο του Τύπου και ακρίτως συναινούν στη... συντήρηση μιάς προώρως βαρύτατα νοσούσης Δημοτικής Αρχής μειοψηφίας; Τους θέτουμε ενώπιον των ευθυνών τους για την πορεία της πόλης και τον... «εκτροχιασμό» του επηρμένου δημάρχου! Ας τον... συμμαζέψουν, προτού οι πολίτες αρχίσουν να τους βρίζουν όλους μαζί!

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version