stoTapsi

A+ A A-

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ-ΣΑΒΒΑΤΟ 5/8/23

Kaxrimanis 4Η ΣΤΗΛΗ θα απουσιάσει κάποιες ημέρες. Τα «μπάνια του λαού» που έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Θα έχετε λοιπόν χρόνο να σκεφτείτε όσα ακολουθούν:  λίγοι ή πολλοί , δεν έχει σημασία, «μας είδαν αλευρωμένους και μας πέρασαν για μυλωνάδες». Μπράβο, μας λένε, για όσα γράφετε. Γράψτε, που ενώ ο πρωθυπουργός «καρατόμησε» τον Πατούλη, στην περίπτωση του κ.Καχριμάνη, που κάνει χειρότερα, αποφεύγει να παρέμβει. Και γιατί «δεν το κάνεις εσύ»; Μεγαλειώδης η απάντηση: «Ε, να μη φανώ εγώ, κατάλαβαίνεις τώρα...»!

ΦΥΣΙΚΑ και καταλαβαίνουμε! Θέλει (θέλουν) να κάνει τις δουλειές του, με τη δική μας βεβαιότητα πως μετά θα μας βρίζει μπροστά στον Περιφερειάρχη. Και ξέρετε κάτι ακόμη; Είμαστε οι μόνοι (ίσως με κάποια εξαίρεση) που αποκαλύπτουμε και ασκούμε δριμεία κριτική στον κ.Καχριμάνη και άλλους που ασκούν εξουσία καθ οιονδήποτε τρόπο. Τίποτε το προσωπικό με κανέναν, απλώς διαφορετική εκτίμηση του πως πρέπει να ασκείται η εξουσία. Ούτε καν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν κάνουν αυτό που πρέπει. Να πάρουν πχ όσα σκανδαλώδη διαπράττονται και να τα πάνε στις Εισαγγελικές Αρχές, καταθέτοντας μηνύσεις ή σε άλλες Αρχές απαιτώντας άμεση διερεύνηση. Δέχτηκαν όμως στο Περιφερειακό Συμβούλιο την άποψη του κ.Καχριμάνη, ο διαγωνισμός που θα γίνει για δυό άδειες για πλοιάρια στη λίμνη, να ευνοεί κάποιους (δικαίως ίσως) και πως θα ελέγξει ο ίδιος τις μηχανές τους!!! Έτσι γράφτηκε. Και τότε τι σόι «διαγωνισμός» είναι αυτός; Κατάλαβαν τι είπε; Σίγουρα Ναί!  Καλά κάνει λοιπόν αφού το μπορεί!

ΟΙ έχοντες θεσμικό ρόλο λοιπόν ή φιλοδοξούν να αποκτήσουν, συμπεριφέρονται σαν τον Δον Κιχώτη, που ...ξιφομαχούσε με ανεμομύλους, οι δε περισσότεροι εκ των πολιτών «βολεύονται» ή προσπαθούν. Εμείς κάνουμε συλλογή από εξώδικα, μηνύσεις και αγωγές (όχι μόνο από τον κ.Καχριμάνη, που νομίζει ότι έτσι θα μας τρομάξει- μαζί του και όσοι ...συνοδοιπόροι), παρά το γεγονός ότι όσα γράφουμε στηρίζονται σε ντοκουμέντα. Ασφαλώς και δεν τα φοβόμαστε αυτά, μη σπεύσετε να βγάλετε τέτοια (εσφαλμένα) συμπεράσματα. Είμαστε σε θέση να τα αντιμετωπίσουμε. Λέμε όμως ότι σε τελική ανάλυση δεν έχουμε προσωπικά ενδιαφέροντα αν χάσει ή κερδίσει ο άνθρωπος που «κόλλησε» στην καρέκλα της εξουσίας, με την ψήφο των πολιτών και με ένα θηριώδες πελατειακό σύστημα. Μήπως έχει δίκιο και εμείς τον αδικούμε; Τόσα χρόνια όμως δεν μας έπεισε και με κάποιες απαντήσεις του αρκέστηκε στο να μας βρίζει ή να επιχειρεί να απαξιώσει όσα του αποδίδαμε. Βεβαίως, Τύπος (με εξαίρεση τον «Τύπο Ηπείρου») και όλα τα ΜΜΕ τον στηρίζουν- δικαίωμά τους να κάνουν τις επιλογές τους.

ΔΕΙΤΕ, όμως, και για ποιούς άλλους λόγους έχουμε εξοργιστεί. Πρώτα από όλα, γιατί ενώ εμείς απλώς κάνουμε το χρέος μας ως δημοσιογράφοι, πολλοί αξιοποιούν όσα γράφουμε για δικό τους όφελος. Κάνουν αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός μας, «τον π@@@τη με ξένο κ.....» κι αυτό μας ενοχλεί. Δεν υπήρξαμε άλλωστε και ποτέ αχθοφόροι ικανοποίησης φιλοδοξιών- επιδιώξεων κανενός. Πάμε παρακάτω. Πρωθυπουργός, υπουργοί, βουλευτές, στελέχη τους, Γραμματείς και Φαρισαίοι, τον καλύπτουν. Όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει, αλλά τον στηρίζουν. Τον φοβούνται; Ισως. Μπορεί να είναι και χειρότεροι από αυτόν. Οι της παράταξής του, αξιόλογοι συμπολίτες, όλοι τους στρατιωτάκια μπροστά του, με δεδομένη την άσκηση διοίκησης με «σιδερένια πυγμή».  Οπότε καλά κάνει και αδιαφορεί για το τι λέει η αντιπολίτευση που την έχει στο «φτύσιμο» ή τη λοιδορεί, εκείνη και όσους άλλους διαφωνούν με την πολιτική του. Θα σας πούμε ένα παράδειγμα: Έχουμε γράψει για τις απευθείας αναθέσεις και προγράμματα προς τον κουνιάδο του κ.Στέργιο Κασσάρο- που αυτός καλά κάνει και τις αναλαμβάνει- και στη σύζυγό του. Καταθέσαμε αναφορά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, συνοδευόμενη από πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, εδώ και ενάμιση χρόνο.

ΣΤΑ αλλεπάλληλα έγγραφα και προφορικά διαβήματά μας για τη χρονοτριβή, η απάντηση που λαβαίνουμε (όπως και από τον προκάτοχό του κ.Γαζή) είναι ...«η καταγγελία σας διερευνάται»! Αυτό μας απάντησε πάλι  και πριν από δυό ημέρες ο Ειδικός Γραμματέας κ.Σεραφείμ Λιάπης, αρνούμενος παρανόμως (επικαλούμενος μια απόφαση του Νομικου Συμβουλίου του Κράτους του 2009, ενώ υπάρχει μεταγενέστερη του 2020), μας δώσει τα στοιχεία από την πορεία της (δήθεν) «διερεύνησης». Ισχύει όμως πάντα αυτό που γράφαμε σε επιστολή μας προς εκείνον πριν από μήνες, να θέσει την υπόθεση στο αρχείο. Διότι πρόκειται για φαρσοκωμωδία. Όχι, μας απάντησε, θα συνεχίσουμε! Επί ενάμιση και πλέον χρόνο; Τι γίνεται; Μάλλον να απαλλάξει τον κ.Καχριμάνη θέλε; Αυτό γίνεται;  Να υπάρχει απόφαση απαλλακτική; Να μπει στο αρχείο, αλλά όχι με δική μας βούληση; Και επειδή ο κ.Λιάπης εκπροσωπεί την κυβέρνηση, να υποθέσουμε ότι είναι κυβερνητική απόφαση; Έχουμε δίκιο, αλλά φοβάται; Ο,τι πάντως και να συμβαίνει δυσκολεύεται, τα στοιχεία είναι αδιάσειστα, όπως σε όλες της αποκαλύψεις μας. 

ΘΑ μπορούσαμε να γράψουμε πολλά, αλλά δεν έχει νόημα. Κυριολεκτούμε. Δικαίως χλευάζει. Όταν και ο Πρόεδρος των Εφετών καθυστερεί επί είκοσι μήνες να καλέσει σε συνεδρίαση το Πειθαρχικό Συμβούλιο, στο οποίο έχει παραπεμφθεί ο Περιφερειάρχης, τότε δεν μπορεί κανείς να προσδοκά ότι απονέμεται εγκαίρως και σωστά Δικαιοσύνη- απαλλάσσοντας ή τιμωρώντας τον καταγγελθέντα. Καταγγέλλεται πανταχόθεν η βιομηχανία των απευθείας αναθέσεων εκατομμυρίων ευρώ και ούτε που νοιάζει τον κ.Καχριμάνη. Με άδεια για πρόχειρο κτηνοτροφικό κατάλυμα ο γιός του έχει φτιάξει μια μόνιμη τεράστια εγκατάσταση- πιό μόνιμη δε γίνεται. Ολες οι υπηρεσίες τον καλύπτουν, κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουν ότι πέρα από όλα τάλλα έχει εφαρμογή το περίφημο «Διάταγμα Ζαγορίου». Είναι κι άλλα πολλά, που έχουμε γράψει, όπως για την περιουσία του. Αδιαφορεί. Όλοι τα συζητούν, αλλά μέχρι εκεί. Συνεπώς- σιωπούσης και της αντιπολίτευσης ή αναιμικά αντιδρούσης- καλά κάνει ο κ.Καχριμάνης και τους γράφει όλους στα Μετσοβίτικα «τσαρούχια» του. Μη σας πούμε κιόλας ότι και λίγα κάνει. Γενικώς, όλοι καλά κάνουν! Άλλωστε δεν είδαμε κάποιον να κάθεται στο «σκαμνί». Η Δικαιοσύνη βλέπει ενδεχόμενες παρανομίες πολιτών, όχι όμως των μεγαλοσχημόνων παραγόντων (και στην Ήπειρο)- και αν παρεμπιπτόντως ορισμένοι καταγγελθούν, απαλλάσσονται (και με βούλευμα) ή θα αγνοείται επί έτη η τύχη των καταγγελιών.

ΜΑΣ έλεγε πριν από καιρό ο πρώην δήμαρχος κ.Φίλιππας Φίλιος: «καλά, εσύ τώρα νομίζεις ότι θα σώσεις τον κόσμο; Και εγώ έτσι νόμιζα κάποτε ...». Δίκιο! Πασχίζουμε «στο χαμό», όπως λένε. Η διαπλοκή σε όλα τα επίπεδα, η διαφθορά, τα συμφέροντα που είναι συχνά τερατώδη, είναι τόσο καλά εδραιωμένα που δεν κουνιούνται με τίποτε. Ίσως ενίοτε να (ψιλο)ενοχλούνται, αλλά δεν κλονίζονται. Τότε γιατί παλεύουμε; Για την αλήθεια! Αλλά αν στους πολίτες αρέσει μεν, χωρίς όμως να αντιδρούν, αν οι κοπτόμενοι για τη ...σωτηρία του τόπου (του τόπου ή δική τους;) για διάφορους λόγους δεν ενεργούν όπως επιβάλλεται, τότε σαφώς και πρέπει να αφήσουμε εν όψει των εκλογών τα θεσμικά όργανα, την αντιπολίτευση, τους υποψήφιους για την Περιφέρεια ή τους Δήμους, να  δώσουν τις λύσεις. Θα αναμένουμε  να δούμε τι θα κάνουν κι αν θα πάρει κάποιος τη «σκυτάλη». Κι αν πάλι δε συμβεί, δε θα σκάσουμε κιόλας...

twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr