Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ.ΚΑΛΤΣΗΣ (ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 17/05/25)
ΑΥΤΟ που κάνει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ.Αλ. Καχριμάνης να επικαλείται συνεχώς την οικογένειά του, ότι «την πολεμούν μεθοδικά» για να πλήξουν δήθεν εκείνον (όπως σχολίαζε και ο «Πρωϊνός Λόγος»), τουλάχιστον έχει κουράσει και προκαλεί. Το διέπραξε και την Τρίτη κατά την συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, απαντώντας σε επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο εταιρίας στην οποία συμμετέχει ένας εκ των υιών του ως εκπρόσωπος οικογενειακής εταιρίας. Αν έπεισαν οι εξηγήσεις του ή όχι είναι άλλη υπόθεση και τις κρίνουν οι πολίτες, όπως και την δήλωσή του σε σχέση με την ένταξη μιάς άλλης εταιρίας, ότι «αν ήθελα μπορούσα να τους τελειώσω», όταν νωρίτερα τόνιζε ότι «δεν παρεμβαίνω στις επιτροπές αξιολόγησης»!
ΜΙΛΗΣΕ πάλι όμως για τον πόλεμο που δέχεται η οικογένειά του, «τα παιδιά μου που ψάχνουν για ένα μεροκάματο από τα χαράματα…»! Ασφαλώς και έχουν δικαίωμα να εργάζονται και να δημιουργούν επιχειρήσεις. Όμως επειδή εκείνος είναι πολιτικός, Περιφερειάρχης της πιο φτωχής περιφέρειας της χώρας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτές οι ικογενειακές επιχειρηματικές δραστηριότητες πρέπει να είναι διάφανες και οι πολίτες (που κατατάσσονται στους πιο φτωχούς) πρέπει να γνωρίζουν πως αποκτήθηκαν. Εν προκειμένω ο κ.Καχριμάνης, από τριακονταπενταετίας και πλέον επέτυχε να ζει την οικογένειά του κάτι παραπάνω από αξιοπρεπώς, να σπουδάσει τρία παιδιά και να φτιάξει μιά τεράστια περιουσία, πολλές επιχειρήσεις με τον μισθό του, είτε ως δήμαρχος Μετσόβου, είτε ως Νομάρχης και Περιφερειάρχης.
ΟΠΩΣ και να το δει οποιοσδήποτε δεν μπορεί παρά να απονείμει επαίνους στον μοχθούντα Περιφερειάρχη, που ως μισθωτός κατάφερε το αδιανόητο για όλους τους Έλληνες. Επειδή δε επικαλείται συνεχώς «ελέγχους» που έγιναν και γίνονται ή τις περίφημες εν γένει για την αναξιοπιστία τους δηλώσεις «πόθεν έσχες», λέμε ότι η δυσπιστία των πολιτών θα υπάρχει μέχρις ότου ο ίδιος δημοσίως εξηγήσει με στοιχεία το πως τα κατάφερε. Είναι στοιχειώδης υποχρέωση ενός στελέχους της ΝΔ, προβεβλημένου αιρετού που διοικεί την Ήπειρο. Ίχνος μομφής από εμάς, χαιρόμαστε τους δημιουργούς και προκομένους, ούτε θα μπούμε στην διαδικασία του τι είναι νόμιμο και ηθικό, αλλά για να δούμε τους «μεροκαματιάρηδες» που λέει ο κ.Καχριμάνης.
ΤΑ παιδιά του που δεν πήγαν πότε να εργαστούν και να βγάλουν χρήματα και που «ψάχνουν για μεροκάματο», κυκλοφορούν με πανάκριβα υπερπολυτελή αυτοκίνητα.
* Ο κ. Καχριμάνης έφτιαξε το 1995 στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων - και με τις συντάξεις των γονιών του, όπως είχε πει.
* Η οικογένεια έφτιαξε ξενώνα και κατοικία μαζί στο Μέτσοβο το 1986 (δήμαρχος πλέον).
* Το 2004 (Νομάρχης Ιωαννίνων από το 2003) η οικογένεια απέκτησε:
* Δύο πολυτελείς ξενώνες στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων αρχικά στο όνομα της συζύγου του Ελένης Κασσάρου και της κόρης τους Μαρίας Πανωραίας Καχριμάνη, με την βοήθεια και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από επιδοτήσεις, που η υπηρεσίες της Περιφέρειας υπέγραφαν, ενδεχομένως χωρίς παρεμβάσεις.
ΔΕΝ τελείωσε η απαρίθμηση, μόλις άρχισε:
* Ιδρύθηκαν δύο εταιρίες, «Ελένη Κασσάρου και Σια ΟΕ» και «Ελένη Κασσάρου- Μαρία - Πανωραία Καχριμάνη ΟΕ», για την εκμετάλλευση των δύο ξενώνων, με ολοένα αυξανόμενα μετοχικά κεφάλαια, αλλά με ετήσια δηλωθέντα εισοδήματά τους στο «πόθεν έσχες» του Περιφερειάρχη να μην ξεπερνούν τις 15.000ε ευρώ, με την δεύτερη εταιρία να καταργείται πριν από ένα χρόνο περίπου.
Αυτή η εταιρία (Ελένη Κασσάρου και Σια ΟΕ) μετονομάστηκε σε " Κουρμανιό ΟΕ», με αποχώρηση της Ελένης Κασσάρου και συμμετοχή πλέον της κόρης τους Μαρία Πανωραία Καχριμάνη, της συζύγου της Σπύρου Μπαλαμπέκου, του υιού Γιώργου Καχριμάνη μετά της συζύγου του Ελένης Τρίχα και του ετέρου υιού Τριαντάφυλλου (Φιλίκου) Καχριμάνη.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ με τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Καχριμάνη, για την οποία λέει ότι την πολεμούν:
* Απόκτηση και τρίτου «διατηρητέου» κτιρίου στην οδό Τοσίτσα (αγορά από τον αείμνηστο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια) στην οδό Τοσίτσα 31 στα Γιάννινα στο όνομα του συζύγου της κόρης του Σπύρου Μπαλαμπέκου, έναντι 100.000 ευρώ όπως έγινε γνωστό τότε (πόθεν έσχες;) για εκμετάλλευση ως ξενώνα από κάποια από τις εταιρίες τους).
** Πρόκειται το κτίριο για το οποίο εκδόθηκε υπουργική απόφαση - μόνο για αυτό- το 2014, που αποχαρακτηρίστηκε από διατηρητέο σε παραδοσιακό (από ... λάθος λέει είχε χαρακτηριστεί ως διατηρητέο!), αλλαγή χρήσης και αύξηση του συντελεστή δόμησης ειδικά για το συγκεκριμένο.
* Προσωπική επιχείρηση στο Μέτσοβο από την κόρη τους Μαρία- Πανωραία Καχριμάνη, με παραδοσιακές στολές- λαϊκή τέχνη κλπ.
ΣΥΝΙΣΤΟΥΜΕ …υπομονή, έχουμε κι άλλα:
* Κτηνοτροφική μονάδα (αγελάδες) από τον υιό Γεώργιο Καχριμάνη στα βουνά του Μετσόβου, τεράστιες μόνιμες εγκαταστάσεις με άδεια ...προχείρου καταλύματος, σε προστατευόμενη περιοχή από ο Διάταγμα Ζαγορίου.
* Άλλη κτηνοτροφική μονάδα (πρόβατα) από τον ίδιον στην Αγ.Μαρίνα (Λυκοτρίχι), λίγο έξω από την πόλη των Ιωαννίνων. Εκεί άλλωστε πήγαν κρυφά και τα υλικά (πάνελ, γεννήτριες, εξαερισμοί και άλλα) από το πρώην κλειστό ξιφασκίας των πρώην εγκαταστάσεων των Ολυμπιακών Αγώνων.
* Εταιρία εμπορίας τυροκομικών προϊόντων όλων των μορφών («Χώρα Μετσόβου» διακριτικός τίτλος «Μέτσοβο») και παραγωγή βιοαερίου, με μετόχους τον υιό Γιώργο και την κόρη Μαρία- Πανωραία.
ΜΗΠΩΣ κουραστήκατε; Δείτε:
* Στο χορό των … «κτηνοτρόφων» μπήκε και ο έτερος υιός Καχριμάνη, ο Φιλίκος (Τριαντάφυλλος), αφού ενοικίασε στην ίδια περιοχή έκταση 22 στρεμμάτων από το Δήμο Ιωαννιτών, έναντι 400 ευρώ ετησίως!
* Άλλη τεράστια μονάδα στην Αγ. Μαρίνα (Λυκοτρίχι) από τον υιό Φιλίκο με πρόβατα, σε ...πρόχειρο υποτίθεται κατάλυμα και υλικά από τις πρώην Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που είχε πάρει για έτερο υιό Γιώργο.
* Ο ίδιος είναι από τους συνδημιουργούς του Epirus Travel, «για την προβολή και ανάδειξη της Ηπείρου» και με εμπλοκή στο «Kalari Hotel”, ως μέτοχος της νέας εταιρίας «Στοές ΑΕ, για λογαριασμό της οικογένειας («Κουρμανιό ΟΕ»- θέμα που απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο.
ΥΠΑΡΧΕΙ συνέχεια: ο υιός Γεώργιος Καχριμάνης μαζί με τον Μετσοβίτη επιχειρηματία κ.Γιάννη Μπαρμπαγιάννη (Cezaria ΑΕ - καφενείο της Βουλής κλπ, ίδρυσαν την «Τροφοδοτική events ΑΕ» και αναλαμβάνουν συσσίτια για αλλοδαπούς και άλλες ευπαθείς ομάδες, προϋπολογισμού εκατομμυρίων.
* Η νύφη του Περιφερειάρχη και σύζυγος του γιού του Γεωργίου η Ελένη (Ελίνα) Τρίχα, συνέστησε με τον επιχειρηματία κ.Καραφέρη (συγγενή και συνεργάτη της οικογένειας Μπαρμπαγιάννη)την «Τροφό -Λαρσού ΑΕ», με το ίδιο αντικείμενο και μπήκε για τα καλά στην «αγορά».
* Φυσικά δεν έμεινε αδρανής και ο κ.Κων. Τρίχας, συμπέθερος του κ.Καχριμάνη, που ίδρυσε την «Τροφοδοτική Μυτιλήνης ΑΕ», πάλι για την τροφοδοσία των αλλοδαπών, μετά των ΜπαρμπαγιαννοΚαραφέρηδων.
ΑΥΤΕΣ οι τρείς εταιρίες δραστηριοποιούνται και στα νησιά του Αιγαίου , με κάποιες από αυτές να έχουν καταγγελθεί για σκάνδαλα με τις τιμές και την ποιότητα του φαγητού- άλλοτε μεμονωμένα κι άλλοτε ως «ένωση εταιριών» και με άλλες εταιρίες. Αυτές οι δράσεις αναπτύχτηκαν σε συνεργασία με τους Μπαρμπαγιαννέους, ένθερμους υποστηρικτές της ΝΔ, φίλους του Περιφερειάρχη και συνεργάτες των μελών της οικογένειάς του, που εκμεταλλεύονταν άλλοτε τα περισσότερα καταστήματα στα «Ψαροπλιά» στην Αρτα, ενώ ανέλαβαν το κυλικείο της Βουλής και το εστιατόριο του Δήμου Ηγουμενίτσας στην παραλία του Δρεπάνου- εκεί που ήθελαν να φτιάξουν ...πισίνα- καίτοι απαγορεύεται!
ΣΕ αυτό το «γαϊτανάκι» των δράσεων, ας εντάξουμε και τον Στέργιο Κασσάρο, κουνιάδο του Περιφερειάρχη, που μεγαλουργεί με τουριστικές επιχειρήσεις: Ξενοδοχείο στο Μέτσοβο, τουριστικό γραφείο- πρακτορείο, με «στόλο» αυτοκινήτων, κυρίως δε λεωφορείων. Εκδρομές, μεταφορές μαθητών, αμέτρητες απευθείας αναθέσεις πολλών χιλιάδων ευρώ από τον Περιφερειάρχη- σύζυγο της αδελφής του.
* Θα ήταν δε παράλειψη αν δεν σημειώναμε τη συμμετοχή του γιού του Γιώργου και της συζύγου του Ελένης Τρίχα, στην επιχείρηση φωτοβολταϊκών στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας, την οποία είχε εγκρίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο και που στη συζήτηση συμμετείχε παρανόμως και ο πατήρ Καχριμάνης- Περιφερειάρχης.
* Προσθέστε και την εκμετάλλευση (πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, από την οικογενειακή εταιρία «Ελένη Κασσάρου και Σια ΟΕ» (νυν «Κουρμανιό ΟΕ»).
* Ομως όλα τα ρεκόρ επιχειρηματικής δράσης έσπασαν με τη συμμετοχή στην αγορά του 5άστερου ξενοδοχείου Hotel Kalari, στην οδό Καλλάρη στα Γιάννινα, όπως προαναφέραμε. Η αγορά του κόστισε περί το 1,6 εκατ.ευρώ (800.000 το μερίδιο Καχριμάνη) και άλλες 200.000 η συμμετοχή του (με υιό γνωστού επιχειρηματία) στην εταιρεία «Στοές ΑΕ», για το ξενοδοχείο που είχε βγει σε πλειστηριασμό.
* Και ως «κερασάκι στην τούρτα» έρχεται και το ρέστοραν- μπαρ που λειτουργεί στο ξενοδοχείο της οδού Καλλάρη, με τις «φήμες» και για άλλες αγορές ανά την Ήπειρο και όχι μόνο
λοιπόν είναι ...«μιά τυπική μέση Ελληνική ποιμενική οικογένεια», όπως δήλωσε ο Αλέξ. Καχριμάνης, για να μένουν άναυδες όλες οι πραγματικά μέσες τυπικές ποιμενικές οικογένειες και σίγουρα όλες ανεξαιρέτως οι οικογένειες της χώρας κι όχι μόνο της Ηπείρου, που δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Όλα λοιπόν με τους μισθούς του από το δημόσιο, που το χρόνο δεν ξεπερνούν τις 42.000 ευρώ και άλλες 15.000 από τις δραστηριότητες μέχρι πέρυσι της συζύγου του,, σύμφωνα με δήλωση του πόθεν έσχες- στο οποίο όμως καμιά αναφορά δεν γίνονταν στις επιχειρηματικές δράσεις των υιών και της κόρης του κλπ συγγενών.