stoTapsi

A+ A A-

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ (ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 06/04/24)

led dromosΤΟ έγραφε ο Τζώρτζ Όργουελ πριν από δεκαετίες και όλοι έλεγαν πως αυτά είναι αποκυήματα νοσηρής φαντασίας: «στην εποχή μας το να λες την αλήθεια θεωρείται πράξη επαναστατική»! Είχε δίκιο. Διαχρονική διαπίστωση! Για αυτό ίσως στη δική μας εποχή η αλήθεια είναι δυσεύρετη. Δημοσιογράφοι και Μέσα Ενημέρωσης αποφεύγουν να λένε τα πράγματα με το όνομά τους, άλλοτε για ευνόητους λόγους και συχνότερα για ακατανόητους. Μάλλον σήμερα το να λες την αλήθεια θεωρείται … εξτρεμισμός!

ΣΕ αυτά πρέπει να αναζητηθεί και το γιατί οι περισσότεροι δεν αναφέρουν ποιοί είναι οι κυρίως υπεύθυνοι, που οι πολίτες των Ιωαννίνων θα πληρώσουν πολύ ακριβά για να τους … αλλάξουν τα φώτα κυριολεκτικώς. Λέμε για τη σύμβαση του Δήμου Ιωαννιτών με την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-Fotagonled, για την αντικατάσταση των τωρινών λαμπτήρων φωτισμού με led. Αυτή που συζητήθηκε την Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε την παραίτηση από ένδικα μέσα, προσφυγές κλπ, δηλαδή την υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν.

ΟΣΟΙ δε γνωρίζουν την υπόθεση, έχουν κάποιο δίκιο να επικρίνουν τη σημερινή Δημοτική Αρχή, τον δήμαρχο κ.Θωμά Μπέγκα. Θα έπρεπε όμως να προβληματιστούν από τους γελοίους πανηγυρισμούς της παράταξης «Γιάννενα- Νέα Εποχή», της οποίας ηγείται ο κ.Δημ. Παπαγεωργίου, διάδοχος του εκλιπόντος Μωϋσή Ελισάφ στη δημαρχία. «Δικό μας έργο είναι, όραμα του Ελισάφ», λένε ανοήτως κομπάζοντας και επιδιδόμενοι σε καπηλεία του ονόματός του. Πρόκειται  για τυμβωρυχία, αλλά και για προσπάθεια εξιδανίκευσης της παρουσίας του Ελισάφ στο δημαρχιακό αξίωμα, της δήθεν προσφοράς του και των διαδόχων του στην πόλη.

ΗΤΑΝ όλα προσχεδιασμένα από τον Περιφερειάρχη κ.Αλ. Καχριμάνη και τον Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος πριν ακόμη ορκιστεί ως δήμαρχος, έστειλε επιστολή τον πρώτο, λέγοντάς του ότι συμφωνεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα «ELENA» ο Δήμος για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με τι νέου τύπου led! Προφανώς τα είχαν κουβεντιάσει και το πως θα προχωρήσουν, για αυτό και αποφάσισε την ακύρωση του διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η προηγούμενη υπό τον κ. Μπέγκα Δημοτική Αρχή, με προϋπολογισμό περί τα 3 εκατ. Κόστος λογικό για ένα τόσο σημαντικό έργο σε όλο το νέο Δήμο, όπως έχει διαμορφωθεί.

ΤΟ 2019 το καλοκαίρι Καχριμάνης- Ελισάφ έκαναν τη συμφωνία, στις 4 Νοεμβρίου 2020 υπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση για ένταξη στο πρόγραμμα και εκχώρηση στην Περιφέρεια της αρμοδιότητας για την προκήρυξη του διαγωνισμού, με προϋπολογισμό 19,5 εκατ! Αυτό μόνο; Όχι βέβαια! Ο ανάδοχος θα εισπράττει για 12 χρόνια τα χρήματα των Γιαννιωτών από τα ανταποδοτικά τέλη- σύμφωνα με την αποικιακού τύπε σύμβαση! Η πρώτη προκήρυξη του  διαγωνισμού (με ανάδοχο την «Μυτιληναίος») ακυρώθηκε ως «φωτογραφική» και έχουσα πολλά «σκοτεινά σημεία», συνοδευόμενη από την οργισμένη παραίτηση του αντιδημάρχου κ.Λυκογιώργου που κατήγγειλε το σκάνδαλο, όπως και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

ΔΕΥΤΕΡΗ προκήρυξη, με τη συμμετοχή μόνο της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ- Fotagonled στην οποία ανατέθηκε το έργο με έκπτωση μόλις 1%- που είναι σκάνδαλο και που δεν κρίθηκε ως ασύμφορη για να γίνει επαναπροκήρυξη. Μέχρι που ο κ.Παπαγεωργίου υπέγραψε ως δήμαρχος τη σύμβαση και ας ωρύονταν η αντιπολίτευση ότι υποθηκεύεται το μέλλον του Δήμου. Τώρα η σημερινή Δημοτική Αρχή ήταν υποχρεωμένη να συναινέσει υπό το φόβο του να πληρώσει ο Δήμος (οι πολίτες δηλαδή) πολλά περισσότερα, σύμφωνα με τη σύμβαση. Βεβαίως ο κ.Μπέγκας που είχε κάνει προσφυγές όφειλε να γνωρίζει ότι η σύμβαση ήταν δεσμευτική, για μα μη μένει τώρα η εντύπωση του «πισωγυρίσματος».Αυτή λοιπόν είναι η αλήθεια, αρέσει δεν αρέσει.

twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr