stoTapsi

Γράφει ο Βασίλης Καλτσής

netΗ αναταραχή και οι παρενέργειες που προκάλεσε η απόφαση Σαμαρά να κλείσει τη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία εν μία νυκτί είναι κάτι που μπορούμε να συζητάμε επί μέρες, και αυτό γίνεται άλλωστε. Η απόλυση 2.600 ανθρώπων όπως και να το κάνουμε είναι κάτι το δυσάρεστο. Όπως δυσάρεστο είναι και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν 1,5 εκατ. άνεργοι. Οι δείκτες και τα στατιστικά στοιχεία είναι αμείλικτα. Ανεργία, φτώχεια, τζόγος, εγκληματικότητα, σε μια χώρα που έχει ξεπεράσει τα όριά της.

Τι κρύβεται όμως πίσω από το κλείσιμο τη ΕΡΤ; Πολλά ακούγονται και διαδίδονται μέσω διαδικτύου. Άλλοι λένε ότι ο Σαμαράς θέλει να έρθει σε σύγκρουση με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για να πάει σε εκλογές. Άλλοι, για να τους θέσει προ των ευθυνών τους έτσι ώστε να συμμετέχουν πιο ενεργά στην κυβέρνηση. Ορισμένοι αναφέρουν ότι λόγο πίεσης της τρόικα για απολύσεις μέσα στον Ιούνιο προέβη σε αυτή την ενέργεια. Άλλοι, πιο ρεαλιστές, λένε ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι τυχαίο. Μέσα στο καλοκαίρι, εκεί που τα ενδιαφέρον των πολιτών για τα κοινά ατονεί, έρχεται και το θέμα της ΕΡΤ για να αποπροσανατολίσει εντελώς την κατάσταση.

Σε μια χρονική περίοδο που επίκειται επίσκεψη – έλεγχος της τρόικα, έρχονται νέα νομοθετήματα και μέτρα πολύ πιο επώδυνα από τα προηγούμενα, ασχολούμαστε, εν μέρει δικαίως, με το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης.

Κανείς όμως δεν θα ασχολούνταν, τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό, αν ο ίδιος ο αριθμός απολύσεων αφορούσε υπαλλήλους διαφόρων υπηρεσιών. Ελάχιστοι ασχολήθηκαν, στον ιδιωτικό τομέα, με το κλείσιμο του ALTER (700 εργαζόμενοι) και την γενικότερη ανεργία των νέων (68%), βροντοφωνάζοντας ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.

Πώς να αισθάνονται άραγε οι χιλιάδες των απολυμένων που κανείς δεν νοιάζεται γι΄ αυτούς παρά είναι μόνο αριθμοί και στατιστικά δεδομένα τη στιγμή που για τους υπαλλήλους της ΕΡΤ γίνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, συναυλίες συμπαράστασης και παρεμβάσεις επί παρεμβάσεων;

Δηλαδή το πρόβλημα της ΕΡΤ είναι που μας απασχολεί περισσότερο από τους φόρους που μας έχουν γονατίσει, τους μισθούς που έχουν φτάσει σε επίπεδα που ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα είχαμε, το αντισυνταγματικό χαράτσι της ακίνητης περιουσίας που γαμ…σαι κάθε μήνα να πληρώνεις δάνεια και την επικείμενη αναστολή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία;

Δεν εξετάζω τη νομιμότητα ή όχι του λουκέτου στην ΕΡΤ, ούτε αναφέρομαι στον φασιστικό – δικτατορικό τρόπο με τον οποίο έγινε, ούτε βεβαίως στην αντικειμενική ευθύνη των διοικήσεών της που διόριζαν και μοίραζαν χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα. Όλοι έχουν τις ευθύνες τους. Αλλά αν είναι να αναλωθούμε εβδομάδες με αυτό παραβλέποντας και άλλα εξίσου σημαντικά θέματα, τότε είμαι άξιοι της μοίρας μας.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version