stoTapsi

A+ A A-
Γράφει ο Βασίλης Καλτσής

pas giannenaΑν κάποιος έλεγε στην αρχή της ποδοσφαιρικής σεζόν ότι ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ θα τερμάτιζε πέμπτος στο τέλος της κανονικής περιόδου, θα έβγαινε Ευρώπη και ότι στα playoffθα διεκδικούσε την πρώτη θέση και το εισιτήριο που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ, τότε θα τον λέγαμε τρελό.

Τρελοί όμως αποδείχτηκαν οι παίκτες και τη προπονητική ομάδα που κάνοντας αυτή την καταπληκτική πορεία βάλθηκαν να τρελάνουν όλη την Ελλάδα. Δεν θα αναφερθώ στις προπονητικές αρετές του κ.Χριστόπουλου, ούτε στους ποδοσφαιριστές που αποδεικνύουν σε κάθε παιχνίδι της αξία τους. Ήδη μας ικανοποίησαν και με το παραπάνω.

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ο τρόπος που θα διαχειριστεί η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ αυτή την επιτυχία. Πως θα καταφέρει δηλαδή να αξιοποιήσει αυτό που δημιουργήθηκε φέτος με τέτοιο τρόπο που αυτή η σημαντική επιτυχία να μην γίνει μόνο μια ανάμνηση, αλλά να έχει συνέχεια και τα επόμενα χρόνια.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει η απαίτηση κάθε χρονιά ο ΠΑΣ να πραγματοποιεί τις ίδεις ή ανάλογες εμφανίσεις, αλλά στόχος είναι να γίνει, όπως σωστά είπε ο κ. Χριστόπουλος, ένα μεγάλο club.

Αυτό δεν πιστοποιείται μόνο με τη βαθμολογική θέση που είναι η ομάδα, αλλά εξαρτάται από πολλές άλλες παραμέτρους προκειμένου να επιτευχθεί.

Δυστυχώς στην Ελλάδα, ενώ είχαμε πολλές ευκαιρίες να εξυγιάνουμε, να αναδιοργανώσουμε και να αναπτύξουμε σωστά το χώρο του αθλητισμού, δεν τι κάναμε. Αντιθέτως, τόσο οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, όσο και η ανεπανάληπτη επιτυχία της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου την ίδια χρονιά, λειτούργησαν περισσότερο ως «υπνωτικό» παρά ως «ξυπνητήρι» προκειμένου αυτές οι μεγάλες επιτυχίες να αφήσουν παρακαταθήκη ή όπως ονομάζεται αλλιώς αθλητική κληρονομιά.

Ελπίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί στον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Για να μη γίνει όμως πρέπει από τώρα, που δεν έχουν τελειώσει οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας, να εξεταστούν ζητήματα που αφορούν το μέλλον του συλλόγου. Σχεδόν κανείς από τους ιδιοκτήτες του ΠΑΣ δεν έχει ασχοληθεί πραγματικά με το μέλλον αυτού. Διότι αν είχε ασχοληθεί, τώρα ο ΠΑΣ θα είχε δικό του προπονητικό κέντρο, αγαστή συνεργασία με τον ερασιτέχνη σε όλα τα επίπεδα, θα είχαν αναδειχθεί νωρίτερα και περισσότεροι ποδοσφαιριστές της περιοχή μας, θα είχαν δημιουργηθεί καλύτερες προϋποθέσεις λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα.

Κάποια στιγμή λοιπόν θα πρέπει να συζητηθεί επί σωστής και πραγματικής βάσης το μέλλον του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο από πολλές πλευρές να πρωταγωνιστεί συνέχεια σε αγωνιστικό επίπεδο. Επιβάλλεται όμως με σωστή διαχείριση να μπορέσει να γίνει σύλλογος επαρχίας πρότυπο που θα λειτουργεί «ευρωπαϊκά» σε όλα τα επίπεδα. Και ο σωστός τρόπος να γίνει αυτό είναι να υπάρχουν γερές βάσεις. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα οικονομική ευρωστία(αποδείχτηκε άλλωστε φέτος), αλλά σωστή διαχείριση κυρίως των νέων ποδοσφαιριστών αποκτώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις να αγωνιστούν με την μεγάλη ομάδα ή να πρωταγωνιστήσουν κάπου αλλού.

Εν τέλει είναι εξωτερικά σημαντικό ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ να εξαργυρώσει την φετινή πορεία όχι μόνο σε χρήμα προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις, αλλά σε διάθεση για να δημιουργηθεί κάτι καλύτερο. Και είναι κρίμα να χαθεί αυτή η ευκαιρία.

twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr