stoTapsi

Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
apognosi 2ΔΕΝ πάμε καθόλου καλά. Οι ευχές για καλή χρονιά μάλλον δεν έπιασαν τόπο. Το γενικό lockdown βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως διέταξε η κυβέρνηση, ενώ από τη Δευτέρα ισχύει πάλι το περίφημο Click away με διώρη παραμονή στην αγορά, χωρίς όμως κάτι να δείχνει ότι συντόμως θα επιστρέψει η χώρα στην «κανονικότητα». Προτεραιότητα στην υγεία, αλλά με την οικονομία στα... «τάρταρα» δεν πρόκειται να έχει κανένας την υγειά του. Αυτά τα περί ανάκαμψης και νέων επενδύσεων, είναι αυτό που λένε «παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του». Διότι απλούστατα, όπως όλα δείχνουν, θα περάσουν χρόνια για να δούμε αμυδρό φως στο βάθος του τούνελ. Οι πολίτες όμως έχουν κουραστεί και εν πολλοίς καταστραφεί ολοσχερώς, μονίμως και αναιδώς ενοχοποιούμενοι για όσα συμβαίνουν!

ΦΥΣΙΚΑ και επιβάλλεται η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού. Επί της ουσίας δε διαφωνούμε. Μας εξοργίζει η ανενδοίαστη μετάθεση των ευθυνών στους πολίτες, ο αφορισμός τους και ο διασυρμός τους αν εκφράσουν διαφορετική άποψη για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, το είπα- ξείπα, άνοιξε-κλείσε, άλλα το πρωί κι άλλα το μεσημέρι και πάει λέγοντας. Το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών, δεν πείθει κι ούτε βεβαίως ευσταθεί. Διότι δε γίνεται, αποκλείεται να αλλάζουν γνώμη κάθε τρεις- τέσσερις ώρες! Οι αποφάσεις ανήκουν στην κυβέρνηση, στον πρωθυπουργό, που φοβούμενος μετά του επιτελείου του επιδείνωση της κατάστασης και άρα του κλίματος εναντίον τους, αποφάσισε τη λήψη νέων μέτρων με το πρόσχημα να ανοίξουν ασφαλέστερα τα σχολεία! Δηλαδή να κλείσουν τα πάντα - εκτός από τις εκκλησίες-για να λειτουργήσουν τα σχολεία. Πρωτότυπη λύση!

ΔΕΝ αλλάζει όμως η γενική εικόνα στον τομέα της πανδημίας, ούτε και σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση. Τα παρατεταμένα lockdown διέλυσαν και την Υγεία και την οικονομία κι ακόμη χειρότερα οι παλινωδίες κλόνισαν ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την ηγεσία. Φυσικά και ο ανούσιος ψεύτο- ανασχηματισμός που έγινε δεν προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες. Απλώς ο πρωθυπουργός θέλησε να αλλάξει την «ατζέντα» των συζητήσεων και να προετοιμαστεί για εκλογές όποτε το κρίνει σκόπιμο. «Άλλαξε ο Κολιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς», με δυό βουλευτές (μεταγραφή από το «Ποτάμι») με τις ιδιαιτερότητές τους, να ορκίζονται με πολιτικό όρκο (στην τιμή και στη συνείδησή τους...) ως υφυπουργοί- μεταξύ των οποίων και ο εν Ιωαννίνοις «αλεξιπτωτιστής» κ. Αμυράς. Η πολιτική όμως που θα ακολουθηθεί θα είναι η ίδια, ίσως και χειρότερη. Έτσι θα πορευτούμε μέχρι το καλοκαίρι και να είμαστε ...ευχαριστημένοι, ενώ ουδείς αντελήφθη την αυτάρεσκη διάθεση και αυτοδοξασία του κ.Μητσοτάκη σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.

ΤΑ προβλήματα που συσσωρεύονται δεν θα καταστεί εφικτό να αντιμετωπιστούν με προπαγανδιστικά επικοινωνιακά τεχνάσματα, ούτε με (αδρά πληρωμένους) ύμνους για τα επιδόματα προς τους ανέργους πλέον Έλληνες ή για την προσμονή λύσης από τα εμβόλια. Λέμε για αυτά που ένα φορτίο το υποδέχτηκαν με τιμές ...αρχηγού κράτους, με κακοστημένες φιέστες από υπουργούς και παρατρεχάμενους. Που ήρθαν εν τέλει σε πρώτη φάση εννιά χιλιάδες εμβόλια- εν αναμονή άλλων ογδόντα χιλιάδων- και έσπευσαν του σκοτωμού τα κυβερνητικά στελέχη, πανεπιστημιακοί και οι αρχηγοί των κομμάτων να εμβολιαστούν, παρακάμπτοντας το υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης! Όταν θα αρκούσε να εμβολιαστεί μόνο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να παραδειγματιστούμε όλοι. Ούτε καν ο πρωθυπουργός! Αλλά το τομάρι τους σκέφτηκαν, μην τυχόν και χάσουμε τους ηγέτες- σωτήρες! Στο αγωνιώδες ερώτημα, πότε θα εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες, ουδείς μπορεί να απαντήσει μετά βεβαιότητας.

ΚΑΠΩΣ έτσι και με πολλά ακόμη κωμικοτραγικά, πάει περίπατο η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση
όπως επισημάναμε και πολύ δύσκολα έως αδύνατον να αποκατασταθεί αυτή η σχέση που ράγισε, παρά το δημοσκοπικό προβάδισμα της κυβέρνησης. Ακόμη χειρότερα, που εν μέσω των καταστροφικών lockdown, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι από τον Μάρτιο θα ισχύσει οπωσδήποτε ο νέος πτωχευτικός νόμος, ενώ ξεκίνησε μπαράζ κατασχέσεων λογαριασμών, με την αντιπολίτευση να ζει στον κόσμο της! Ναι, αυτός ο επαίσχυντος νόμος που θα θέσει σε καθεστώς πτώχευσης την πλειοψηφία των πολιτών για τις οφειλές τους σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Που θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, για να χάσουν οι Έλληνες σπίτια και περιουσίες χωρίς να το καταλάβουν!

ΑΝ αυτός είναι ο στόχος, μην αυταπατάστε, θα τον πετύχουν! Διότι οι εντολές έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τους δανειστές, αυτούς τους διεθνείς τοκογλύφους. Και με τούτη δυστυχώς την κυβέρνηση αδύναμη να πει «όχι», υποτασσόμενη στα κελεύσματά της! Αλλά, πως να μπορέσουν οι δυστυχείς νεοέλληνες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όταν επί ένα χρόνο σχεδόν βρίσκονται σε «καραντίνα» και το κράτος τους απαγορεύει να δουλεύουν; Ποιά λογική υπάρχει σε τέτοιου είδους κυβερνητικές αποφάσεις; Ποιά ηθική υπάρχει σε αυτές και ποιά νομιμοποίηση έναντι των απεγνωσμένων, εξουθενουμένων και κατεστραμμένων πολιτών; Με ποιό, εν τέλει, δικαίωμα οδηγούν τη συντριπτική πλειοψηφία στην καταστροφή, στην ανεργία και στην απόλυτη φτωχοποίηση;

ΕΙΠΑΜΕ, εντάξει «μένουμε στο σπίτι», αλλά να μας το πάρουν κι αυτό επειδή υπακούσαμε στις εντολές; Ναι στα μέτρα, αλλά αυτά να αποτελέσουν το εφαλτήριο για τα «κοράκια» να αφήσουν άστεγους τους Έλληνες, που εν τω μεταξύ με εντολή της κυβέρνησης θα έχουν χάσει και τις δουλειές τους, αν δεν έχουν χάσει και την υγειά τους; Επιμένουμε λίγο περισσότερο στην τακτική του πρωθυπουργού και στις αποφάσεις του, διότι πιστεύουμε ότι εκείνος φέρει την ευθύνη ως επικεφαλής του κυβερνητικού σχήματος. Επί παραδείγματι, είναι αδιανόητο να πηγαίνει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου να συνδράμουν υποτίθεται στη διανομή συσσιτίων εν όψει των Χριστουγέννων, ενώ όφειλαν να φροντίσουν να μην υπάρχουν πολίτες που να πεινούν! Η ατυχής ιδέα απλώς επιβεβαίωσε την αποτυχία τους.

ΘΑ πούμε όμως χωρίς περιστροφές, ότι ευθύνες έχουμε όλοι που επιτρέπουμε, ανεχόμαστε, τη στέρηση βασικών ατομικών ελευθεριών διά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και όχι με αποφάσεις της Βουλής- που πάλι θα έπρεπε να προκαλέσει την αντίδρασή μας. Μιά στέρηση που δεν την βιώνουν οι έχοντες και κατέχοντες, ουδέ εκείνοι που ετάχθησαν να τηρούν το Σύνταγμα, οι βουλευτές δηλαδή. Άλλο μέτρα για την προστασία της δημόσιας Υγείας κι άλλο ο βίαιος και επί ποινή «εγκλεισμός» μας, πολύ δε περισσότερο όταν δεν πείθουν με το πως και πότε αποφασίζονται. Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε την κρισιμότητα των επιπτώσεων της πανδημίας, πιστεύουμε ότι αυτή χρησιμοποιείται αδιστάκτως από την εξουσία για την χειραγώγηση των πολιτών. Μέχρι πότε όμως;

Δημοσιεύθηκε στον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version