stoTapsi

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ
ApokentromeniΜΑΣ πέρασαν για ξυλοσχίστες- με όλο τον σεβασμό μας προς τους ασκούντες το επάγγελμα. Το λέμε όμως με την έννοια των ασχέτων με τη λειτουργία της διοίκησης, όπως άλλωστε είναι φυσικό. Εμείς, από την ενασχόλησή μας και μόνο με τη δημοσιογραφία επί δεκαετίες, έχουμε αποκτήσει στοιχειώδη τουλάχιστον γνώση, με ταυτόχρονη επιστράτευση της κοινής λογικής. Απαραίτητο αυτό για τη δημιουργία σφαιρικής, όπως λένε, αντίληψης και την κατανόηση των νόμων.

ΟΛΑ αυτά και όσα ακολουθήσουν, απευθύνονται προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτ.Μακεδονίας και το Συντονιστή της κ.Βασίλειο Μιχελάκη, που συχνά δίνει την εντύπωση ότι λειτουργεί υπέρ της εκάστοτε εξουσίας, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας. Ότι ηγείται αυτής της πολύ σημαντικής υπηρεσίας εκπροσωπώντας την Πολιτεία, δε θα πει κιόλας ότι οι όποιες αποφάσεις του ή των υπηρεσιών της, αποτελούν και θέσφατο, απαύγασμα νομικής και πολιτικής σκέψης.

ΔΕΙΤΕ τι συνέβη και θα αντιληφθείτε πως υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, αλλά και πως εξυπηρετούνται -συμπτωματικώς ίσως-άλλους είδους σκοπιμότητες, που καμιά σχέση δεν έχουν με αυτό. Πριν από τρεις μήνες ο «Πρωινός Λόγος» είχε δημοσιεύσει ένα ρεπορτάζ δικό μας, που αφορούσε ανάθεση από τη ΔΕΥΑΙ για τις αναλύσεις νερού, τον καθαρισμό και απολύμανση των δεξαμενών ύδρευσης των Ιωαννίνων. Η πρόσκληση έγινε στις 28 Απριλίου, η αποσφράγιση της μίας συμμετοχής-προσφοράς έγινε το Σεπτέμβριο και η ανάθεση τον Οκτώβριο!

ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι λόγω του κορωνοιού βιάζονταν κιόλας, αλλά άφησε η ΔΕΥΑΙ να περάσουν άπρακτοι τόσοι μήνες μέχρι την ολοκλήρωση μιας τυπικής διαδικασίας, αλλά πολύ ουσιαστικής για τη δημόσια υγεία. Στη διαγωνιστική διαδικασία μετείχε λοιπόν μόνο μια εταιρία, με αντικείμενο όμως την εμπορία και επισκευή αντλητικών συγκροτημάτων. Δηλαδή αντλίες νερού και διάφορα παρεμφερή. Καμιά σχέση με αναλύσεις, καθαρισμούς δεξαμενών και απολυμάνσεις, τις οποίες όπως δήλωσε και δέχτηκε η ΔΕΥΑΙ, θα τις έκανε η εταιρία «Βιοανάλυση»- Αφοί Δημητρίου ΟΕ, των παιδιών του προέδρου του Επιμελητηρίου κ.Δημ.Δημητρίου, που κι αυτός έχει εταιρία με τον ίδιο διακριτικό τίτλο.

ΤΗΝ υπόθεση καταγγείλαμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η απάντησή της μας γνωστοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, με την υπογραφή μιάς υπαλλήλου. Δεν πρόκειται για απόφαση, ούτε αναρτήθηκε στη «Διαύγεια»! Περισσότερο μοιάζει με κακή προσπάθεια δικαιολόγησης των... αδικαιολόγητων, αδόκιμης αιτιολόγησης της υποτιθέμενης αδυναμίας της ΔΕΥΑΙ να κάνει τους καθαρισμούς, αναλύσεις και απολυμάνσεις, μιά έκθεση ασυνάρτητων σκέψεων αδαούς και αγωνιώδους επιμονής να κριθεί ως σωστή η απόφαση της ΔΕΥΑΙ

ΠΩΣ αλλιώς να εξηγηθεί η άποψη ότι ...«νομίμως η ανάδοχος (σημ. συντάκτη: του εμπόρου αντλητικών συγκροτημάτων δηλαδή) δήλωσε ότι τις αναλύσεις και απολυμάνσεις θα τις αναθέτει στην εταιρία Δημητρίου, καθώς η πρόσκληση υποβολής προσφορών δεν το απαγορεύει»; Δηλαδή μας λέει ότι κι εμείς μπορούσαμε να λάβουμε μέρος σε αυτό το «διαγωνισμό» και να αναθέσουμε τα περαιτέρω σε κάποιον άλλον; Αν είναι έτσι, τότε κάθε πολίτης μπορεί να συμμετέχει σε διαγωνισμούς- δημοπρασίες, ασχέτως της πιστοποιημένης επαγγελματικής του δράστηριότητας και να δηλώνει ότι θα αναθέσει τη διεκπεραίωση σε κάποιον άλλον και ο φορέας να το δέχεται!

ΑΥΤΑ ούτε οι δικολάβοι του παλιού καιρού δε θα τα έλεγαν, πολύ δε περισσότερο δε θα τα έγραφαν. Μόνο ως ... δοκησισοφισμοί μπορεί να εκληφθούν, αλλά δεν αρμόζουν σε μια οργανωμένη υποτίθεται υπηρεσία, όπως η Αποκεντρωμένη διοίκηση! Αλλά είπαμε, εκτός κι αν έχει μεταβληθεί (ακουσίως πιστεύουμε) σε γραφείο εξυπηρέτησης συμφερόντων, οπότε θα αναφωνήσουμε ...άξιος ο μισθός τους! Όμως, θα έπρεπε πριν συντάξουν και υπογράψουν τα «κοτσανοειδή» κείμενά τους, να λαμβάνουν υπ όψη τους αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για παρόμοιες υποθέσεις και μάλιστα για τη ΔΕΥΑΙ, από τον Επίτροπο Ιωαννίνων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΘΑ υπενθυμίσουμε μόνο μία προς το παρόν: το 2018 η ΔΕΥΑΙ αποφάσισε να αγοράσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την προμήθεια την ανέθεσε σε μιά εταιρία. Ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ως μη νόμιμη την ανάθεση και δεν ενέκρινε την εξόφληση του σχετικού εντάλματος (αριθμ. πράξης 52/31-12-2018), διότι από πουθενά δεν προέκυπτε ότι η συγκεκριμένη εταιρία είχε τέτοια επαγγελματική δραστηριότητα. Ας αποφασίσει λοιπόν ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ.Μιχελάκης, αν θέλει αυτός και οι συνεργάτες του να συνεχίσουν να εκτίθενται και το χειρότερο να επιτρέπουν με κάτι τέτοια, να γίνονται καθόλου κολακευτικοί συνειρμοί για τη σκοπιμότητα των αποφάσεών τους.

Δημοσιεύθηκε στον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ στις 30/01/21

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version