stoTapsi

A+ A A-
Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
Sxedia logoΜΠΑΙΝΟΥΜΕ στο θέμα χωρίς περιστροφές. Άλλωστε δεν πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν σε τίποτε, ούτε και θα προσδώσουν στην υπόθεση ιδιαίτερη βαρύτητα. Έτσι κι αλλιώς την έχει από μόνο του, ασχέτως αν οι εμπλεκόμενοι παράγοντες προσπαθούν δια της σιωπής τους να την υποβαθμίσουν. Ο «Πρωινός Λόγος» την Τρίτη σε πρωτοσέλιδό του παρουσίαζε το... ναυάγιο του κέντρου πρόληψης εξαρτήσεων «Σχεδία». Τα γεγονότα δεν αμφισβητούνται και δικαίως προκάλεσαν σοκ στην Ηπειρωτική κοινωνία κι όχι μόνο. Εκεί όπου οι χρήστες ναρκωτικών, αλκοόλ και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών θα έπρεπε να βρίσκουν μόνο συμβουλευτική- ψυχολογική υποστήριξη, εύρισκαν συνταγές και φάρμακα (που απαγορεύονται), αλλά και συλληφθέντες για ναρκωτικά βεβαιώσεις για δικαστική χρήση για να έχουν επιεική μεταχείριση!

ΑΥΤΑ διέπραττε- κατά τις πληροφορίες μας- σύμφωνα με τον διευθυντή κ. Στέφανο Τζιμογιάννη (που έπεσαν πάνω του να τον κατασπαράξουν μαζί και τους συνεργάτες του), τον ΟΚΑΝΑ, την Αρχή Διαφάνειας και μηνύσεις που υποβλήθηκαν στην Εισαγγελική Αρχή, ο επιστημονικά υπεύθυνος του κέντρου- καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παραβαίνων τις αρχές λειτουργίας της «Σχεδίας», του ΟΚΑΝΑ και του Υπουργείου Υγείας! Αυτό είναι το «ζουμί» της ιστορίας. Τις λεπτομέρειες του πρωτοφανούς σκανδάλου τις διαβάσατε και αν όχι, αναζητείστε το φύλλο της Τρίτης. Εκείνο που τώρα μας απασχολεί είναι η «κραυγαλέα» σιωπή των φορέων που στηρίζουν τη «Σχεδία» και που με τους εκπροσώπους τους απαρτίζουν τη γενική συνέλευση και το διοικητικό συμβούλιο. Που θα πει ότι πρέπει να νοιάζονται τα μάλα για όσα διαδραματίζονται, τι κάνει ο προστατευόμενός τους «γιατρός» και προπαντός για εκείνους που έπεσαν στα δίχτυα των εμπόρων ναρκωτικών.

ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι νοιάζονται! Αποδεικνύεται όμως ότι συμμετέχουν μόνο και μόνο επειδή έτυχε, για να λένε ότι πολεμούν τα ναρκωτικά και παρέχουν τη μέγιστη βοήθεια στους εξαρτημένους, ότι μάχονται για την ενημέρωση των νέων και για να ασκούν την πολιτική τους προσδοκώντας τα μικροπολιτικά ανταποδοτικά οφέλη. Αλλιώς θα είχαν ξεσηκωθεί από την είδηση ότι μέσω του κέντρου κατά των εξαρτήσεων, γίνονταν εμπόριο συνταγών, φαρμάκου και... βεβαιώσεων για δικαστική χρήση! Αλλά, θα μας πείτε, ο άνθρωπος που μηνύθηκε ότι τα διέπραξε αυτά, έχει ισχυρούς προστάτες. Πρώτα τον δήμαρχο κ. Μωυσή Ελισάφ, τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη και τον Μητροπολίτη κ. Μάξιμο, όπως άλλωστε περιγράφονταν και στο ρεπορτάζ. Οπότε φυσικό (!) είναι να επιβληθεί η «ομερτά», ο γνωστός και ως «νόμος της μαφίας», για να μην πάρει έκταση το θέμα και να εκτονωθεί!

ΕΔΩ, όμως, πρόκειται για τη μάστιγα των ναρκωτικών, για τις ζωές νέων ανθρώπων και το γολγοθά οικογενειών! Επί της ουσίας, όσοι καλύπτουν το συγκλονιστικό σκάνδαλο, παρέχουν υπηρεσίες στα κυκλώματα των εμπόρων του θανάτου. Σε εκείνα που χρησιμοποιούσαν τις «βεβαιώσεις για δικαστική χρήση»- προφανώς με το αζημίωτο- για να απαλλάσσουν κατηγορούμενους ίσως και για διακίνηση ναρκωτικών ή να έχουν επιεική μεταχείριση από τη Δικαιοσύνη, ότι δήθεν παρακολουθούν προγράμματα απεξάρτησης! Γνωστοί δικηγόροι θα είχαν να πουν πολλά αν μπορούσαν να μιλήσουν, για αυτή τη λίαν επικερδή «φάμπρικα». Που όμως αφήνει αδιάφορους εκείνους που δε διστάζουν να εκφωνούν πύρινους λόγους κατά των ναρκωτικών, παριστάνοντες τους διαπρύσιους κήρυκες της ηθικής και της προστασίας των παιδιών!

ΚΑΙ καλά οι τοπικοί ολίγιστοι ηγετίσκοι, μικροπολιτικάντηδες είναι, μόνο να διαφεντεύουν θέλουν. Το υπουργείο Υγείας, ο ΟΚΑΝΑ, οι βουλευτές- κυβερνητικοί και μη- πως ακριβώς αντιλαμβάνονται το χρέος τους έναντι μιάς βυθισμένης σε κρίση κοινωνίας και πολύ περισσότερο έναντι των νέων, όσων παγιδεύτηκαν στις εξαρτήσεις και των οικογενειών τους; Πως αντιλαμβάνονται το κοινοβουλευτικό τους έργο, μόνο ως χειροκροτητές των προέδρων των κομμάτων τους και εισπράκτορες του παχυλού μισθού τους; Και οι Δημοτικές- Περιφερειακές παρατάξεις, πως ακριβώς νομίζουν ότι συνεισφέρουν στον τόπο τους αν δε συνειδητοποιούν τις ευθύνες τους σε ένα τέτοιο ζήτημα; Αραγε μήπως δεν κατάλαβε τι συμβαίνει και ο Ιατρικός σύλλογος ή ο Φαρμακευτικός και οι Εκπαιδευτικοί; Και το Εργατικό Κέντρο, νομίζει ότι με την γριφώδη ανακοίνωσή του στις 18 Φεβρουαρίου, έκανε όσα έπρεπε;

ΑΝΤΕ, ας υποθέσουμε ότι όλοι τούτοι είναι αδιάφοροι ή επιλήσμονες του καθήκοντός τους, αλλά βοά η Κοινή Γνώμη. Οι Εισαγγελικές Αρχές των Ιωαννίνων; Μη μας πουν ότι υποβλήθηκαν μηνύσεις ή όποιος άλλος θέλει και έχει στοιχεία ας τα προσκομίσει, γιατί θα πούμε βαριές κουβέντες. Το πρωτοσέλιδο ενυπόγραφο ρεπορτάζ του «Πρωινού Λόγου» είναι μιά δημόσια καταγγελία και όφειλαν να είχαν ήδη διατάξει την άμεση διερεύνηση του θέματος. Αν δεν το έκαναν, κάθε πολίτης δικαιούται να εικάσει ό,τι θέλει και πως «κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει»! Εμείς για κανένα λόγο δε θα μπούμε στον πειρασμό να υιοθετήσουμε τέτοιες σκέψεις, παρά τις γνωστές κατά καιρούς ενστάσεις μας για τον τρόπο απόδοσης της δικαιοσύνης. Θα επιμείνουμε να επικαλούμαστε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ως το τελευταίο αποκούμπι του δεινοπαθούντος Έλληνα πολίτη.

Δημοσιεύθηκε στον "¨ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ" το Σάββατο 27/03/21
twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr