stoTapsi

Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
Ioannina cityΣΤΑΘΕΡΑ τα Γιάννινα, η Ήπειρος βυθισμένη στην κρίση εδώ και δεκαετίες. Άλλες Περιφέρειες μπορεί να πέρασαν δύσκολες περιόδους, αλλά κατάφεραν να τις αντιμετωπίσουν και να ανοίξουν δρόμους για το μέλλον. Εμείς εδώ καθηλωμένοι, βυθισμένοι σε μιά ευδαίμονα αμεριμνησία, την οποία εντέχνως καλλιεργούν οι ηγέτες μας (ο Θεός να τους κάνει...), πανηγυρίζοντες ανοήτως αν δοθεί κάτι στην περιοχή - κι αυτό εν είδει παραχώρησης! Δηλαδή, ως να μη δικαιούται τίποτε τούτος ο πολύπαθος τόπος και του κάνουν χάρη αν γίνει το αυτονόητο!

ΑΣ παραβλέψουμε τη χυδαιότητα της σκέψης τους, τη βάναυση προσβολή και ας μην αοριστολογούμε, διότι υπάρχουν χειρότερα. Πως γίνεται και σχεδόν όλα τα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή και τους κατοίκους της, να μεταβάλλονται σε σκάνδαλα; Φυσικά και δεν ευθύνονται οι πολίτες, αλλά όσοι διαχειρίζονται τα θέματα, με την ευθύνη των πολιτών να περιορίζεται ίσως στην ανοχή που επιδεικνύουν και τη συμπεριφορά τους ως να μην τους αφορά τι κάνουν οι «διαχειριστές» των τυχών τους! Αυτό βεβαίως καθιστά όλους συνενόχους και συμπράξαντες στο μέγα έγκλημα της υπανάπτυξης της Ηπείρου.

ΑΝ νομίζετε ότι υπερβάλλουμε, δείτε τι συμβαίνει με μερικά μόνο από όσα διαδραματίζονται και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Να αρχίσουμε από το πιό πρόσφατο που εξελίσσεται σε σκάνδαλο ή έστω προσλαμβάνει μιά συγκρουσιακή μορφή, το κτίριο που στέγαζε το Πανεπιστήμιο στην οδό Δομπόλη στα Γιάννινα. Παραχωρήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δήμο και η Δημοτική Αρχή, παρά την αρχική της δέσμευση για διαβούλευση με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και φορείς, αποφάσισε να το κάνει δημαρχείο. Έτσι, επειδή το θέλει ο πρώην πανεπιστημιακός καθηγητής ιατρικής- δήμαρχος της πόλης κ. Μωυσής Ελισάφ!

ΟΧΙ, δεν συντάχτηκε καμιά οικονομοτεχνική μελέτη, ούτε καν στατική για τις αντοχές του διαβρωμένου, αχρηστευμένου σκελετού της δεκαετίας του ‘60! Ούτε μπήκε στον κόπο να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, για ένα θέμα που αφορά την πόλη και όχι τις επιθυμίες του κ. Ελισάφ και μερικών άλλων, που ομιλούν με πάθος για τον συμβολισμό του κτιρίου. Αν θέλουν να θυμίζει τι ήταν, ας διατηρηθεί η πρόσοψη με την ενδεικτική αναγραφή «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» και ας κατεδαφιστεί ή ας μείνει ως «μουσείο» να θυμίζει την ανικανότητα όσων το άφησαν επί δεκαετίες να καταρρέει.

ΚΑΙ ας υποθέσουμε ότι θα βρεθούν τα εκατομμύρια που απαιτούνται (πόσα;), σκέφτηκε κάποιος το κυκλοφοριακό κομφούζιο που θα επικρατήσει; Δημαρχείο με όλες υποτίθεται τις υπηρεσίες εκεί, την εφορία και τη διεύθυνση συγκοινωνιών, θα πρόκειται για κόλαση! Που θα σταθμεύουν τα αυτοκίνητα, όταν ήδη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα; Τέλος πάντων, για το θέμα ξέσπασε ήδη καυγάς, αλλά πάμε παρακάτω, υπενθυμίζοντας τι συμβαίνει με τα σκουπίδια όχι μόνο της πόλης των Ιωαννίνων, αλλά της Ηπείρου γενικότερα. Πως κατάφερε ο δήμαρχος Ιωαννίνων να περιπλέξει τόσο άσχημα και σκανδαλωδώς το θέμα, είναι απορίας άξιον - και καθαρή πόλη δεν έχουμε, με τη αντιπολίτευση να κάνει λόγο για εμπλοκή συμφερόντων, όπως και σε εκείνο του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων και τους Σταθμούς Μεταφόρτωσής τους, με ευθύνη της Περιφέρειας και του Αναγκαστικού Συνδέσμου.
ΑΝΑΘΕΜΑ και αν έχουν καταλάβει οι πολίτες της Ηπείρου τι ακριβώς συμβαίνει και δεν αφήνει η Περιφέρεια τους Δήμους να διαχειριστούν τα του οίκου τους, όπως και ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει με τη δημοπρασία (ακυρώθηκε μιά φορά φωτογραφική!) για τον φωτισμό με λαμπτήρες led, με τα «παιχνίδια» με τη ... «σωτηρία» της λίμνης, το Χωροταξικό του λεκανοπεδίου και το προκάτ- κλειστό της ξιφασκίας στον Κατσικά, για το οποίο δεν υπάρχει απόφαση αρμόδιου θεσμικού οργάνου, ούτε πολεοδομική άδεια και καμιά μελέτη! Κάπως έτσι επέτρεψαν να κακοποιείται το περιβάλλον στο Ζαγόρι από εφοπλιστές και το Μητροπολίτη που θέλει εκατοντάδες φωτοβολταικά, να θεωρείται σκάνδαλο ο τρόπος κατασκευής της Νιάρχου, να εξελιχθούν σε Γόρδιο Δεσμό οι οδικοί άξονες προς Κακαβιά και σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό, αλλά και το τμήμα Λογιστικής Πρέβεζας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που τώρα θέλουν να φέρουν στα Γιάννινα, οι ίδιοι που επέμεναν για την ίδρυσή του στην Πρέβεζα!

ΕΙΝΑΙ πολλά ακόμη αυτά που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, αλλά ο χώρος της στήλης δεν επαρκεί. Αρκούν όμως όσα ενδεικτικά περιγράφουμε για να καταδειχτούν οι ευθύνες όσων διαχειρίζονται με κάκιστο τρόπο τις τύχες μας και έχουν το θράσος να μας κάνουν μαθήματα δεοντολογίας ή και ενδιαφέροντος για τον τόπο, τον οποίο κατάντησαν παρία, επαίτη της ελεήμονος διάθεσης κάθε υπουργίσκου και εξ Αθηνών σωτήρος, αμειβόμενοι όλοι τους πλουσιοπάροχα εν μέσω μιάς κρίσης που εξουθενώνει τους «υπηκόους» τους. Πολλά μας λένε, αλλά σκόπιμο θα ήταν να αφήσουν κατά μέρος τους λεονταρισμούς και να κάνουν μιά στάλα δουλειά, μήπως και μπορέσει η Ήπειρος να πάρει μιά ανάσα.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version