stoTapsi

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ
skoupidia kadoiΔΕΝ υπάρχει σωτηρία με τις επιλογές που κάνουμε ως πολίτες, κυρίως με όσους ψηφίζουμε να διαχειριστούν τις τύχες του τόπου. Η καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων των Δήμων των Ιωαννίνων δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες: Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών δεν έχει ψάθινες σκούπες για το σκούπισμα δρόμων και κοινόχρηστων χώρων! Αν αυτό δεν είναι εξευτελισμός, τι είναι; Σας φαίνεται μήπως βαρύς ο χαρακτηρισμός; Να πούμε λοιπόν ότι πρόκειται για σκέτη αποτυχία μιάς Δημοτικής Αρχής, που διακήρυττε ότι θα οδηγήσει τα Γιάννινα σε «Νέα Εποχή» με τον κ. Μωυσή Ελισάφ!

ΑΝ όμως δε φρόντισε κανείς εκ των ασκούντων τη διοίκηση του Δήμου, να προμηθευτεί η υπηρεσία καθαριότητας (η πιο καίρια και νευραλγικής σημασίας από όλες τις δημοτικές υπηρεσίες) τα πιο απαραίτητα, τότε με λύπη μας θα πούμε ότι είναι ανίκανοι, άχρηστοι, αχρείαστοι και χρειάζεται οι πολίτες να τους πάρουν με το... σκουπόξυλο. Ξέρουν όμως πολύ καλά να μας κουνάνε το δάκτυλο και να παριστάνουν τα «βαριά πεπόνια», να κάνουν στους πολίτες μαθήματα και να τους... μαλώνουν κιόλας! Ξέρουν επίσης να κάνουν τις δουλειές τους, να προσλαμβάνουν φίλους και συγγενείς, να οργιάζουν με τις απευθείας αναθέσεις και θράσος να μέμφονται όσους διαφωνούν και να τους οικτίρουν!

ΕΑΝ επρόκειτο για την έλλειψη πχ απορριμματοφόρων, θα λέγαμε πως ναι υπάρχει πρόβλημα, κοστίζει ένα σωρό χρήματα. Και πάλι ασυγχώρητη θα ήταν η Δημοτική Αρχή, διότι έχει χρήματα για να προσλαμβάνει Ειδικούς Συμβούλους, συνεργάτες και Τεχνικούς Συμβούλους. Αλλά να έχει έλλειψη από ψάθινες σκούπες, αυτό ξεπερνά κάθε όριο, με το κόστος να είναι ασήμαντο. Πρόκειται για το άκρον άωτον της ανευθυνότητας και αποτελεί παγκόσμια πρωτιά, που πρέπει να καταγραφεί στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΕΤΣΙ, όμως, ευτελίζονται οι διακηρύξεις για τα περί... σχεδιασμού του δημάρχου κ. Ελισάφ και των συνεργατών του, για τα Γιάννινα «ως πόλη κέντρο των Βαλκανίων»! Εδώ δε νοιάστηκε κανένας τους να πει να αγοράσουν σκούπες (με το ...κιλό πωλούνται, που λέει ο λόγος...) και αυτοί οι άνθρωποι θα καταφέρουν να υλοποιήσουν προγράμματα και να μεταμορφώσουν την πόλη; Να την ...«παραμορφώσουν» ναι, για αυτό τους έχουμε ικανούς και μέχρι στιγμής το αποδεικνύουν με τις αποφάσεις και τις πράξεις τους. Που δεν είναι τίποτε άλλο από άσκηση μικροπολιτικής και επίδειξη αλαζονικής διαχείρισης της εξουσίας που τους δόθηκε από τους πολίτες.

ΜΙΑ εξουσία που ασκείται κατά επαχθή τρόπο, αφού όλες οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται από την Οικονομική Επιτροπή και όχι από το κυρίαρχο όργανο όπως είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο δείχνει να αποστρέφεται και να απεχθάνεται ο κ. Μωυσής Ελισάφ. Άλλωστε δεν είχε διστάσει πριν από καιρό να το χαρακτηρίσει ως ανεύθυνο, επειδή η πλειοψηφία του δεν συναινούσε σε προτάσεις του και δεν τις υπερψήφιζε! Όταν λοιπόν ένας άνθρωπος, που προτάσσει με κάθε ευκαιρία το ...Αριστερό παρελθόν του (μα τόσο μακρινό όμως...) και διακηρύττει τη ...δημοκρατικότητα του, θα έπρεπε να ενεργεί έτσι που να μην έρθει η ώρα να ντρέπεται για το παρόν.

ΞΕΡΕΤΕ τι λέμε; Επί τρία χρόνια έδειξε τι μπορεί να κάνει αυτή η Δημοτική Αρχή. Τίποτε και μάλιστα κάνει και κατάχρηση του τίποτε της κενότητά της υποτιθέμενης ύπαρξής της. Για αυτό και συνιστούμε να βγει ο δήμαρχος και να πει ευθέως στους πολίτες ότι απέτυχε, ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε γιατί δεν ... «σκαμπάζει» από τίποτε άλλο εκτός από ιατρική! Ας πει κι όποιες άλλες δικαιολογίες σκεφτεί και οι Γιαννιώτες θα καταλάβουν, θα δείξουν κατανόηση. Θα είναι πιο έντιμο αυτό από το να γελοιοποιείται μένοντας η πόλη βρώμικη επειδή ο Δήμος δεν έχει σκούπες (!) και μόνο δεκαπέντε άτομα είναι στους δρόμους να καθαρίζουν! Ας προσλάβει με συμβάσεις για τον τομέα της καθαριότητας, ας ... κόψει το λαιμό του σε τελική ανάλυση να βρει λύσεις!

Δημοσιεύθηκε στον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ, το Σάββατο 14/5/22

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version