stoTapsi

A+ A A-
Εκτεθειμένοι Περιφέρεια - Δήμος, όλο το παρασκήνιο της μεγάλης "συναλλαγής"
Γράφει ο Κώστας Καλτσής
NiarxouΌλα μέλι- γάλα λοιπόν, για την κατασκευή και των δύο οδικών αξόνων που θα εξυπηρετούν την πόλη και το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, στα πλαίσια του προγράμματος της Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και του νέου ΕΣΠΑ , με τα "παπαγαλάκια" σε δράση για να πείσουν τους πολίτες γι αυτό.
Δεν είναι όμως καθόλου έτσι και αποκαλύπτουμε τις λεπτομέρειες και το παρασκήνιο, που όλοι απέφυγαν να αγγίξουν, αφού στην πραγματικότητα υπήρξε μια περίεργη συμφωνία μεταξύ του Περιφερειάρχη κ. Αλέξ. Καχριμάνη, του Δημάρχου κ. Θωμά Μπέγκα και της αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνας Καλογιάννη. Συμφωνία η οποία ανέτρεψε όλους τους σχεδιασμούς της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Ηπείρου, με κίνδυνο για την υλοποίηση του προγράμματος!

ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ο κ. Καχριμάνης μέχρι την Δευτέρα 23/1 επέμενε ότι η λεωφόρος Νιάρχου, που συνδέει την πόλη με το νοσοκομείο - πανεπιστήμιο - Πεδινή, είναι πρώτης προτεραιότητας, είναι "ώριμο" έργο, με έτοιμες μελέτες, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και δεν απομένει παρά η δημοπράτηση - με τα χρήματα να μην επαρκούν και για τα δύο έργα, δηλ. και για εκείνο της Βογιάννου που ήθελε ο Δήμος.
Την ίδια ώρα ο δήμαρχος κ. Θωμάς Μπέγκας και στελέχη της Δημοτικής Αρχής, διακήρυτταν σε όλους τους τόνους ότι ως άξονα πρώτης προτεραιότητας θεωρούν εκείνον που συνδέει την οδό Βογιάννου με το Πανηπειρωτικό Στάδιο, δείχνοντας ότι δεν τους ενδιαφέρει η Νιάρχου!

ΣΤΗΝ ΔΙΝΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ;

Αυτή την άποψη την... "σεργιάνιαζαν" στα κανάλια και εφημερίδες, γνωρίζοντας ότι έτσι έδιναν τροφή για σχόλια καθόλου κολακευτικά, μέχρι ότι... εξυπηρετούσαν συμφέροντα ενός ιδιοκτήτη βενζινάδικου με ισχυρές προσβάσεις στην Δημοτική Αρχή!
Δεν είχαν άδικο όσοι σκέπτονταν έτσι. Στο παρελθόν είχε αποτραπεί πολλές φορές η διαπλάτυνση της οδού, στην οποία έχουν χαθεί ζωές από τροχαία δυστυχήματα. Οι παρεμβάσεις ήταν γεγονός και ποτέ δεν δόθηκε εξήγηση για τις ματαιώσεις του τόσο σημαντικού έργου.
Δεν δόθηκε όμως και πειστική εξήγηση από πλευράς του Δήμου για ποιό λόγο ήθελε να δοθεί προτεραιότητα στην σύνδεση Βογιάννου - Πανηπειρωτικού Σταδίου και όχι στην Νιάρχου - Πανεπιστήμιο, που αποτελούσε πάγιο αίτημα της πόλης, με κατάληξη την Εγνατία στον κόμβο Πεδινής και την Ιόνια οδό!
Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Και ήρθε η συνάντηση των κ.κ. Καχριμάνη - Μπέγκα , παρόντων των κ. Μανταλόβα και της κ. Τατιάνας Καλογιάννη, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι και οι... δύο άξονες είναι πρώτης προτεραιότητας και συμφωνήθηκε η κατασκευή τους, έστω κι αν χρειαστεί... αναθεώρηση του επιχειρησιακού προγράμματος (!), απόφαση που επικύρωσε και το Δημοτικό Συμβούλιο την Δευτέρα το βράδυ.
Πως θα γίνουν όμως και τα δύο έργα αφού δεν επαρκούν τα χρήματα; Η Δημοτική Αρχή εκτιμά πως μπορεί να γίνει "κουτσουρεμένο" το έργο της Νιάρχου (μέχρι το Πανεπιστήμιο) ή να επιδιωχθεί νέα χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών κι αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν τότε εναποθέτει τις ελπίδες της στο να δοθούν... μεγάλες εκπτώσεις στα δύο έργα, οπότε θα περισσέψουν χρήματα!
Τρέχα - γύρευε δηλαδή και είναι φανερή η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται μια τόσο σοβαρή υπόθεση, τόσο που ο κίνδυνος να μην γίνουν τα έργα ή τουλάχιστον ένα από τα δύο, είναι ορατός με ευθύνη του Δήμου και της Περιφέρειας.

ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΑΠΟΨΗ Η κ. ΤΑΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ;

Αξίζει δε να σημειωθεί και τούτο: Στις 9 Ιανουαρίου η αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη, έστειλε έγγραφο με αυστηρή γλώσσα προς τον Δήμαρχο, Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου και επικεφαλής των παρατάξεων και τους εφιστούσε την προσοχή για τις προτεραιότητες του Δήμου.
Αυτό το έγγραφο το έκαναν όλοι "γαργάρα", ακόμη και η κ. Καλογιάννη διότι αφήνει όλους εκτεθειμένους! Τους έλεγε ότι θα πρέπει να τις επανεξετάσουν, ότι δεν κατανοεί για ποιό λόγο βάζουν σε δεύτερη μοίρα το έργο της Νιάρχου, το οποίο... "έχει άμεση σχέση με τις επιλογές που καθορίζουν την τόνωση
της οικονομικής δραστηριότητας, όσο και την αναβάθμιση της κοινωνικής και επιχειρηματικής λειτουργίας στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων"!
Τι συνέβη και... αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τις απόψεις της (απόψεις και του κ. Καχριμάνη), κάτι που πολλοί θεωρούν ως..."άδειασμα" εκ μέρους του κ. Καχριμάνη, υπέρ του φίλου και ..."συνοδοιπόρου" του κ. Μπέγκα; Ο χρόνος θα δείξει, όπως και ποιά θα είναι η τύχη των έργων...
twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr