stoTapsi

* Μισό εκατ.στις τσέπες του κουνιάδου, με τις ευλογίες του Αλέξ. Καχριμάνη...
* Στον εισαγγελέα όλα τα στοιχεία.
Γράφει ο Κώστας Καλτσής

Kassaros vlaxosKaxrimanis 4Μία πολύ αποδοτική και, όπως όλα δείχνουν, παράνομη, αλλά λίαν επικερδής "φάμπρικα", έχει αναπτυχθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου, για τον Μετσοβίτη επιχειρηματία κ. Στέργιο Κασσάρο, αδελφό της συζύγου του κ. Αλέξ. Καχριμάνη.
Οι τακτικοί αναγνώστες μας θα ενθυμούνται ασφαλώς, ότι πριν από ένα χρόνο, με αφορμή την άφιξη στα Γιάννινα Σκανδιναβών τουριστών, γράφαμε για την περίπτωση του κ. Κασσάρου και εκείνος μας ειρωνεύονταν με σχόλιά του. Προφανώς είχε την αίσθηση της απόλυτης κάλυψης του γαμπρού του Περιφερειάρχη της Ηπείρου.
Χρειάστηκε ένας χρόνος για να μπορέσουμε να συλλέξουμε τα στοιχεία - ντοκουμέντα, που παρουσιάζουμε σήμερα και τα οποία τεκμηριώνουν την ανήθικη διαχείριση της εξουσίας αφενός και τον αθέμιτο πλουτισμό και την σαφή παραβίαση του νόμου αφ ετέρου. Γι' αυτό και σήμερα καταθέτουμε όλα τα στοιχεία στην εισαγγελική αρχή.                      

ΣΑΦΗΣ Ο ΝΟΜΟΣ
Οι επιχειρήσεις του κ. Κασσάρου, λοιπόν,  έχουν καταστεί ο κυριότερος πάροχος υπηρεσιών της Περιφέρειας με τις ευλογίες του κ. Καχριμάνη! Ο νόμος, όμως, 4412/ 2016 αρθρ. 24, είναι απολύτως σαφής σχετικώς με τις συμβάσεις και αναθέσεις, ειδικώς για την περίπτωση που υπάρχει συγγενική σχέση μεταξύ του αναθέτοντος και του "εργολάβου". 
Ορίζεται δε ότι αυτή η "σύγκρουση συμφερόντων", μεταξύ άλλων, αφορά  και:
"...Τους συζύγους και συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, κατ ευθεία μεν γραμμή απεριορίστων, εκ πλαγίου δε έως και τέταρτου βαθμού ...."

ΣΠΑΝΕ ΤΑ ΡΕΚΟΡ
Ακριβώς δηλαδή ό,τι συμβαίνει στη περίπτωση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο οποίος - επί σειρά ετών - υπογράφει και αναθέτει συμβάσεις και εργολαβίες πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, στο σύζυγο της αδελφής του κ. Στέργιο Κασσάρο.
Αυτό συμβαίνει τουλάχιστον από το 2013, αλλά τα δύο τελευταία χρόνια ο κ. Στέργιος Κασσάρος - διατηρεί και τουριστικό γραφείο με έδρα το Μέτσοβο - έχει αναλάβει εργολαβικά τη μεταφορά των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από και προς τα σχολεία τους, όπου αυτό απαιτείται.
Ο τζίρος αυτής της σύμβασης ξεπερνά έως αυτή τη στιγμή, με βάση τις εντολές πληρωμής τα 270.000 ευρώ, μέσα στο 2017 και 2018.
Με βάση τη δημοσιογραφική έρευνα αποδεικνύεται ότι ο συνολικός τζίρος των αναθέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου προς τον στενό συγγενή του περιφερειάρχη, προσεγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ, 490.697 ευρώ για την ακρίβεια, έχοντας σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

ΔΙΑΠΛΟΚΗ
Ο κ. Καχριμάνης αλλά και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας που διοικούνται και εποπτεύονται από τον ίδιο και που είναι προφανές ότι γνωρίζουν τους σχετικούς νόμους και ιδίως το άρθρο 24 του Ν.4412/2016/ΦΕΚ 147 Α΄/8-8-2016 που προαναφέραμε, αποτελεί κύρωση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας και μιλά καθαρά για τη σύγκρουση συμφερόντων και κατά συνέπεια τη διαπλοκή.
Μα απόλυτη σαφήνεια καθορίζει σε ποιες περιπτώσεις απαγορεύεται να αναλαμβάνουν συμβάσεις και προμήθειες συγγενικά πρόσωπα αυτών που έχουν την ευθύνη της ανάθεσης. Και η περίπτωση των κυρίων Καχριμάνη και Κασσάρου είναι ακριβώς η επιτομή των συγκεκριμένων διατάξεων. 
Τους αφορά σε απόλυτο βαθμό και αυτό προφανώς το γνωρίζουν. Και παρόλα αυτά έχουν φτάσει στο σημείο να υπάρχουν αναθέσεις ακόμη και για λίγα ευρώ, λες και δεν υπάρχει κανένας άλλος ταξιδιωτικός πράκτορας σε όλη την Ήπειρο που μπορεί να κλείσει εισιτήρια, να κανονίσει διανυκτερεύσεις ή να νοικιάσει ένα τουριστικό λεωφορείο για μεταφορές.

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
Μάλιστα, όπως δείχνει η ανάλυση των τιμολογίων και των εντολών πληρωμής, με βάση τις οποίες ο κ. Κασσάρος πραγματοποιεί τρομακτικούς τζίρους και προφανώς μεγάλα κέρδη, οι περισσότερες αναθέσεις γίνονται απ’ ευθείας, πολλές δε με τη μορφή του κατεπείγοντος. Ακόμη και με το αιτιολογικό ότι κάποιοι υπάλληλοι έχασαν το αεροπλάνο και θα έπρεπε να μεταβούν αμέσως στην Αθήνα και δεν υπήρχε κάποιο άλλο μέσο.
Το θέμα εκτός από τη νομική του διάσταση, που οφείλουν να εξετάσουν οι αρμόδιες αρχές, έχει προφανέστατα και την απολύτως ηθική απαξία καθώς είναι πασιφανές, ότι τόσο ο κ. Καχριμάνης ως αναθέτων, όσο και ο σύζυγος της αδελφής του ως δεχόμενος την ανάθεση, γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχει μια σαφής και απόλυτη απαγόρευση για την οποία απλώς αδιαφορούν.

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ
Έχουν φτάσει δε και σε σημείο πλήρους προκλητικότητας, όταν σε ένα τιμολόγιο ως αιτιολογικό αναφέρονται «υπηρεσίες μετάφρασης στη Μόσχα» καθώς προφανώς ο κ. Κασσάρος εκτός από τουριστικό πρακτορείο διατηρεί και μεταφραστικό γραφείο με τους αντίστοιχους ΚΑΔ στην αρμόδια ΔΟΥ.
Οι πίνακες με τις συμβάσεις και τις εντολές πληρωμής που παρατίθενται στη συνέχεια, δείχνουν με απόλυτη σαφήνεια ότι στην περιφέρεια της Ηπείρου έχει στηθεί μια μηχανή με βάση την οποία ο κ. Κασσάρος έχει την απόλυτη προτίμηση του κουνιάδου του, ο οποίος του αναθέτει συνεχώς εκτός από την έκδοση εισιτηρίων και το κλείσιμο δωματίων ξενοδοχείων στην Αθήνα για υπηρεσιακούς λόγους, καθώς προφανώς αυτό δεν μπορούν να το κάνουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, το σύνολο σχεδόν των ξεναγήσεων ξένων δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων στην Ήπειρο.
Οι περιπτώσεις είναι πολλές: Από την Κίνα, το Ισραήλ, τη Ρωσία, την Αυστρία, τη Φινλανδία και πολλά άλλα κράτη. Αντίστοιχα μεγάλοι είναι και οι τζίροι καθώς για τη διοργάνωση κάθε τέτοιας επίσκεψης στην Ήπειρο η περιφέρεια καταβάλλει στον κ. Κασσάρο από 2.500 έως και 9.000 ευρώ.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ
Άρα, ο κ. Καχριμάνης, ως διαχειριζόμενος το δημόσιο χρήμα, καλείται να απαντήσει δημοσίως εάν γνωρίζει τη σχετική εθνική και κοινοτική νομοθεσία και γιατί ενεργεί παραβιάζοντάς την συστηματικά.
Οι υπάλληλοι της Περιφέρειας καλούνται επίσης να δηλώσουν εάν γνωρίζουν και αυτοί τη νομοθεσία και γιατί επιτρέπουν με την υπογραφή τους την καταστρατήγησή της.
Κάθε αρμόδια αρχή καλείται να ελέγξει επί της ουσίας την υπόθεση, να κρίνει και εφόσον αποφανθεί ότι υπάρχει παρανομία, να επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Ο νόμος είναι γνωστός, τα τιμολόγια και οι εντολές πληρωμής είναι δημόσια και η σχέση του κ. Καχριμάνη με τον κ. Κασσάρο, πασίγνωστη.
Ίσως μάλιστα θα έπρεπε να κληθούν να μιλήσουν και οι ανταγωνιστές του κ. Κασσάρου που off the record λένε πολλά.
Συμπερασματικά, οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές προφανώς θα πρέπει να ερευνήσουν, αν ο περιφερειάρχης Ηπείρου καταστρατηγεί με απολύτως αθέμιτο και παράνομο τρόπο το κοινοτικό δίκαιο και την εθνική νομοθεσία, έχοντας καταστήσει τον αδελφό της συζύγου του βασικό προμηθευτή της περιφέρειας στον τομέα της παροχής τουριστικών υπηρεσιών και υπηρεσιών διοργάνωσης ξεναγήσεων.
Και αν αυτό διαπιστωθεί να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται.

ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
Ο πίνακας που ακολουθεί δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της παράνομης συναλλαγής, με ημερομηνίες, ποσά, τι αφορά και τον αριθμό στην "ΔΙΑΥΕΙΑ":
Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο
KASSAROS-ANATHESEIS

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version