stoTapsi

A+ A A-
Γράφει ο Κώστας Καλτσής
aerodromio ioanninonΤο θέμα του αεροδρομίου των Ιωαννίνων ξεπέρασε τα όρια της φαρσοκωμωδίας. Πρόκειται για τραγωδία, με τρομακτικές επιπτώσεις στην προοπτική της περιοχής. Για να ακριβολογούμε και να μη παίζουμε με τις λέξεις, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός των κατ ευφημισμόν αυτοαποκαλουμένων ως "παραγόντων" του τόπου. Πρωτίστως της Δημοτικής Αρχής των Ιωαννίνων και δευτερευόντως της Περιφέρειας , των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας και των φορέων.
Είδατε τι έγινε πριν από λίγες ημέρες. Εκεί στην Αθήνα κάποιος της κυβέρνησης είχε την ιδέα να το χαρακτηρίσει ως ... δημοτικό! Έτσι, χωρίς αιτιολογία, στα πλαίσια της "αξιολόγησης" για την μεθόδευση πώλησής του, διά της υποβάθμισης και απαξίωσής του! Ότι κινήθηκαν οι διαδικασίες "αποκατάστασής" του σε... κρατικό, δεν βοηθά σε τίποτε και μπερδεύει περισσότερο τα πράγματα, όταν οι εξελίξεις επιβάλλουν ένα αεροδρόμιο διεθνούς χαρακτήρα.
Οι πρώτοι που θα έπρεπε να αντιδράσουν ήταν της Δημοτικής Αρχής, αλλά βρίσκονται σε πρώιμη χειμερία νάρκη, παρ ότι το πιο σωστό είναι πως τελούν υπό την επήρεια μιας περίεργης παρατεταμένης ύπνωσης.
Λέμε για την, υπό τον κ. Θωμά Μπέγκα, ομάδα πού διοικεί τον Δήμο Ιωαννιτών και η οποία γνωρίζει (;) ότι η αναβάθμιση του αεροδρομίου εκκρεμεί εδώ και δέκα περίπου χρόνια, με τις παρατάσεις αποπεράτωσης των εργασιών να διαδέχονται η μία την άλλη.
Ασφαλώς και δεν ευθύνονται γι αυτό, αλλά - όπως και οι προκάτοχοί τους - δεν ενδιαφέρθηκαν και δεν αντέδρασαν όσο θα έπρεπε, έτσι ώστε τα Γιάννινα να αποκτήσουν ένα αεροδρόμιο της προκοπής, όπως και όλοι οι τοπικοί φορείς. Αρκούνται σε μια ατελέσφορη αποστολή τυπικών διαμαρτυριών και αφορισμούς, ενώ απαιτείται η οργανωμένη δυναμική αντίδραση όλων και των άλλων Δήμων και οργανώσεων της περιφερειακής ενότητας των Ιωαννίνων.
Έχουν όμως ευθύνη και οι τέσσερις, ζωή να έχουν, κυβερνητικοί βουλευτές, που προσπαθούν ακόμη να δικαιολογήσουν κλαψουρίζοντας τα αδικαιολόγητα. Αν δεν υπήρξε η σφοδρή αντίδραση του Τύπου, με τον " Πρωινό Λόγο" να σφυροκοπά την κυβερνητική αβελτηρία, θα συνέχιζαν να ομιλούν περί... ανέμων και υδάτων, πάντως όχι αυτών που εμποδίζουν την προσγείωση αεροσκαφών τον μισό και παραπάνω χρόνο!
Το εξοργιστικό είναι ότι όλοι, αναλίσκονται σε υπερφίαλες δηλώσεις για το... μέγα επίτευγμα προσέλκυσης τουριστών στα Γιάννινα, από τα... πέρατα του κόσμου! Παραμύθια της Χαλιμάς για αφελείς! Χωρίς αεροδρόμιο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, είναι αδύνατο να υπάρξει θετική εξέλιξη στον τουρισμό, στο εμπόριο, στις όποιες άλλες επενδύσεις, πέραν του ότι είναι απαράδεκτο όλο το σκηνικό που στήνεται κάθε τόσο.
Προγράμματα τουριστικής προβολής, εκθέσεις, ταξίδια μέχρι την Ρωσία και την Κίνα, που κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, γιά να μη πούμε εκατομμύρια, είναι... καλά μόνο για όσους συμμετέχουν σε αυτά! Πεταμένα χρήματα, αφού δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και... βεβαίως όλα υπό καθεστώς απόλυτης αδιαφάνειας! Αν έχουν αμφιβολίες ας κάνουν συγκρίσεις των αφίξεων στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα της περιοχής και θα λυθεί η ενδεχόμενη απορία τους.
Για να συνοψίζουμε, δεν γίνονται έτσι οι διεκδικήσεις. Επιστολές, ψηφίσματα, συνεντεύξεις και κάποια άλλα, τέτοια και χειρότερα "επικοινωνιακά" τερτίπια, δεν πρόκειται να φέρουν αποτέλεσμα. Ούτε φυσικά τα... πανηγύρια της Δημοτικής Αρχής, όπως αυτό στο οποίο πομπωδώς κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν, στο Γιαννιώτικο Σαλόνι την Κυριακή, για να στείλει δήθεν μήνυμα διεκδίκησής του!
Αν η Δημοτική Αρχή πιστεύει πως είναι αποτελεσματικό, ας οργανώσει κάτι παρόμοιο και στο αεροδρόμιο, με κλαρίνα, βιολιά και νταούλια και έναν αγώνα δρόμου, για να γελάσει κάθε πικραμένος. Με τέτοιες γραφικότητες και τακτικές που είναι ξεπερασμένες και ως φολκλορικές επιδείξεις, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η επιβεβαίωση της ανικανότητάς τους να αγωνιστούν πραγματικά...
twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr