stoTapsi

Γράφει ο Φάνης Μπάρκας
Εμποροπανήγυρη Φιλιππιάδας 2017Τελείωσε και το πανηγύρι της Φιλιππιάδας, που παλιά λέγονταν «μουχούστι», με διάρκεια από 26 Οκτωβρίου, που έγιναν τα εγκαίνια, μέχρι την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου.
Φυσικά και οι πλειοψηφία των δημοτών, να αναμένει από την δημοτική υπηρεσία που διοργάνωσε την εμποροπανήγυρη, αναλυτικό λογαριασμό, τι εισέπραξε και τι ξόδεψε για το πανηγύρι και από πού τα εισέπραξε και πού τα ξόδεψε. Όχι βεβαίως στη λογική παλαιότερων ισολογισμών «τόσα εισπράξαμε, τόσα ξοδέψαμε, άρα έμειναν στον δήμο -ή στην εταιρεία- τόσα χρήματα», αλλά αναλυτικό λογαριασμό, όπως για παράδειγμα έκανε η δήμαρχος Παραμυθιάς κυρία Μπραΐμη, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα τον λογαριασμό του εκεί πανηγυριού εκθέτοντας αναλυτικά τα αποτελέσματά του.

Δυό λόγια όμως για τον χώρο και τον τρόπο που διεξάγεται η εμποροπανήγυρη της Φιλιππιάδας, δεν θα έβλαπτε τη δημοτική αρχή, αντίθετα θα πρόσφερε ιδέες που δεν είναι μόνο της στήλης, αλλά όλων ανεξαίρετα των καταστηματαρχών της πόλης.

Η εμποροπανήγυρη αποφασίστηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή να γίνεται σε χώρο που δεν είναι στη Φιλιππιάδα, έξω από αυτήν. Αποφασίστηκε να γίνεται στη Γέφυρα Καλογήρου. Πέρα από το γεγονός ότι ο χώρος που επιλέχτηκε είναι παράνομος και άρα παράνομα τελείται και ετήσια εμποροπανήγυρη, αφού κανένα από τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται σε ανάλογες περιπτώσεις – απορίας άξιον είναι πώς και γιατί η αστυνομία κατά πρώτον επιτρέπει να γίνεται στον συγκεκριμένο χώρο η εμποροπανήγυρη και δεύτερον, γιατί επιτρέπει η Περιφέρεια Ηπείρου και η γενική γραμματεία της Περιφέρειας να γίνεται εκεί η εμποροπανήγυρη - και οι καταστηματάρχες της Φιλιππιάδας, «χάνουν» από τον ετήσιο προϋπολογισμό τους περί της 800.000 ευρώ. Και όταν λέμε καταστηματάρχες, εννοούμε τα σουβλατζίδικα, τις καφετέριες, τα καφενεία, τα περίπτερα, τα οπωροπωλεία, τα χασάπικα και γενικά τα καταστήματα εστίασης, είτε αυτά είναι τα προαναφερόμενα, είτε είναι άλλα τα οποία διαφεύγουν την προσοχή μας.

Και το σημαντικό είναι ότι η πόλη της Φιλιππιάδας, δεν έχει κανένα όφελος από τη διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης, για την οποία άλλωστε γίνεται, αφού οι έμποροι από τα μέρη της Ελλάδας οι οποίοι συρρέουν σ’ αυτήν, προμηθεύονται τα είδη ανάγκης τους από άλλες πόλεις.

Ανάγκη λοιπόν είναι – και απαίτηση των επαγγελματικών της Φιλιππιάδας - η εμποροπανήγυρη να γίνεται μέσα στην πόλη, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Και όταν λέμε μέσα στην πόλη, εννοούμε στην οδό Μπιζανίου, όπως γίνονταν παλιότερα και όχι σε απόμακρο για τους εμπόρους της Φιλιππιάδας σημείο.

Αρκεί βέβαια η δημοτική αρχή να πάρει τα μέτρα εκείνα που θα καθιστούν νόμιμη τη διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης. Για παράδειγμα να πάρει τα αναγκαία μέτρα έτσι ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση η πυροσβεστική υπηρεσία σε περίπτωση πυρκαγιάς (φυσικά δεν θα πούμε ότι θα μπορούσε ακόμα και ένας αν έκανε ένσταση ακαταλληλότητας και επικινδυνότητας του χώρου όπου διεξάγεται τώρα η εμποροπανήγυρη, θα μπορούσε να τον κηρύξει ακατάλληλο, με ότι αυτό συνεπάγεται).

Γράφουμε από την αρχή του κειμένου. Τα παραπάνω δεν είναι απόψεις του υπογράφοντος, αλλά των επαγγελματιών της Φιλιππιάδας, που σε καιρό κρίσης βλέπουν να εξανεμίζεται και η ελπίδα ότι θα μπορούν έστω μιά φορά το χρόνο να αντεπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους.

Και θα πρέπει να το σκεφτεί στα σοβαρά ο δήμαρχος και η δημοτική επιχείρηση που διεξάγει την εμποροπανήγυρη, να την επαναφέρει στον κανονικό της χώρο, εκεί όπου ήταν πριν. Για κέρδος και των ίδιων των πρωταγωνιστών, αλλά και τον εμπόρων της Φιλιππιάδας.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version