stoTapsi

Γράφει ο Κώστας Καλτσής
xionia ioanninaΗ κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, που έπληξε με αναμενόμενη, μάλλον με φυσιολογική ένταση και την Ήπειρο, ανέδειξε γιά άλλη μιά φορά τις αδυναμίες του τοπικού "μηχανισμού" να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του φαινομένου. Το περίμεναν, όμως! Πολλές ημέρες νωρίτερα είχαν ενημερωθεί, όσοι αρμόδιοι, γιά το τι επρόκειτο να συμβεί.
ΚΑΙ τι έκαναν; Απλώς... περίμεναν! Προμηθεύτηκαν λίγο αλάτι και επαναπαύτηκαν, έχοντας και κάποια μηχανήματα στη διάθεσή τους. Περιφέρεια και Δήμος Ιωαννιτών, στο επίκεντρο της οργής των πολιτών - προπαντός η πρώτη. Με άγνωστο αριθμό χωριών αποκλεισμένων και πλήθος προβλημάτων στη πόλη και στα δημοτικά διαμερίσματα.
ΣΕ αυτό το σημείο απαιτείται μιά διευκρίνιση. Δεν είναι σωστό να επιρρίπτονται οι ευθύνες στους υπεύθυνους της λεγόμενης πολιτικής προστασίας, ούτε στους υπηρεσιακούς παράγοντες. Οι άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν. Αυτές ανήκουν ατόφιες σε όσους ηγούνται. Οι οποίοι υποτίθεται ότι σχεδιάζουν. Δηλαδή ο Περιφερειάρχης και ο δήμαρχος , οι δήμαρχοι , εν προκειμένω.
ΔΕΝ χωρούν δικαιολογίες. Ιδιαιτέρως η Περιφέρεια δεν μπορεί να επικαλεστεί καμμιά. Είχε την εμπειρία, την τεχνογνωσία, τον μηχανολογικό εξοπλισμό - κι αν δεν επαρκούσε, ας μίσθωνε κι άλλο από ιδιώτες. Οφειλε να καθοδηγεί, να συντρέχει και τους Δήμους. Ασφαλώς και δεν είναι πειστικό το επιχείρημα ότι τελείωσε το... αλάτι! Ούτε το παραπλανητικό "...τι να πρωτοκάνουμε, ήταν σφοδρές οι χιονοπτώσεις, είναι μεγάλη η Περιφέρεια, με ιδιομορφίες"!
ΘΑ επιμείνουμε στην Περιφέρεια. Η οποία εγκατέλειψε στο έλεος του θεού, των καιρικών συνθηκών και της φθοράς του χρόνου και τις "παλιές" εθνικές οδούς! Τόσο, που κατέστη σχεδόν επικίνδυνη η διάβασή τους και με... ευθύνη των οδηγών! Που αλλού, σε ποιό αλλο κράτος της Ευρώπης ή άλλη Περιφέρεια, συμβαίνει κάτι παρόμοιο; Οσο και να ψάξετε δεν θα βρείτε. Αυτό το "προνόμιο" το έχει αποκλειστικά η Ηπειρος. Μαζί με τη φτώχεια, την υπανάπτυξη και την ανεργία.
ΝΑ το κάνουμε πιό λιανά. Με ποιά και τίνος, παράνομη απόφαση, έκλεισε με μπάρες η παλιά εθνική οδός Ιωαννίνων - Τρικάλων , μετά το Μέτσοβο; Γιατί; Και δεν εννοούμε τώρα με τα χιόνια (που και σε αυτή την περίπτωση δεν δικαιολογείται), αλλά εδώ και πολύ καιρό! Με ποιό δικαίωμα το έκανε ο κ. Καχριμάνης; Η εθνική οδός πρέπει να είναι ανοιχτή και να μπορεί κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση, να ταξιδεύει. Οπως και στις άλλες δύο, Ιωαννίνων - Αθηνών και Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας. Επειδή έτσι θέλουν!
ΜΗ διανοηθεί κανένας να μας πει ότι η συντήρησή τους κοστίζει και δεν υπάρχουν χρήματα! Μόλις τον Δεκέμβριο η Περιφέρεια ενέκρινε το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων ευρω για τη συντήρηση της εθνικής οδού Ιωαννίνων - Τρικάλων και ανάλογα ποσά για τις άλλες δύο που αναφέραμε. Αφού, λοιπόν, δεν συντηρούνται αυτές οι οδοί, που διατίθενται αυτά τα χρήματα; Μήπως σε επιλεκτικές εξυπηρετήσεις γιά ψηφοθηρικούς λόγους και δήθεν... έκτακτες δράσεις, με απ ευθείας αναθέσεις;
ΒΛΕΠΕΤΕ δεν είναι ο... κακός μας ο καιρός, που φταίει γιά όλα. Υπάρχει έλλειμμα οργάνωσης, σχεδιασμού και πάνω από όλα ηθική διαχείριση της εξουσίας που έδωσαν οι πολίτες. Οι οποίοι δεν προσδοκούν θαύματα, αλλά να κάνουν όλοι το αυτονόητο. Το καθήκον τους δηλαδή, που ορισμένοι το αντιλαμβάνονται όπως ο Προκρούστης της μυθολογίας, που... προσάρμοζε τα θύματά του στο κρεβάτι που είχε φτιάξει.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version