stoTapsi

A+ A A-

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ

plistiriasmoi 2ΔΕΝ υπάρχουν μέχρι στιγμής εξελίξεις στο θέμα που ανέκυψε από την τραγική- προκλητική  απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς. Και ενώ η κοινωνία βοά οργισμένη, η κυβέρνηση το μόνο που λέει είναι πως για όλα φταίει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Εκείνη που είχε καταργήσει το νόμο για την προστασία τουλάχιστον της πρώτης κατοικίας και καθιέρωσε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Για να αντεπιτίθεται ο κ.Τσίπρας λέγοντας ότι ευθύνεται τούτη η κυβέρνηση της ΝΔ,

για άλλο νόμο που ψήφισε για την πτώχευση και των νοικοκυριών και πως αν γίνει κυβέρνηση θα ψηφίσει νέο νόμο, μάλλον σαν κι αυτόν που είχε καταργήσει!

ΑΤΕΡΜΟΝΕΣ συζητήσεις στα τηλεοπτικά πάνελ και να που αποκαλύπτεται ότι ο δικηγόρος γιός του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Ντογιάκου, σύμβουλος υπουργού, έχει εταιρία είσπραξης οφειλών, που εκτελεί πλειστηριασμούς. Νόμιμο μεν, όχι όμως και ηθικό, που επιτρέπει σε κάθε πολίτη να υποθέτει πολλά και διάφορα, καθόλου κολακευτικά για τη Δικαιοσύνη και την πολιτική. Απολύτως δικαιολογημένα φυσικά, με τη ρήση «η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι ηθική, αλλά και να φαίνεται», να έχει διαχρονική ισχύ και αξία. Και στην προκειμένη περίπτωση πάει περίπατο και το ηθικό και το νόμιμο.

ΚΑΙ ενώ μαίνονται οι αντιπαραθέσεις, οι πολίτες που είτε ατύχησαν στις επιλογές τους, είτε η κρίση τους οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο, βρίσκονται «κρεμασμένοι», χωρίς να βλέπουν ειλικρινή πρόθεση για λύση του προβλήματος. Αν αυτής, η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού κ.Μητσοτάκη, ανακοίνωσε νέα επιδόματα στήριξης των συνταξιούχων- και ως απόδειξη ότι η οικονομία πάει καλά- αλλά και κάποιες (ότι και τόσο αποτελεσματικές) διευκολύνσεις εξόφλησης οφειλών προς το Δημόσιο. Όλα καλοδεχούμενα, αλλά απαιτείται κάτι πιό δραστικό και προπαντός ειλικρινής ενημέρωση για την πορεία. 

ΤΟ λέμε διότι οι πολίτες αναρωτιούνται: πως γίνεται να είναι ισχυρή και σε άνθηση η οικονομία, όταν το χρέος της χώρας ολοένα αυξάνεται και αρχίζει να ξεπερνά τα 400 δις; Όταν είναι προς πλειστηριασμό σπίτια 700.000 πολιτών; Όταν μέχρι και οφειλές της ΔΕΗ έχουν εκχωρηθεί σε ξένα funds που κυνηγούν τους μη έχοντες να πληρώσουν ακόμη και τους τρέχοντες υπέρογκους λογαριασμούς; Όταν η ακρίβεια καλπάζει και πολλοί δυσκολεύονται να επιβιώσουν με στοιχειώδη αξιοπρέπεια; Τα καταλαβαίνουν αυτά οι παχυλά αμειβόμενοι βουλευτές και τα ακριβοπληρωμένα στελέχη; Μάλλον όχι, ζουν στο δικό τους κόσμο, αποφεύγοντας οι της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάθε κουβέντα για τα χρέη των κομμάτων τους, που συνολικά ξεπερνούν τα 550 εκατ!

ΔΗΛΑΔΗ εκείνα μπορούσαν να «χρωστάνε και της Μιχαλούς» ακαταδίωκτα, αλλά οι πολίτες πρέπει να πληρώνουν υπό την απειλή κατασχέσεων και πλειστηριασμών! Μην υποθέσετε όμως ότι πιστεύουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει λύσεις ...«με το καλό ή με το άγριο», όπως διακήρυξαν ο κ.Σπίρτζης με τον κ.Πολάκη, συνηγορούντος του κ.Τσίπρα. Αν ήθελαν κι αν μπορούσαν θα το έκαναν στα πέντε χρόνια που κυβέρνησε. Ήταν αρκετός χρόνος για μεταρρυθμίσεις που θα άλλαζαν προς το καλύτερο τη ζωή των Ελλήνων, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν · το αντίθετο μάλιστα. Δε συζητάμε βεβαίως για το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ , την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ του κ.Βελόπουλου ή τον κ.Βαρουφάκη. Οι λύσεις μπορούν και πρέπει να δοθούν τώρα από τούτη την κυβέρνηση κι όχι μετεκλογικά, όπως κι αν διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό. 

ΜΙΛΑΜΕ για λύσεις κι όχι για υποσχέσεις. Διότι ως γνωστόν τα μεγαλύτερα ψέμματα λέγονται κατά τη διάρκεια του αρραβώνα, του πολέμου και των εκλογών. Οπότε να λείπουν οι διαβεβαιώσεις και τα «θα». Αποφάσεις απαιτούνται με αντίκρυσμα. Αλλιώς και τα προβλήματα θα διαιωνίζονται διογκούμενα και η πολιτική αναξιοπιστία θα επιβεβαιωθεί για άλλη μιά φορά. Ας μη γίνει όμως κομματική εκμετάλλευση του γεγονότος ότι οι πολίτες βρίσκονται σε σύγχυση εξ αιτίας του βομβαρδισμού που υφίστανται από την τηλεόραση με ψευτοδιλήμματα και παραπλανητικά μηνύματα. Κάποια στιγμή θα συνέλθουν και τότε πολλά μπορούν να συμβούν.

twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr