stoTapsi

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ (ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 6/5/23)

Papageorgiou DimitrisΜΕ απόλυτη ευθύνη και συναίσθηση της δυνατότητας άρθρωσης δημόσιου λόγου, λέμε ότι σε αυτόν τον τόπο περισσεύει η υποκρισία και η αυθαιρεσία. Μάλιστα δε από εκείνους που θεωρούν εαυτούς ηγέτες, οι οποίοι οφείλουν να αποτελούν παράδειγμα για μίμηση όχι για αποφυγή. Δείτε λοιπόν πως (αυτο)ανακηρύχθηκε δήμαρχος της πόλης των Ιωαννίνων ο κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου και θα τραβάτε τα μαλλιά σας και όσοι δεν έχετε θα βγάλετε. Και επιστρέφουμε στο θέμα, διότι... επέπληξε όσους αμφισβήτησαν την «εκλογή» του - μεταξύ αυτών είμαστε κι εμείς -

και άλλος ζητά τη... δίωξή μας, αφού το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους την έκρινε ως νόμιμη.

ΝΑ τα πάρουμε ένα- ένα, για να τα εμπεδώσουν και τα μέλη της παράταξης, που τη Δευτέρα έχουν ολομέλεια, για να χαράξουν λέει την πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μετά τον θάνατο του αειμνήστου δημάρχου Μωυσή Ελισάφ, ορίστηκε προσωρινός δήμαρχος ο κ.Γιάννης Τσίμαρης, με τον κ. Παπαγεωργίου πάντοτε ως πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο ορισμός εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σύμφωνα με το νόμο του 2019 και απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για παρόμοια περίπτωση στο Δήμο Νέας Σμύρνης Αττικής. Όλα καλά έως εδώ, γιατί από εδώ και πέρα αρχίζουν τα παρατράγουδα.

ΣΥΝΗΛΘΕ η δημοτική ομάδα της παράταξης «Νέα Εποχή» του Μωυσή Ελισάφ και αποφάσισε να αναλάβει δήμαρχος ο κ.Παπαγεωργίου. Εστάλη δε έγγραφο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση με το ερώτημα αν η εκλογή του πρέπει να γίνει από την ομάδα αυτή ή από τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων που συμπτύχθηκαν για να σχηματισθεί η Δημοτική Αρχή- δηλαδή και εκείνων των κκ.Γκόντα- Μπαρτζώκα. Παρ´ ότι ο νόμος του 2019 είναι σαφής για το τι πρέπει να γίνει και υπήρξε το προηγούμενο του Δήμου Νέας Σμύρνης, ο Ειδικός Γραμματέας κ.Σεραφείμ Λιάπης, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος ένιψε τας χείρας του. Διαβίβασε το ερώτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους!

ΟΜΩΣ, ο κ.Παπαγεωργίου βιάζονταν να γίνει δήμαρχος, ήθελε να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα. Δήλωσε ότι αναλαμβάνει τη δημαρχία, αφού προηγουμένως παραιτήθηκε από Δημοτικός Σύμβουλος και από Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλιστα δε, όπως ανακοινώθηκε από το δημαρχείο, η όποια απόφαση του Ειδικού Γραμματέα κ.Λιάπη, δεν θα έχει καμιά ισχύ αφού δεν εκδόθηκε στον προβλεπόμενο από το νόμο χρόνο. Έσπευσε δε να αντικαταστήσει από τα αξιώματα των αντιδημάρχων τους κκ.Βασίλη Βλέτσα και Νίκο Τσόλη και να προχωρήσει στην εκλογή Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, με την πρόσκληση αυτή τη φορά όλων των δημοτικών συμβούλων, υπό την Προεδρία του κ.Τσίμαρη- ενώ εκείνος θα έπρεπε να προεδρεύει.

ΟΛΑ παράνομα και άκυρα. Παραιτήθηκε από Δημοτικός Σύμβουλος ενώ δεν έπρεπε. Παραιτήθηκε από Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και εκλέχτηκε νέος Πρόεδρος, χωρίς προηγουμένως να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο για να κάνει αποδεκτή την παραίτηση του κ.Παπαγεωργίου. Αντικατέστησε τους δυό αντιδημάρχους, παρά το γεγονός ότι ο νόμος λέει ότι πριν παρέλθουν έξι μήνες από τον ορισμό τους δεν επιτρέπεται η αντικατάσταση- και στην προκειμένη περίπτωση δεν είχαν περάσει ούτε τρεις μήνες. Ανέλαβε τα καθήκοντα του δημάρχου, χωρίς να ορκιστεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου. Έτσι αντιλαμβάνεται ο κ.Παπαγεωργίου με τους συντρόφους του τη νομιμότητα και τη διοίκηση του ιστορικού δήμου Ιωαννιτών- και πλέον συνεταιρίστηκε με την παράταξη του κ.Μπαρτζώκα για να πάνε μαζί στις εκλογές.

ΠΑΜΕ τώρα στην απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία έκανε αποδεκτή το Υπουργείο  Εσωτερικών και που για αυτό πανηγύριζε ο κ.Παπαγεωργίου. Έκρινε ότι ο νέος δήμαρχος πρέπει να εκλεγεί από την ομάδα με την οποία συμμετείχε στις εκλογές του 2019 και σύμφωνα με το νόμο του 2010. Δικαιούμαστε να εκτιμούμε ότι επρόκειτο για μιά απόφαση σκοπιμότητας. Διότι το Νομικό Συμβούλιο παρέκαμψε το νόμο του 2019, που ορίζει ότι «...Μετά την κατάθεση του πρακτικού σύμπραξης των παρατάξεων, οι παρατάξεις πλέον λογίζονται ως μία και ενιαία, ως η παράταξη με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος». Και λέμε ότι εξυπηρετήθηκαν σκοπιμότητες, διότι η κυβέρνηση εν όψει εκλογών δε θα ήθελε να υπάρξει ένταση στα Γιάννινα και για την εκλογή νέου δημάρχου.

ΑΣΦΑΛΩΣ και θα διερωτηθείτε: Επηρεάζεται το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους από την κυβέρνηση; Σιγά τα ... ωά! Εδώ φέρεται να επηρεάζεται μέχρι και ο Άρειος Πάγος, ενώ αυτό το Συμβούλιο έκρινε ως Συνταγματικές αποφάσεις κυβερνήσεων για τις περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά ...αντισυνταγματικές εκείνες των δικαστών- ερμηνεύοντας λέει τις υπουργικές αποφάσεις και τους νόμους που οι κυβερνήσεις είχαν ψηφίσει! Άλλωστε η γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν αποτελεί θέσφατο, είναι συχνά έωλες, αφού υπερασπίζεται το κράτος και όχι τους πολίτες. Αλλά ας δώσει την απάντηση, για ποιό λόγο επικαλέστηκε το νόμο του 2010 κι όχι εκείνον του 2019. Γιατί στην περίπτωση της Νέας Σμύρνης αποδέχτηκε την εφαρμογή του και όχι για τα Γιάννινα. Φυσικά και εκκρεμεί η έκδοση απόφασης- διαπιστωτικής πράξης, από τον Ειδικό Γραμματέα κ.Λιάπη, όπως και για ό,τι αφορά τους δυό αντιδημάρχους. Τι θα κάνει;

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version