stoTapsi

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ

galazios xartisΤΗΝ 25η Ιουνίου λοιπόν « η μάχη των μαχών» μεταξύ των κομμάτων, κυρίως δε της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ που διεκδικεί την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών του και τα άλλα κόμματα την παραμονή τους ή την είσοδό τους στη Βουλή. Οι εκλογές της 21ης Μαίου, σημαδεύτηκαν από την αδιαμφισβήτητη νίκη- πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και την οδυνηρή ήττα, κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ με 20% πίσω! Η δε άνοδος του ΠΑΣΟΚ κατά 3% σε σχέση με τις εκλογές του 2019, πέραν της αύξησης των εδρών του, δεν δικαιολογεί τις αλόγιστες θριαμβολογίες περί πόλου εξουσίας.

Αυτό θα μπορούσε να ειπωθεί στην περίπτωση που εκπαραθύρωνε τον ΣΥΡΙΖΑ από τη δεύτερη θέση ή τον πλησίαζε απειλητικά.

ΔΕΝ αποκλείεται βεβαίως να συμβεί, που θα σημάνει και τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ εις τα εξ ων συνετέθη, με τις διάφορες «συνιστώσες» να τραβούν κάθε μιά το δρόμο τους και μάλιστα σε περίπτωση που ο κ.Αλέξης Τσίπρας αποφάσιζε να παραιτηθεί της προεδρίας του κόμματος. Κι αυτό διότι πολλοί εκτιμούν ότι είναι εκείνος που λειτουργεί συνεκτικά και που έκανε ένα κομματίδιο κόμμα εξουσίας και κυβέρνηση. Η δε πρόσφατη πανωλεθρία του οφείλεται εν πολλοίς στην εμμονή σε ζητήματα που ελάχιστα (καλώς ή κακώς) απασχολούν τους πολίτες. Επιπροσθέτως, δεν έπεισε για το πρόγραμμά του, μένοντας σε εκείνη την πολιτική του 2015-19, την οποία είχαν αποδοκιμάσει ως καταστροφική οι πολίτες το 2019, ενώ οι αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις κορυφαίων στελεχών του φόβισαν πολλούς, όπως αποστροφή προκάλεσαν οι ύβρεις- απειλές προς όσους δεν τον στήριζαν και η πρόσκληση της ...Χρυσής Αυγής για βοήθεια!

ΟΜΩΣ, δεν σας κρύβουμε ότι αυτή η απροσδόκητη σαρωτική, ισοπεδωτική νίκη της ΝΔ και πολύ περισσότερο αν επιβεβαιωθεί στις 25 Ιουνίου, όπως είναι το πιθανότερο, προκαλεί κάποιες ανησυχίες. Για το ενδεχόμενο της εμφάνισης των νοσηρών συμπτωμάτων της αλαζονείας και αυταρχισμού, λέμε, τα οποία παρουσιάζονται ύστερα από τέτοιους θριάμβους. Δεν έχει σημασία που η ΝΔ συγκριτικά με το 2019 αύξησε μόλις 1%  τα εκλογικά της ποσοστά, αλλά ότι η καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ της έδωσε την πολιτική κυριαρχία. Είναι βεβαίως εντυπωσιακό το γεγονός ότι ως κυβέρνηση, που βρέθηκε αντιμέτωπη με χίλια δυό προβλήματα, καταστροφικές καταστάσεις, νοσηρά φαινόμενα οίησης της εξουσίας, διαφθοράς και περιφρόνησης βασικών δημοκρατικών λειτουργιών, δεν υπέστη μείωση της δύναμής της, δεν γεύτηκε την αναμενόμενη φθορά! 

ΕΤΣΙ λοιπόν στις 25 Ιουνίου αναμένεται εκ νέου επιβράβευση της πολιτικής της ή έστω αποδοκιμασία της πολιτικής των άλλων κομμάτων, τα οποία θα αλληλοσπαραχτούν. Υποθέτουμε, όμως, ότι θα συμφωνήσετε κι εσείς πως η απουσία ισχυρής αντιπολίτευσης, ίσως οδηγήσει σε ετσιθελισμούς, σε αποφάσεις που δε θα υφίστανται τον επιβαλλόμενο έλεγχο και την κριτική. Μιά τόσο δυνατή κυβέρνηση μπορεί μεν να αποφασίζει χωρίς τον βραχνά των εσωκομματικών αμφισβητήσεων και τον φόβο «ανταρτών», αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος παρεκτροπών και άσκησης μιάς πολιτικής που δεν θα αποβαίνει πάντοτε υπέρ των συμφερόντων των πολλών. Άλλο αυτοδυναμία κι άλλο ανεξέλεγκτη παντοδυναμία, η οποία ενδεχομένως θα φτάνει στο σημείο ... «δεν δικαιούστε να ομιλείτε», που έλεγε ο μακαρίτης Μένιος Κουτσόγιωργας επί παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ. Ελπίζουμε όμως να πορευτούν όλοι σεμνά και ταπεινά, όπως έλεγε και ο Κώστας Καραμανλής.

ΚΑΙ επειδή αναφέραμε πάλι το ΠΑΣΟΚ, δε θα αποφύγουμε τον πειρασμό να πούμε ότι στελέχη του,  με πρώτο τον Πρόεδρό τους κ.Ανδρουλάκη, ήδη δείχνουν να έχουν ιππεύσει την κάλαμον και να απαιτούν να επιβάλλουν την πολιτική τους. Άλλωστε απέδειξαν πως σκέπτονται, αφού πριν ακόμη γίνουν οι εκλογές διακήρυτταν αλαζονικά, ότι αν κληθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, δε θα δέχονταν ως πρωθυπουργό τον κ.Μητσοτάκη ή τον κ.Τσίπρα, αλλά κάποιον τρίτο!!! Συγγνώμη, αλλά ισχύει στην περίπτωση του κ.Ανδρουλάκη, η λαϊκή ρήση ...  «έφτιαξε η μύγα κώ@ο και είπε να χέ@ει τον κόσμο όλο». Μένει βεβαίως να δούμε πόσο θα αποδώσει το κάλεσμα προς τους Πασόκους που είχαν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, να επιστρέψουν στη «βάση» τους. Η χώρα όμως χρειάζεται κυβέρνηση, με πρόγραμμα που να σηματοδοτεί την προοπτική και να εγγυάται τη σταθερότητα. Με την προσδοκία ότι δε θα κάνει κατάχρηση της εξουσιοδότησης που θα της δώσει ο λαός, δε μένει καμιά αμφιβολία ότι θα είναι η ΝΔ.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version