stoTapsi

Τη βεβαιότητα πως το Π.Ε.Π. Ηπείρου δεν θα επηρεαστεί από τις ανακατανομές κονδυλίων στο ΕΣΠΑ και τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων,  εξέφρασε  ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  με αφορμή σχετική ερώτηση.  Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Από πλευράς Υπουργείου γίνεται μια τεράστια προσπάθεια 

για να βρεθούν πόροι από το σημερινό ΕΣΠΑ για να γίνουν οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι.  Αυτό θα έχει και επιπτώσεις, σε επίπεδο χώρας. Το δικό μας πρόγραμμα ωστόσο δεν επηρεάζεται, παρά το γεγονός ότι υπάρχει η πιθανότητα   κάποια έργα από τα τομεακά προγράμματα του Υπουργείου Υποδομών να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου. Γνωρίζετε ότι είχαμε κάνει μια συμφωνία, ειδικά για το έργο Καρτέρι – Πάργα και για όλα τα άλλα που ήταν σε ειδικό καθεστώς με την ίδια έκπτωση,  ήτοι  η γέφυρα της Δέσπως και ο δρόμος Πλαταριάς. Αυτά  παρότι αρχικά  υπολογίζαμε ότι δεν θα μείνουν στο ΠΕΠ Ηπείρου,  τώρα, όπως φαίνεται,  θα μείνουν. Επίσης για μια άλλη φορά μας έχει ζητηθεί ορισμένα έργα του ΕΣΠΑ Ηπείρου να μεταφερθούν στα διασυνοριακά προγράμματα, στο πλαίσιο ανακατανομών και αναθεωρήσεων, ώστε η πατρίδα μας να εξασφαλίσει πόρους. Αυτό είναι προς θετική κατεύθυνση.

Το θέμα είναι πως οι αυτοκινητόδρομοι δεν θα  ολοκληρωθούν μέχρι το 2015, και θα αποτελέσουν έργα- «γέφυρες»  για το επόμενο ΕΣΠΑ. Και εκεί βλέπω πως θα τεθεί ένα θέμα διάθεσης χρημάτων για τις υποδομές, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί περισσότερη δουλειά από εμάς για να προχωρήσουμε έργα υποδομών.  Ήδη έχουμε προετοιμάσει το έργο σύνδεσης των πέντε αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου. Σε αυτή την περίπτωση, εκτός από όλα τα άλλα, παράγεται και ένα έργο υποδομών, δηλαδή η αλλαγή διέλευσης της εθνικής οδού, ώστε να μη διέρχεται πλέον μέσα από τη Αρχαία Νικόπολη. Με αυτόν τον τρόπο, όταν δηλαδή, θα έχουμε πολλές συνέργειες μαζί, θα έχουμε έργα υποδομών».

 

Απόφαση Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για στεγαστική συνδρομή για ανακατασκευή  - επισκευή κτιρίων πληγέντων από το σεισμό της 22ας Σεπτεμβρίου 2012

Με απόφαση (4274/Α321/7 Οκτωβρίου 2013) που υπέγραψε ο Υπουργός Μεταφορών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, καθορίστηκαν οι προθεσμίες και οι διαδικασίες χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αυτοστέγαση και επισκευή κτιρίων πληγέντων από σεισμό στις 22 Σεπτεμβρίου 2012 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.  Σύμφωνα με αυτή, οι ιδιοκτήτες προκειμένου να τύχουν στεγαστικής συνδρομής,  θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση εντός χρονικής προθεσμίας έξι (6) μηνών, από την ημερομηνία παραλαβής του Πρωτοκόλλου αυτοψίας,  εφόσον πρόκειται για κατεδαφιστέο κτίσμα και εντός ενός έτους εφόσον πρόκειται για επισκευάσιμο κτίσμα.

Αρμόδια υπηρεσία είναι η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με την Υπηρεσία, αριθμός 210-8704711, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

Θετικές εξελίξεις για τις δομές εκπαίδευσης της ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ

Ρυθμίσεις για ζητήματα που έχει θέσει ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, για τη Γαλακτοκομική Σχολή, το πρότυπο Αγρόκτημα και την πιστοποίηση προϊόντων της Ηπείρου, προωθεί ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σ. Χαρουτουνιάν, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε προς τον Περιφερειάρχη.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αύξηση των εισακτέων στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, προκειμένου να καλυφθεί η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει από όλες σχεδόν τις περιοχές της Ηπείρου. Παράλληλα αναθεωρούνται τα κριτήρια εισαγωγής, για τον καθορισμό των οποίων έχει ζητηθεί η συνεργασία της Περιφέρειας,  ξεκινούν οι διαδικασίες για προσλήψεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, ενώ πρόκειται να γίνει άμεσα η επισκευή της στέγης και το καλοκαίρι οι υπόλοιπες αναγκαίες κτιριακές επεμβάσεις,  για τις οποίες έχουν εκπονήσει μελέτη  οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Στο νέο Οργανόγραμμα του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ προτείνεται η δημιουργία Κέντρου Ορεινής Οικονομίας στα Ιωάννινα, ενώ το πρότυπο αγρόκτημα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια,  επελέγη για την ανάπτυξη γηγενών στην Ήπειρο φυλών.

Τέλος ο κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, επιβεβαιώνει την συμφωνία με τον Περιφερειάρχη, που είχε γίνει σε επίσκεψή του στα Ιωάννινα, για πραγματοποίηση εκδήλωσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα, για τα προϊόντα της Ηπείρου και την πιστοποίησή τους.

«Η ενημέρωση που είχα από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ,  δημιουργεί  αισιοδοξία ότι ο Οργανισμός αρχίζει επιτέλους να αντιμετωπίζει με τη δέουσα προσοχή τα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα για τη στήριξη και ενίσχυση των δομών του στην  Ήπειρο»,δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τον κ. Σ. Χαρουτουνιάν, για την από κοινού προώθηση λύσεων σε προβλήματα που υπάρχουν και την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα βοηθήσουν την κτηνοτροφική παραγωγική διαδικασία στην Ήπειρο.

Συνάντηση Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη με τον ευρωβουλευτή Θ. Σκυλακάκη

Τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, επισκέφτηκε  ο Ευρωβουλευτής και πρόεδρος του κόμματος «ΔΡΑΣΗ» κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Μεταξύ άλλων στη συνάντηση, στην οποία παραβρισκόταν και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, συζητήθηκαν θέματα αξιοποίησης των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανάδειξης του φυσικού πλούτου και στήριξης του πρωτογενούς τομέα.

Προτάσεις Περιφερειάρχη για την αξιολόγηση των σχεδίων που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα ΜμΕ

Το ζήτημα του προγράμματος ενίσχυσης των ΜμΕ, μέσω του ΕΣΠΑ, αποτέλεσε το θέμα της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με αντιπροσωπεία επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, η οποία του μετέφερε προβληματισμούς που υπάρχουν, ως προς την ένταξη των επενδυτικών σχεδίων στο πρόγραμμα.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τους επιχειρηματίες για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαδικασίες, καθώς και για τις προτάσεις που κατέθεσε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για την τελική αξιολόγηση των σχεδίων, λαμβάνοντας υπόψη  στατιστικά στοιχεία από τις βαθμολογίες  αυτών που έχουν κατατεθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Συγκεκριμένα,  όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης, η πρόταση, που παρέθεσε στον Υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη και στον Γ. Γ. κ. Γ. Γιαννούση- η οποία και αντιμετωπίζεται θετικά-  είναι να ενταχθούν όλα τα σχέδια στο πρόγραμμα,   εφόσον συγκεντρώνουν μια βαθμολογία που θα οριστεί ως βάση και με την προϋπόθεση να έχουν υλοποιήσει  συγκεκριμένο ποσοστό έργου, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος,  εξ ιδίων πόρων (είτε με τραπεζικό δανεισμό).

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version