stoTapsi

A+ A A-

Νομίμως έγινε η μετατροπή των συμβάσεων δύο εργαζομένων στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου διότι πρόκειται για ΑΜΕΑ, υποστηρίζει στην απάντησή του ο πρόεδρος κ. Μωυσής Ελισάφ. Τον ευχαριστούμε που ευαισθητοποιείται κάθε φορά που γράφουμε για ό,τι αφορά την

 

Κοινωφελή Επιχείρηση που διοικεί και αποτελεί την εξαίρεση στο Δήμο Ιωαννιτών. Παραθέτουμε αυτούσια την απάντησή του καθώς και τα σχετικά έγγραφα που επικαλείται:

 

 

                                                                                   

 

 

 

Ιωάννινα 17 Ιανουαρίου 2014

 

 

 

Αρ.πρωτ.63

 

 

 

 

Κύριε Διευθυντά

Σας αποστέλλω την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης που ύστερα από την γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου και σύμφωνα με το άρθρο 56 του Ν.4186/13 (ΦΕΚ 193/17.09.2013 τεύχος Α) προχώρησε στην μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου δυο ατόμων με ειδικές Ανάγκες.

Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες ώστε να αποδοθεί η σωστή διάσταση της υπόθεσης που από έλλειψη ενημέρωσης χαρακτηρίζεται ως σκανδαλώδης.

                                                Με εκτίμηση

                                                Ο Πρόεδρος

                                                Μωυσής Ελισάφ

 

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,

ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗΣ

ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

-----------------------

ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 55, 45221 Ι_ΑΝΝΙΝΑ

ΤΗΛ. 26510 83940. 83950. FAX 26510 75784

www.pkdi.gr E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 23/2013

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 312

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Από το πρακτικό 23/2013 της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών

ΘΕΜΑ: «Αιτήματα εργαζομένων της Κοινωφελούς Επιχείρησης»

Ιωάννινα, σήμερα την 6/11/2013, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14.00 το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών, συνήλθε σε συνεδρίαση στην αίθουσα του «Κέντρου Πληροφόρησης Νέων» της επιχείρησης, ύστερα από την υπ. αριθμ. πρωτ. 1486/1-11-2013 πρόσκληση του Προέδρου, κ. Ελισάφ Μωυσή, και με την προεδρία αυτού. Πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. διαπίστωσε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία αφού σε σύνολο έντεκα (11) μελών του Δ.Σ. ήταν παρόντες εννέα (9) σύμβουλοι αυτού, ήτοι:

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

1. Ελισάφ Μωυσής - Πρόεδρος

2. Αρλέτος Γεώργιος - Αντιπρόεδρος

3. Λώλης Γεώργιος - Μέλος

4. Τσάγκας Κων/νος - Μέλος

5. Βακαλοπούλου Αλεξάνδρα - Μέλος

6. Μέγα Βασιλική - Μέλος

7. Τσουμάνη Νικολέττα - Μέλος

8. Ντάφλος Αναστάσιος - Μέλος

9. Ο Τζόκας Παναγιώτης προσήλθε ως αναπληρωτής του τακτικού μέλους Νάκου

Γεωργίου.

ΑΠΟΝΤΕΣ: 1. Θεμελή Χριστίνα – μέλος, 2. Τσίμαρης Ιωάννης – μέλος. Επίσης παρευρέθηκαν τα αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ., Μέμος Αθανάσιος και Μπαλτογιάννη Κούλα, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Παρόντες λοιποί: Παλατζίδης Ευάγγελος – Δ/ντής της Διεύθυνσης Νεολαίας και Άθλησης, Βλάχου Μαρία – Προϊσταμένη του Τμήματος Υποστήριξης της Δ/νσης Πολιτισμού, Γιαννάκης Κων/νος – δικηγόρος, Τσιατούρα Σοφία –Προϊσταμένη του Τμήματος Στήριξης του Προέδρου και των Συλλογικών Οργάνων για την τήρηση των πρακτικών.

Στο πέμπτο θέμα της ημερήσιας διάταξης «Αιτήματα εργαζομένων της Κοινωφελούς Επιχείρησης» ο Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Μωυσής Ελισάφ, λέει:

«Κυρίες και Κύριοι Σύμβουλοι, έχουν υποβληθεί δύο αιτήματα εργαζομένων της Κοινωφελούς Επιχείρησης, του κ. Αθανασίου Γκουγιάννου (με αρ. πρωτ. 1463/30-10-2013 αίτημα) και της κ. Ευφροσύνης Μαμακή (με αρ. πρωτ. 1464/30-10-2013 αίτημα) με θέμα: «Συνέχιση της απασχόλησης των ΑΜΕΑ που προσλήφθηκαν μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, στην Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών». Το περιεχόμενο των αιτημάτων των εργαζομένων έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με το άρθρο 56 του Ν. 4186/13 (ΦΕΚ 193/17.09.2013 τεύχος Α’) τα άτομα με Αναπηρίες, μπορούν να συνεχίσουν την εργασίας τους στην επιχείρηση του Δήμου και να μετατραπεί η σύμβασή τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου. Παρακαλώ να λάβετε υπόψη το αίτημά μου και να μετατραπεί η σύμβασή μου από ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, σε αορίστου χρόνου».

Επειδή το θέμα αυτό απαιτεί νομικές γνώσεις απευθύνθηκα στο δικηγόρο κ. Κων/νο Γιαννάκη για να μας υποβάλει γνωμοδότηση σχετικά με το θέμα αυτό. Σας θέτω υπόψη την από 5-11-2013 γνωμοδότηση του δικηγόρου κ. Κων/νου Γιαννάκη και της οποίας το περιεχόμενο έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Μου ζητήσατε να σας διατυπώσω τη νομική μου άποψη στο ερώτημα εάν η Κοινωφελής Επιχείρηση μπορεί νόμιμα να συνεχίσει την απασχόληση Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) μετά την ολοκλήρωση του επιχορηγούμενου από τον ΟΑΕΔ προγράμματος ορισμένου χρόνου. Αφού έλαβα υπ’ όψη μου τις διατάξεις του Ν. 2643/1998, του άρθρου 11 του Ν. 2227/2004, την υπ’ αριθ. 413/2010 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τις υπ’ αριθ 105/2012 και 143/2012 Πράξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την υπ’ αριθ. 17/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, σας διατυπώνω τη νομική μου άποψη ως εξής:

Στο άρθρο 11 («Ρύθμιση θεμάτων του Ν. 2643/1998 (ΦΕΚ 220 Α)») του Νόμου 2227/2004 και ειδικότερα στην παράγραφο 1 εδάφια β και γ ορίζονται τα εξής:

«Τα Άτομα με Αναπηρίες που απασχολούνται κατά τη δημοσίευση του παρόντος και εφεξής σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις ή φορείς της παρ. 8 του άρθρου 2 του Ν. 2643/1998, κατ’ εφαρμογή του προγράμματος επιχορήγησης από τον Ο.Α.Ε.Δ. Νέων Θέσεων Εργασίας Ατόμων με Αναπηρίες, τα οποία ο εργοδότης τους επιθυμεί να συνεχίσει να απασχολεί και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θεωρείται, ως προς όλες τις συνέπειες, ότι τοποθετήθηκαν δυνάμει του Ν. 2643/1998 (ΦΕΚ 220 Α). «Τα Άτομα με Αναπηρίες που έχουν απασχοληθεί μέσα στο τελευταίο έτος πριν τη δημοσίευση του παρόντος σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις ή φορείς της παρ. 8 του άρθρου 2 του ν. 2643/1998 (Α` 220) με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή δυνάμει αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων ή με προσωρινές διαταγές, θεωρείται ως προς όλες τις συνέπειες, ότι τοποθετήθηκαν και συνεχίζουν να παρέχουν την εργασία τους δυνάμει του ν. 2643/1998, εφόσον ο εργοδότης δηλώνει ότι επιθυμεί να συνεχίσει να τους απασχολεί».

Στο άρθρο 11 («Ρύθμιση θεμάτων του Ν. 2643/1998 (ΦΕΚ 220 Α)») του Νόμου 2227/2004 και ειδικότερα στην παράγραφο 1 εδάφια β και γ ορίζονται τα Εξής: Στο άρθρο 2 παρ. 8 του Ν. 2643/1998 «Μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών κλπ» ορίζονται τα εξής: «Οι διατάξεις του νόμου αυτού εφαρμόζονται στους ακόλουθους φορείς του δημόσιου τομέα:

α) Στις δημόσιες επιχειρήσεις και στους δημόσιους οργανισμούς.

β) Στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που ανήκουν στο κράτος ή

επιχορηγούνται τακτικώς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους ή στα οποία το κράτος κατέχει το 51% τουλάχιστον του μετοχικού τους κεφαλαίου.

γ) Στα νομικά πρόσωπα τα οποία είτε ανήκουν στα νομικά πρόσωπα που αναφέρονται στις προηγούμενες περιπτώσεις α` και β` ή στα νομικά πρόσωπα

δημοσίου δικαίου ή στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης κάθε βαθμίδας ή στην Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. ή στις τοπικές ενώσεις δήμων και κοινοτήτων είτε επιχορηγούνται από τους φορείς αυτούς, τακτικώς κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ή τα οικεία καταστατικά είτε έχουν μετοχικό κεφάλαιο, το 51% τουλάχιστον του οποίου κατέχουν οι παραπάνω φορείς».

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την υπ’ αριθ. 413/2010 γνωμοδότησή του αποφάνθηκε «…ότι είναι νόμιμη η συνέχιση της απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ του ευρύτερου δημόσιου τομέα μετά την ολοκλήρωση του επιχορηγούμενου από τον ΟΑΕΔ προγράμματος ορισμένου χρόνου, βάσει του οποίου απασχολούνται, όταν οι επιχειρήσεις αυτές επιθυμούν την περαιτέρω συνέχιση της απασχόλησής τους, κατά τα προβλεπόμενα στην διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 11 του Ν. 3227/2004».

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομολογία η μετατροπή συμβάσεως ΑμεΑ από ορισμένου σε αορίστου χρόνου δεν προσκρούει στο άρθρο 103 του Συντάγματος, ούτε στο άρθρο 21 του Ν. 2190/1994, διότι ο Ν. 3227/2004 και ο Ν. 2643/1998 είναι ειδικοί έναντι του τελευταίου και έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο της αρχής της ανάγκης ειδικής προστασίας των ΑΜΕΑ, προβλέπεται δε ρητώς στο άρθρο 14 παρ. 2 και του Ν. 2190/1994 ότι εξαιρείται από την εφαρμογή των διατάξεων αυτού το προσωπικό που προσλαμβάνεται σε εκτέλεση ειδικού προγράμματος απασχόλησης που προκηρύσσεται και επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ. Επομένως, σύμφωνα με τα παραπάνω αναπτυσσόμενα, η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών μπορεί νόμιμα να συνεχίσει την απασχόληση Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) μετά την ολοκλήρωση του επιχορηγούμενου από τον ΟΑΕΔ προγράμματος ορισμένου χρόνου, βάσει του οποίου απασχολούνται, εάν η επιχείρηση επιθυμεί την περαιτέρω συνέχιση της απασχόλησής τους σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις του άρθρου 11 του Ν. 3227/2004 και του Ν. 2643/1998. Είμαι στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνηση και επεξήγηση».

Εισηγούμαι, λοιπόν, σύμφωνα με την παραπάνω γνωμοδότηση, και επειδή οι εργαζόμενοι, Αθανάσιος Γκουγιάννος και Ευφροσύνη Μαμακή, είναι χρήσιμοι, αναγκαίοι και απαραίτητοι για την Κοινωφελή Επιχείρηση, συνεπείς και επιμελείς στην εργασία τους, ανταποκρίνονται δε πλήρως στις συμβατικές τους υποχρεώσεις τους, να συνεχιστεί η εργασία τους στην Κοινωφελή Επιχείρηση και να μετατραπούν οι συμβάσεις εργασίας των κ.κ. Αθανασίου Γκουγιάννου και Ευφροσύνης Μαμακή από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου».

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Μωυσής Ελισάφ, κάλεσε το Δ.Σ. να προβεί σε έκφραση γνώμης και στη λήψη απόφασης. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως προκύπτει από το απομαγνητοφωνημένο με αριθμό 23 πρακτικό της συνεδρίασης της 6-11-2013 κατά τη διάρκεια της οποίας το λόγο πήραν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία ανέπτυξαν τις απόψεις τους και έκαναν αποδεκτή την εισήγηση του Προέδρου. Το Διοικητικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη: - τις αιτήσεις των εργαζομένων, - τη γνωμοδότηση του δικηγόρου κ. Κων/νου Γιαννάκη - την εισήγηση του Προέδρου του Δ.Σ. και ύστερα από διαλογική συζήτηση

α π ο φ α σ ί ζ ε ι ο μ ό φ ω ν α

1) Δέχεται την εισήγηση του Προέδρου που αποτελεί ενιαίο και αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας απόφασης.

2) Να μετατραπεί η από 6/5/2010 σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου του κ. Αθανασίου Γκουγιάννου σε αορίστου χρόνου από 26/11/2013 και

3) Να μετατραπεί η από 6/5/2010 σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου της κ. Ευφροσύνης Μαμακή σε αορίστου χρόνου από 26/11/2013.

Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 312/2013.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

(Ακολουθούν υπογραφές)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΜΩΥΣΗΣ ΕΛΙΣΑΦ

 

twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr