stoTapsi

A+ A A-

Καταπληκτικά πράγματα συμβαίνουν σε αυτόν τον τόπο όπου δυστυχώς η πολιτική μνήμη είτε απουσιάζει εντελώς είτε επιδεικνύεται επιλεκτικά. Αλλιώς δεν εξηγείται που έτρεξαν άπαντες, μηδέ εξαιρουμένου και του δημάρχου Ιωαννίνων κ. Φίλιππα Φίλιου, στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης ενθυμημάτων με θέμα «Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στην Ήπειρο το 1988», παρόντος του Προέδρου της

 

Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Επειδή εμείς ούτε λοβοτομή έχουμε κάνει ούτε μνήμη χρυσόψαρου έχουμε, θα υπενθυμίσουμε σ’ όλους, κυρίως δε στους νεότερους, τι είχε συμβεί τότε για να καταδείξουμε το μέγεθος της υποκρισίας των τοπικών και μη παραγόντων.

 

Το 1988 λοιπόν, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών κ. Κάρολος Παπούλιας είχε την ιδέα να γίνει στα Γιάννενα η Άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που θ’ αποτελούσε και μια χρυσή ευκαιρία προβολής της Ηπείρου και δη των Ιωαννίνων. Ανέκυψε όμως πρόβλημα για το που θα γίνονταν και που θα φιλοξενούνταν οι Υπουργοί και διάφοροι άλλοι παράγοντες. Το ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ», δημοτική επιχείρηση τότε, είχε τα κακά του χάλια. Ο κ. Παπούλιας άσκησε όσες πιέσεις μπορούσε και βρέθηκαν περί τα 300 εκ. δρχ. για την ανακαίνισή του – όπερ και εγένετο, χωρίς να μπούμε τώρα στη διαδικασία να δούμε πως διατέθηκαν τα χρήματα αυτά – και η Σύνοδος έγινε.

Δήμαρχος των Ιωαννίνων ήταν ο κ. Φίλιππας Φίλιος ο οποίος άρτι διαγραφείς από το ΚΚΕ, είχε «πλευρίσει» τον «Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου». Αντί όμως να βρίσκεται στο «ΞΕΝΙΑ» ως οικοδεσπότης, ο κ. Φίλιος ηγούνταν διαδηλώσεων κατά της Συνόδου, των Υπουργών, της ΕΟΚ, του κ. Παπούλια και του ΠΑΣΟΚ, βγάζοντας και πύρινους λόγους σε συγκέντρωση εναντίον τους! Μάλιστα δε, είχε ωθήσει τους εργαζομένους στην καθαριότητα ν’ απεργήσουν και άφησε την πόλη να γεμίσει σκουπίδια! Όταν ετέθη το θέμα από την αντιπολίτευση και τις εφημερίδες, ο κ. Φίλιος είχε πει το αμίμητο… «αυτή την πόλη έχουμε, αυτήν δείχνουμε».

Αυτά το 1988 και στις 20 Φεβρουαρίου του 2014 ο Δήμος Ιωαννιτών ήταν… συνδιοργανωτής της έκθεσης για εκείνη τη Σύνοδο και ο εκ νέου (από το 2010) δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιος, υπερήφανος και περιχαρής συνόδευε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τώρα, κ. Παπούλια στην έκθεση, η οποία σημειωτέον δεν είχε καμία σχέση με τις εκδηλώσεις της επετείου και έγινε για να «βασανίσουν» τον κ. Παπούλια. Καμία ντροπή, καμία ενοχή, καμία αναστολή και συστολή και κρίμα που ο κ. Φίλιος δεν σκέφτηκε να ζητήσει να εκτεθούν φωτογραφίες και δημοσιεύματα της εποχής του 1988 από τις επιδόσεις του.

ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ

 

twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr