stoTapsi

A+ A A-
Ομιλία στην ολομέλεια της παράταξή του

mpegkas omilia parataxis"Αγαπητοί φίλοι
Τους τελευταίους μήνες, μαζί, έχουμε μοιραστεί πολλά και σημαντικά.
Δώσαμε όλοι μαζί έναν αγώνα και σήμερα είναι η ώρα να μοιραστούμε τη χαρά της νίκης. Να μοιραστούμε όμως και την ευθύνη για όσα περιμένουν από μας οι συνδημότες μας τα επόμενα χρόνια. Και ξέρουμε όλοι ότι περιμένουν πολλά από μας. Το μεγάλο μας στοίχημα είναι να μην τους απογοητεύσουμε.

 

Όσο περνάνε οι μέρες και ανατρέχω σε όσα έγιναν τους τελευταίους μήνες, πώς ξεκινήσαμε, πώς πορευτήκαμε, πώς κατέληξε αυτή η εκλογική αναμέτρηση, συνειδητοποιώ πως πετύχαμε κάτι σπουδαίο. Που όμοιο του νομίζω πως δεν υπάρχει ανάλογο σε όλη τη χώρα.
Μια παράταξη, χωρίς κομματικά χρίσματα, με καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, έκανε την πραγματική ανατροπή. Γιατί αφουγκράστηκε τη «φωνή» της κοινωνίας
Αφουγκράστηκε το αίτημα για ανανέωση, για συνεννόηση, για συνεργασίες, για ένα καθαρό πολιτικό αυτοδιοικητικό λόγο. Το αίτημα για ξεκάθαρες προτάσεις – απαντήσεις, στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία του Δήμου μας.

Φίλες και φίλοι
Πετύχαμε όλοι μαζί μια πολύ μεγάλη νίκη και νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους σας, τον καθένα ξεχωριστά, γι’ αυτό. Δώσαμε όλοι μας τον καλύτερο μας εαυτό. Λειτουργήσαμε όλοι σαν μια ομάδα. Υπήρξε σπάνιο κλίμα συνεργασίας. Χτίσαμε σε μικρό χρονικό διάστημα σχέσεις ζωής και δεν θέλω να ξεχαστούν.

Πετύχαμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό την πρώτη Κυριακή και το εκλογικό αποτέλεσμα στη δεύτερη Κυριακή ήταν θριαμβευτικό. Δείχνει ότι μας εμπιστεύτηκαν συνδημότες μας που δεν ανήκουν στον στενό παραταξιακό μας χώρο, που δεν ήμασταν η πρώτη τους επιλογή από την αρχή. Μας πίστεψαν όμως, μας εμπιστεύτηκαν, μας επέλεξαν, επενδύουν σε μας κι αυτό είναι η μεγαλύτερη ευθύνη μας.

Έχουμε χρέος - και θα το κάνουμε πράξη – να λειτουργήσουμε ως η Δημοτική Αρχή όλων των δημοτών. Χωρίς διαχωρισμούς. Με ανοιχτές πόρτες, με ανοιχτά μάτια και αυτιά προς όλους.

Έχουμε χρέος – και θα το κάνουμε πράξη – να εμπεδώσουμε μια άλλη κουλτούρα, μια άλλη φιλοσοφία στη διοίκηση του Δήμου, στην αντιμετώπιση των καθημερινών ζητημάτων των δημοτών, αλλά και των μεγάλων προκλήσεων της αυτοδιοίκησης και των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Έχουμε χρέος - και θα το κάνουμε πράξη – να συνεχίσουμε μια δημιουργική πορεία αλλά και να διορθώσουμε λάθη που υπήρξαν στα τρεισήμισι χρόνια. Να κάνουμε ρήξεις όπου χρειαστεί. Να προετοιμαστούμε για να είμαστε πανέτοιμοι την 1η του Σεπτέμβρη. Γιατί ξέρουμε όλοι ότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Δεν ζητάμε περίοδο χάριτος.

Ξεκινάμε λοιπόν.

Πρώτα απ’ όλα η λειτουργία της παράταξης και η διάταξη των στελεχών μας.

Η λειτουργία της παράταξης οργανωμένα πια και πάνω σε νέες βάσεις από δω και πέρα είναι για μένα βασικό ζήτημα. Είχαμε έλλειμμα σ’ αυτό τα προηγούμενα χρόνια, το διαπιστώσαμε και το διορθώνουμε.
Η λειτουργία της παράταξης
- ως δύναμη προώθησης του δημοτικού έργου μέσα από προτάσεις και θέσεις,
-ως διευρυμένο όργανο αποφάσεων
-ως μηχανισμός ελέγχου και
-ως μέσο διόρθωσης της πορείας μας όταν παρεκκλίνουμε και όπου χρειάζεται
Είναι επιλογή μας και προχωράει άμεσα.

Η παράταξη θα λειτουργήσει με καταστατικό, θέσεις, αρχές, με δικά της όργανα και με προσδιορισμένο χρόνο όπου θα πραγματοποιεί τις ολομέλειες της. Δεν ενεργοποιείται μόνο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Ήδη έγινε μια συνεδρίαση της γραμματείας που προϋπήρχε και πήραμε ορισμένες- καταρχήν - αποφάσεις.
Θέλω να ακούσω σήμερα για το ζήτημα αυτό και τις δικές σας σκέψεις και προτάσεις.

Αρχικά έχουμε συστήσει μια επιτροπή η οποία θα επεξεργαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα το καταστατικό της παράταξης, ώστε να προσδιορίσουμε ποιοι αποτελούν μέλη της και ποιος είναι ο τρόπος λειτουργίας της. Η σκέψη είναι να υπάρχει σταθερή και οργανωμένη βάση λειτουργίας, να εκλεγούν όργανα συντονισμού και διοίκησης της παράταξης και να συγκαλούνται οι ολομέλειες τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.
Όλα αυτά θα τεθούν στη δική σας έγκριση στην επόμενη συνάντηση μας και θα μπούνε άμεσα σε εφαρμογή.

Η διάταξη των στελεχών μας.
Από τους 232 υποψηφίους του συνδυασμού μας ένας μεγάλος αριθμός έχει εκλεγεί στα όργανα του Δήμου, δημοτικό συμβούλιο, τοπικά συμβούλια, δημοτικές κοινότητες.
Όμως υπάρχουν πολλά όργανα διοίκησης στο Δήμο και τις επιχειρήσεις του, όπου υπάρχει χώρος για όλους όσοι έχουν διάθεση και όρεξη να δουλέψουν και να προσφέρουν.

Σε ότι αφορά στην παράταξη θέλω να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα.

Πρώτον: Θα σεβαστώ τον καθένα από εσάς που συμμετείχε σε αυτή την προσπάθεια. Θα έχετε και λόγο και θέση στη διαμόρφωση των πολιτικών
. Η παράταξη δεν είναι για μένα μια a la carte επιλογή, δεν ήταν το όχημα που μας οδήγησε στη νίκη και τώρα το αφήνουμε στην άκρη.
Πιστεύω στη συλλογικότητα και μαζί θα της δώσουμε το περιεχόμενο που της αρμόζει ως έννοια . Είμαι ανοιχτός σε κάθε πρόταση που θα πρέπει σύντομα να αποκτήσει ένα θεσμικό περίβλημα

Δεύτερον: Επειδή προήλθα ως αρχηγός μέσα από μια επώδυνη ενδοπαραταξιακή διαδικασία να ξέρετε ότι δεν υπάρχουν Πραιτωτιανοι. Οι επιλογές μου δεν θα είναι στη βάση της ανταπόδοσης. Θα υπηρετούν την αξιοσύνη, την ανανέωση, το άνοιγμα στην κοινωνία .

Συνεργασίες
Είναι θέση αρχής, το διακηρύξαμε και το πιστεύουμε, θα συνεργαστούμε και με τις άλλες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου στα όργανα διοίκησης του Δήμου.

Το δημοτικό συμβούλιο, τα διοικητικά συμβούλια και γενικά τα όργανα του Δήμου θα αποτελέσουν για μας το πεδίο του διαλόγου και της σύνθεσης των απόψεων και όχι χώρο στείρων αντιπαραθέσεων.
Έχουμε ως βάση τις προγραμματικές μας θέσεις, όμως υπάρχει πεδίο συνεννόησης.
Εκλέχθηκαν στο Δήμο μας παρατάξεις που πιστεύω ότι μπορούν να συνεισφέρουν με δημιουργικές ιδέες και προτάσεις. Είμαστε έτοιμοι και να τις ακούσουμε και να τις συζητήσουμε και να τις υιοθετήσουμε.
Υπάρχουν ακόμη πρωτοβουλίες πολιτών, εθελοντικές ομάδες, οργανωμένοι φορείς, που έχουν θέσεις και άποψη.
Δεν κατέχει κανείς το αλάθητο. Μπορούμε να συνεννοηθούμε όταν έχουμε ως κίνητρο το καλό του Δήμου και των πολιτών. Μακριά από τον λαϊκισμό και το παιχνίδι τον εντυπώσεων που το γνωρίσαμε κούρασε την κοινωνία και το απορρίπτει.

Αυτή είναι η άλλη κουλτούρα, αυτή είναι η διαφορετική φιλοσοφία που θέλουμε να φέρουμε.
Την καταθέσαμε ήδη στους πολίτες προεκλογικά.
Την στηρίζουμε μετεκλογικά.

Φίλες και φίλοι
Δεν είναι σήμερα η στιγμή των προγραμματικών δηλώσεων. Όμως επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε δυο –τρεις βασικές αρχές οι οποίες οριοθετούν την πορεία μας στη ερχόμενη πενταετία.

Αρχές οι οποίες βασίζονται στις προγραμματικές μας θέσεις, έχουμε μιλήσει γι’ αυτές, αλλά καλό είναι να τις επαναλάβουμε.

Η πορεία που ακολουθήσαμε επί δεκαετίες στη χώρα και στην αυτοδιοίκηση, μας οδήγησε σε πολλά αδιέξοδα. Χρειάζονται δημιουργικές ανατροπές και μεταρρυθμίσεις και είναι θέμα επιβίωσης να αναπτύξουμε μια νέα αντίληψη. Χρειάζεται μια νέα αντίληψη που θα επιδιώκει και θα διεκδικεί λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και στο μεγάλο σύγχρονο πρόβλημα της ανεργίας. Χρειάζονται νέες μορφές συμμετοχικής, δημοκρατικής διακυβέρνησης και αξιοποίησης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.

Πέρα από την κεντρική χάραξη της πολιτικής στην Ελλάδα, που αναμφισβήτητα έχει πολλές ανεπάρκειες και πολλά στρεβλά, που συσσωρεύουν προβλήματα και στους Δήμους και στην κοινωνία, εμείς καλούμαστε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε πολιτικές που θα ανακουφίζουν την κοινωνία και κυρίως τους αδύναμους, αλλά και ταυτόχρονα θα δημιουργούν διεξόδους.

Στο επίκεντρο των πολιτικών μας, της πρακτικής μας πρέπει να είναι ο άνθρωπος. Ο πολίτης που δοκιμάζεται στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.
- Η κοινωνική πολιτική, ο Δήμος της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης είναι η στρατηγική μας επιλογή. Όχι μόνο συνεχίζουμε τις κοινωνικές δομές που αναπτύξαμε την προηγούμενη τριετία, αλλά επιδιώκουμε την ενίσχυση και τη διεύρυνση τους, καθώς και την πιο ενεργητική συνεργασία με δίκτυα αλληλεγγύης και πρωτοβουλίες πολιτών που αναπτύσσουν και στο δήμο μας αξιοπρόσεκτη δράση.
- Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο είναι κορυφαίος στόχος. Οι κεντρικές πολιτικές και ο υπερδανεισμός του παρελθόντος έχουν στερήσει από το Δήμο μας πόρους ζωτικής σημασίας στον τομέα αυτό. Οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να καλύψουμε τα κενά.

Η δεύτερη μεγάλη στρατηγική μας επιλογή είναι αυτό που περιγράψαμε προεκλογικά ως «το Δήμο Αναπτυξιακό Στρατηγείο». Χρειάζεται αναπροσδιορισμός του ρόλου του Δήμου σε σχέση με αυτό που γνωρίζαμε έως σήμερα.
Στις συνθήκες που βιώνουμε χρειάζεται να οικοδομήσουμε μια νέα αυτοδιοίκηση που να λειτουργεί ως ανάχωμα στις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της κρίσης.

Ο Δήμος δεν μπορεί να απαντήσει στην μάστιγα της ανεργίας λειτουργώντας ως μηχανισμός προσλήψεων. Και να ήταν στη φιλοσοφία μας – που δεν είναι – δεν το επιτρέπει το σημερινό θεσμικό πλαίσιο. Τα δίμηνα και τα πεντάμηνα είναι ασπιρίνες.
Μπορεί όμως ο Δήμος στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις που θα δημιουργούν το αναπτυξιακό περιβάλλον για να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση, στον τουρισμό και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που συναντάμε σε κάθε σημείο του Δήμου μας.
Έχουμε ένα Δήμο που συνδυάζει το αγροτικό με το αστικό περιβάλλον, έχουμε ως περιοχή απίστευτα πλεονεκτήματα για ένα νέο τουριστικό μοντέλο και αυτά καλούμαστε να αξιοποιήσουμε.

Θέλουμε τη κοινωνία συμμέτοχο, αλλά και αυστηρό κριτή των προσπαθειών μας.
Σαφώς και δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Γνωρίζουμε όλοι μας το κοινωνικό , πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα πρέπει να δημιουργήσουμε . Αλλά δεν ήρθαμε ως απλοί διαχειριστές της τοπικής εξουσίας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Θα κάνουμε τομές και ρήξεις, θα συγκρουστούμε με κάθε παλιά νοοτροπία και σύστημα που θέλει το δήμο, τα Γιάννενα να πηγαίνουν με τον αραμπά.

Γι’ αυτό για κάθε τομέα θα υπάρξει πέρα από το πρόγραμμα, η δημόσια παρουσίαση συγκεκριμένων πολιτικών , θα μπορούσα να το πω ολοκληρωμένων δράσεων ή ελληνιστί … projects, που θα εμπεριέχουν μετρήσιμους δείκτες αξιολόγησης.

Να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό:
Μιλάμε π.χ. όλοι για τουριστική ανάδειξη του δήμου, και όταν ακούσεις τους πολιτικούς - που εμείς ΔΕΝ θέλουμε να μοιάσουμε - θα αναφέρονται σε πόσες εκθέσεις συμμετείχαν ή πόσα φυλλάδια εκτυπώθηκαν . Για μας τουριστική πολιτική σημαίνει αύξηση της επισκεψιμότητας και τίποτα άλλο . Να μελετήσουμε τα δεδομένα, να επεξεργαστούμε τα στοιχεία, να καταλήξουμε στο σχέδιο, αλλά να αναμετρηθούμε με τα δύσκολα . Μπορούμε να βάλουμε ως στόχο αύξηση της επισκεψιμότητας για το 2015 10 % ή 20%; Έτσι θα είναι μετρήσιμο το αποτέλεσμα.

Μπορώ να δώσω και ένα άλλο παράδειγμα.
Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα αυτό της καθημερινότητας. Δεν θέλω αντιδημάρχους που θα συμπεριφέρνονται ως τοπικοί παράγοντες, επιλέγοντας ποια λακκούβα θα κλείσει ή ποια λάμπα θα αλλάξει . Νομίζω πως ήρθε η ώρα να αναπτύξουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας .
Τι σημαίνει αυτό; Πολλά
Σημαίνει αναδιοργάνωση των υπηρεσιών , σημαίνει χρήση των νέων τεχνολογιών , σημαίνει πρόβλεψη και προγραμματισμός των αναγκών σε υλικά, εργασίες υπηρεσίες . Σημαίνει τέλος - και αυτό θα αποτελέσει τομή- δυνατότητα παρακολούθησης από τον κάθε πολίτη του αιτήματος που ο ίδιος έχει υποβάλλει. Έτσι θα ελέγχονται οι υπηρεσίες , έτσι θα ελέγχω τους αντιδημάρχους.

Φίλες και φίλοι

Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο. Να ανακεφαλαιώσω λέγοντας τρεις λέξεις κλειδιά : συλλογικότητα , τομές , αξιολόγηση

Θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε κι άλλες φορές όλα αυτά.

Κυρίως όμως θα έχουμε την ευκαιρία να τα κάνουμε πράξη. Και αυτό είναι πλέον για όλους μας το μεγάλο στοίχημα. Να μην μείνουμε μόνο στα λόγια. Να κάνουμε πράξεις.

Ξεκινάμε με όρεξη.
Ξεκινάμε με τη δύναμη που οι συνδημότες μας μας την έδωσαν γενναιόδωρα. Θέλω και θα επιδιώξω να είμαστε όλοι συμμέτοχοι σε αυτό το γοητευτικό ταξίδι που ξεκινάμε.
Γιατί όπως λέγαμε και προεκλογικά: Πάμε μόνο μπροστά. Δουλεύουμε για το μέλλον. Όλοι μαζί."

twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr