stoTapsi

A+ A A-
dimarxeio oanninonΟ Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής, Νεολαίας, Αθλητισμού, και Εθελοντισμού, Παντελή Κολόκα και τη Διευθύντρια των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Ρόη Ζηκίδου, παραβρέθηκαν στην παρουσίαση του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» που έγινε χθες το πρωί στο Ζάππειο, από τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Ως γνωστόν, ο Δήμος Ιωαννιτών είναι μεταξύ των 13 πόλεων όπου ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος. Από τις 15 Νοεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για τη χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος το οποίο διαμορφώνεται στα 200 ευρώ τον μήνα για μεμονωμένο άτομο, στα 300 ευρώ για ζευγάρι, ενώ το ποσό αυτά αυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο και στα 100 ευρώ για κάθε ενήλικο τέκνο.
Η οικονομική ενίσχυση στους δικαιούχους συνοδεύεται κι από ένα πλέγμα παροχών και κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και δράσεων επανένταξης στην εργασία.
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, τόνισε πως «ο Δήμος μας παρακολουθεί κάθε πρόγραμμα, κάθε δράση που ενισχύει αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συμπεριληφθεί ο Δήμος μας στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Το παλέψαμε και το καταφέραμε να είναι τα Γιάννενα ο Δήμος που θα εκπροσωπήσει την Ήπειρο στο πρόγραμμα, όμως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Μπέγκας το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, είναι αυτό που δηλώνει και ο τίτλος του, «είναι το ελάχιστο. Οφείλαμε να το διεκδικήσουμε όπως οφείλουμε να μην σταματήσουμε εδώ».
Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών σημείωσε πως «στη φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής δεν είναι η πολιτική των ενισχύσεων, αλλά οι πολιτικές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και δημιουργούν συνθήκες για να υπάρξει πραγματική διέξοδος σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Και σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Ιωαννιτών προσανατολίζει την πολιτική και τις δράσεις του».
Ο κ. Μπέγκας τόνισε επίσης πως «δεν είμαστε υπέρ της ελεημοσύνης αλλά υπέρ της πραγματικής επανένταξης των αδύναμων», επισημαίνοντας πως είναι σημαντικό το ότι το πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομική ενίσχυση, αλλά περιλαμβάνει και δράσεις για την επανένταξη στην εργασία».

Δικαιούχοι –προϋποθέσεις
Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι άτομα και οικογένειες που διαμένουν στο Δήμο Ιωαννιτών τουλάχιστον για τα δυο τελευταία έτη
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για τη χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τις 15 Νοεμβρίου και οι προϋποθέσεις είναι:
1.Περιουσιακά κριτήρια. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο. To ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο ανήλικο (το ανώτερο όριο είναι 200.000 ευρώ). Επιπλέον η κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, δίκυκλα) δεν πρέπει να υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη-στο σύνολό της- το ποσό των 6.000 ευρώ.

-Το συνολικό ύψος των καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του εισοδήματος που αναλογεί με βάση τη ρύθμιση.

2. Εισοδηματικά κριτήρια. Μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες χωρίς άλλα εισοδήματα παίρνουν το σύνολο του ποσού. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του «πραγματικού εισοδήματος» από το όριο που έχει τεθεί με την απόφαση.

Ως «πραγματικό εισόδημα» θεωρείται το συνολικό καθαρό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών - μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν.3986/11- συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.

Στο συνολικό πραγματικό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται: αντικειμενική δαπάνη και τεκμήρια διαβίωσης, το 20% από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο, τα ποσά από πηγές κατάρτισης, η διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο τέκνο καθώς και το εξωιδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας.

Επιπλέον παροχές
Εκτός από την οικονομική ενίσχυση το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
1. Πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών: Μεταξύ άλλων προβλέπεται επίδομα θέρμανσης, ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου, ένταξη σε προγράμματα κοινωνικού παντοπωλείου, κ.α.

2. Δράσεις ένταξης και επανένταξης στην εργασία. Συγκεκριμένα οι δικαιούχοι θα συμμετάσχουν σε προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, κοινωφελούς εργασίας, επαγγελματικής κατάρτισης, πρακτικής άσκησης κ.α.
twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr