stoTapsi

A+ A A-
KENTRO XIONIΕυρεία σύσκεψη για την αποτίμηση της κατάστασης που δημιούργησαν στο Δήμο Ιωαννιτών τα έντονα καιρικά φαινόμενα συγκάλεσε χθες το μεσημέρι ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, με τη συμμετοχή των Αντιδημάρχων Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρη Νάστο, Καθαριότητας, Δημήτρη Κατηρτσίδη, Υποδομών, Γιάννη Λιόντο, Οικονομικών, Θανάση Μανταλόβα, του Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΙ, Μάκη Χρυσοστόμου, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων .

Ταυτόχρονα από το Δήμο Ιωαννιτών κινείται άμεσα η διαδικασία αποτύπωσης των ζημιών, τόσο σε ιδιωτικές περιουσίες όσο και στις δημόσιες υποδομές, ώστε σε ότι αφορά στις ιδιωτικές περιουσίες να προωθηθούν τα αιτήματα αποζημιώσεων, ενώ σε ότι αφορά στις δημόσιες υποδομές να υποβληθεί τεκμηριωμένο αίτημα για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης.

Ο Δήμαρχος και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι πραγματοποίησαν μια ακόμη επίσκεψη σε πολλές περιοχές του Δήμου Ιωαννιτών, για να σχηματίσουν την εικόνα της σημερινής ημέρας κι ενώ «ο συναγερμός» για τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν έχει λήξει ακόμη.

Παρά την σφοδρότητα με την οποία «χτύπησαν» τα καιρικά φαινόμενα την περιοχή μας για άλλη μία φορά, ο μηχανισμός του Δήμου ανταποκρίθηκε πολύ καλά και αυτή η διαπίστωση μεταφέρθηκε από τον Δήμαρχο, Θωμά Μπέγκα και τους Αντιδημάρχους Δημήτρη Νάστο και Γιάννη Λιόντο στη σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου.

Αποτύπωση των ζημιών από το Δήμο
Η κακοκαιρία αφήνει «πληγές» στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών, τόσο σε δημόσιες υποδομές, όσο και ιδιοκτησίες. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής για την αποτύπωση των ζημιών.

-Για τις ιδιοκτησίες:
Παρ’ ότι η αρμοδιότητα καταγραφής των ζημιών στις ιδιωτικές περιουσίες ανήκει στον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Τ.Α.Σ.) Κοζάνης, ο Δήμος Ιωαννιτών, μετά από συνεννόηση με την Περιφέρεια Ηπείρου και επικοινωνία με τον Τ.Α.Σ. αναλαμβάνει να διευκολύνει την διαδικασία, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των δημοτών.

Έτσι γίνεται γνωστό στους Δημότες του Δήμου Ιωαννιτών που έχουν υποστεί ζημιές, πως μπορούν να απευθύνονται στο Δήμο, για να καταγραφεί το αίτημα τους και να προωθηθεί στον Τ.Α.Σ.
Μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά από αύριο Τρίτη, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, στο τηλέφωνο 2651 3 61102, ή να επισκέπτονται το κεντρικό Δημαρχείο στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Δήμου.

-Για τις δημόσιες υποδομές:
Οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών θα καταγράψουν όλες τις ζημιές στις δημόσιες υποδομές, ώστε τις αμέσως επόμενες ημέρες ο Δήμος να αιτηθεί τεκμηριωμένα -μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου- χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την αποκατάσταση των ζημιών.


Ανταποκρίθηκε ο μηχανισμός του Δήμου
«Ο μηχανισμός του Δήμου ανταποκρίθηκε πολύ καλά και αντιμετωπίστηκαν τα περισσότερα προβλήματα», τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πλημμυρικό φαινόμενο στην περιοχή Μπάφρας-Νεοκαισάριας, λέγοντας ότι χρειάζεται να εκπονηθεί μελέτη για την μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς υπήρξαν και ανθρώπινες παρεμβάσεις στο παρελθόν, που επιδεινώνουν την κατάσταση σε κάθε έντονη νεροποντή.

Σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρης Νάστος, σημείωσε ότι τα συνεργεία του Δήμου δουλεύουν με ένταση τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ενώ αναφέρθηκε σε ορισμένα «μόνιμα» προβλήματα πλημμυρών σε περιοχές όπως η Μπάφρα, η Αμπελιά, η περιοχή της Εγνατίας και η Πεδινή.
«Το πρόβλημα είναι διαπιστωμένο, όμως για να αντιμετωπιστεί πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση έργων από την πολιτεία», είπε ο κ. Νάστος και σημείωσε χαρακτηριστικά: «αντί το κράτος να αποζημιώνει τους πολίτες μετά από κάθε πλημμύρα, θα ήταν πιο λογικό να αποφασίσει να χρηματοδοτήσει τα έργα που θα λύσουν το πρόβλημα».

Δηλώσεις Λιόντου για τον Βρεφονηπιακό Σταθμό Κιάφας
Στο πρόβλημα που παρουσιάζεται μετά από κάθε έντονη βροχόπτωση στον Βρεφονηπιακό Σταθμό της Κιάφας, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του – μετά από ερώτηση δημοσιογράφου- ο αντιδήμαρχος Υποδομών Γιάννης Λιόντος, κάνοντας γνωστό πως έχει ήδη εγκατασταθεί ο εργολάβος και οι εργασίες στεγανοποίησης της στέγης θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις το επιτρέψει ο καιρός.

«Δεν θα αναφερθώ στο παρελθόν, πως και τι έγινε και εμφανίζει αυτά τα προβλήματα ένα νέο κτίριο. Δική μας άμεση προτεραιότητα ήταν η αποκατάσταση τους. Έχω κάνει και ο ίδιος αυτοψία στο κτίριο και γνωρίζω πολύ καλά το πρόβλημα. Προχωρήσαμε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την ανάδειξη του αναδόχου, αλλά δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν οι εργασίες, καθώς αφορούσαν εργασίες στέγης και είχαμε συνεχείς βροχοπτώσεις εδώ και πολύ καιρό».

Ο κ. Λιόντος σημείωσε πως αμέσως μόλις το επιτρέψει ο καιρός οι εργασίες θα ξεκινήσουν για να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα.
twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr