stoTapsi

Με σημαντικά θέματα όπως η αίτηση λειτουργίας Οίκου ανοχής στα Γιάννενα, η ΟΑΣΗ και το Γιαννιώτικο Σαλόνι
Enos leptou ligiΗ συνεδρίαση ξεκίνησε με το Δήμαρχο Ιωαννιτών, Θωμά Μπέγκα, να ζητάει να τηρήσει το σώμα και οι παριστάμενοι πολίτες, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τριών ανθρώπων που χάθηκαν πρόσφατα:
-του νεαρού σπουδαστή της Γαλακτοκομικής σχολή Βαγγέλη Γιακουμάκη, που ο θάνατος του συγκλόνισε τα Γιάννενα και όλη την Ελλάδα κι έγινε «σύμβολο αντίστασης απέναντι σε φαινόμενα εκφοβισμού», όπως είπε ο Δήμαρχος - του νεαρού Γιαννιώτη πρωταθλητή Ευριπίδη Σκλιβανίτη, που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα, ο οποίος «τίμησε τη γιαννιώτικη κωπηλασίας ως αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων με μεγάλες διακρίσεις», όπως σημείωσε - του Γιώργου Ηγουμενίδη που διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων επί Δημαρχίας του κ. Αναστάσιου Παπασταύρου.

Δεν συναινεί η Δημοτική Αρχή στη λειτουργία οίκου ανοχής στα Καρδαμίτσια
Η Δημοτική Αρχή δεν συναινεί στη λειτουργία οίκου ανοχής στα Καρδαμίτσια. Αυτή ήταν η ξεκάθαρη θέση του Δημάρχου Ιωαννιτών, Θωμά Μπέγκα, που τοποθετήθηκε στο θέμα, καθώς εκκρεμεί στην Γνωμοδοτική Επιτροπή του Νόμου 2734/99 αίτηση για την έκδοση άδειας λειτουργίας Οίκου ανοχής στην περιοχή των Καρδαμιτσίων. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν κάτοικοι της περιοχής ενώ δόθηκε ο λόγος και στην Γραμματέα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρδαμιτσίων, Ευανθία Ντάικου για να εκθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τη θέση των κατοίκων.
Η πολιτική θέση της Δημοτικής Αρχής, όπως την διατύπωσε ο Δήμαρχος, δεν είναι κατά των οίκων ανοχής, καθώς θεωρεί ότι εκφράζουν μια κοινωνική ανάγκη και πως ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί αφού υπάρξει συνολική μελέτη από το Δήμο για το ποιες είναι οι ανάγκες και που μπορεί να χωροθετηθεί οίκος ανοχής χωρίς να προκαλεί όχληση στους κατοίκους.
«Η Δημοτική Αρχή δεν διακατέχεται από σεμνοτυφία και λαϊκισμό. Η κοινωνία έχει αποδείξει ότι η ύπαρξη οίκων ανοχής είναι αναγκαία για κοινωνικούς λόγους και για λόγους υγιεινής. Εγώ δεν θα εθελοτυφλήσω, ούτε θα γίνω «στρουθοκάμηλος», όταν ξέρω ότι σήμερα στην πόλη μας λειτουργούν παράνομοι οίκοι ανοχής, όπου οι εκδιδόμενες γυναίκες είναι χωρίς πιστοποιητικά και ελέγχους υγιεινής και κανένας δεν ξέρει πως βρέθηκαν εκεί. Είναι κοινωνική ανάγκη και δεν είμαστε κατά των οίκων ανοχής», είπε ο Δήμαρχος.

Συνέχισε λέγοντας πως:
«Εκείνο που έχω να δηλώσω ως δήμαρχος είναι ότι εξετάζοντας όλες τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2009 μέχρι σήμερα κι αναλαμβάνοντας κι εγώ όπως και το σύνολο των συναδέλφων το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί, διαπιστώνω πως ποτέ για το ζήτημα αυτό δεν έγινε μία σοβαρή υπηρεσιακή μελέτη για να δούμε τις ανάγκες του Δήμου και πως μπορούμε να χωροθετήσουμε την ανάγκη αυτή, έτσι ώστε να μην ενοχλούμε τους πολίτες και κυρίως στις περιοχές αμιγούς κατοικίας».
Ο Δήμαρχος τόνισε πως «η Δημοτική Αρχή αφουγκράζεται την κοινωνία και ακούει τις απόψεις των κατοίκων των Καρδαμιτσίων» και πως τη δεδομένη στιγμή υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα που αφορά στην αίτηση για λειτουργία οίκου ανοχής στη συγκεκριμένη περιοχή.
«Στη λογική που προανέφερα η ομόφωνη απόφαση που έχουμε πάρει ως δημοτική ομάδα -όπου συζητήσαμε διεξοδικά το θέμα- είναι να μη συναινέσουμε στην ίδρυση του οίκου ανοχής στα Καρδαμίτσια», ξεκαθάρισε ο κ. Μπέγκας.
Υποστήριξε ότι «οφείλουμε αυτό το τόσο ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα που αφορά στη λειτουργία οίκου ανοχής, να το αντιμετωπίσουμε αφού προηγηθεί μία σοβαρή μελέτη από τις υπηρεσίες του Δήμου για το ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες της περιοχής και που μπορούμε να χωροθετήσουμε ώστε να μη δημιουργούν πρόβλημα στην κοινωνία των Ιωαννίνων».


Η ΟΑΣΗ είναι προστατευμένη από τους όρους του διαγωνισμού
«Σκύψαμε με πολύ μεγάλη προσοχή πάνω στο θέμα της ΟΑΣΗΣ, επειδή είναι φορτισμένο από τις ατυχείς επιλογές προηγούμενων Δημοτικών Αρχών», υποστήριξε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της ΔΗ.ΑΝ.ΕΤ.Α.Ι., Γιώργος Παπαδιώτης.
Το θέμα τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από ομάδα πολιτών, εκπρόσωποι της οποίας ζήτησαν και έλαβαν το λόγο. Η ομάδα πολιτών εξέφρασε την άποψη ότι ο Δήμος δεν θα πρέπει να εκμισθώσει την ΟΑΣΗ αλλά να λειτουργήσει ο ίδιος το χώρο.
Απαντώντας ο κ. Παπαδιώτης σημείωσε ότι το θέμα της ΟΑΣΗΣ έχει συζητηθεί διεξοδικά εδώ και δύο χρόνια, ενώ οι αποφάσεις ελήφθησαν μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε διεξοδικά τόσο η οργάνωση και λειτουργία του χώρου, όσο και ο τρόπος διασφάλισης των συμφερόντων του Δήμου. «Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχει η πολυτέλεια να επιστρέψουμε πίσω σε νέες συζητήσεις», κατέληξε.
Απαντώντας στις αιτιάσεις περί «ιδιωτικοποίησης» της ΟΑΣΗΣ ο Δήμαρχος Ιωαννιτών τόνισε πως ιδιωτικοποίηση σημαίνει πως πουλώ σε ιδιώτη. «Ο Δήμος Ιωαννιτών δεν παραχωρεί κανένα περιουσιακό του στοιχείο. Η ΟΑΣΗ δεν πωλείται, παραμένει ως περιουσία του Δήμου», είπε ο κ. Μπέγκας.
«Έχουμε δείξει την ευαισθησία απέναντι στην ΟΑΣΗ. Πέρα από τις πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση ενός ιστορικού χώρου για την πόλη, η ΟΑΣΗ είναι πάρα πολύ προστατευμένη από τους όρους του διαγωνισμού εκμίσθωσης», υποστήριξε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών.

Πρωτοβουλίες για το Γιαννιώτικο Σαλόνι
«Η Δημοτική Αρχή δηλώνει σαφώς ότι το Γιαννιώτικο Σαλόνι, το Πάρκο Πυρσινέλλα είναι δημοτικό, είναι ιδιοκτησία του Δήμου», επανέλαβε για άλλη μία φορά ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, τοποθετούμενος σε θέματα που τέθηκαν από την αντιπολίτευση για το γνωστό θέμα της εκκρεμοδικίας με το Δημόσιο για την κυριότητα του χώρου
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις ενέργειες για την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό του χώρου που ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν. Όπως είπε «όταν ένας χώρος είναι κλειστός και δεν είναι «ζωντανός», όταν οι πολίτες δεν ζούνε μέσα σε αυτόν είναι πολύ δύσκολο να τον διαχειριστής. Άρα έχουμε ευθύνη να ξανακάνουμε «ζωντανό» το Γιαννιώτικο Σαλόνι».
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας έκανε γνωστό στο σώμα το περιεχόμενο της νομικής γνωμοδότηση για την αξιοποίηση του Γιαννιώτικου Σαλονιού, που ζήτησε και έλαβε ο Δήμος Ιωαννιτών.
«Η άποψη είναι πως παρ’ ότι δεν υπάρχει τελεσιδικία, μπορούμε να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση του Πάρκου Πυρσινέλλα και στην εκμίσθωση του Γιαννιώτικου Σαλονιού. Θα πρέπει να το δρομολογήσουμε έστω και με ένα μικρό ρίσκο», είπε ο κ. Μανταλόβας.
Ας σημειωθεί ότι με απόφαση που έλαβε στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο, θα προχωρήσει τη διαδικασία για τη δημοπράτηση των εγκαταστάσεων αντισφαίρισης εντός του πάρκου.
Η νομική γνωμοδότηση για την εκμίσθωση ακινήτου στη θέση «Γιαννιώτικο Σαλόνι», αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Δεδομένης της διανοιγείσης δίκης, στην περίπτωση που ο Δήμος προβεί σήμερα στην εκμίσθωση του εν λόγω ακινήτου, το αντίδικο Ελληνικό Δημόσιο δύναται να εκδώσει πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής κατά του Δήμου Ιωαννιτών και του μισθωτή, πλην όμως, κατά πιθανολόγηση αγγίζουσα τα όρια της βεβαιότητας, το τυχόν εκδοθησόμενο πρωτόκολλο θα ακυρωθεί δικαστικά, καθότι στην προκειμένη περίπτωση δεν συντρέχουν δύο εκ των απαιτούμενων νομίμων προϋποθέσεων για την έγκυρη έκδοση αυτού, ήτοι: δεν πρόκειται για δημόσιο κτήμα και σε κάθε περίπτωση τούτο δεν ευρίσκεται υπό αδιαμφισβήτητη κατοχή του Ελληνικού Δημοσίου».

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version