stoTapsi

Αν είναι έτσι γιατί τότε ήταν ανοιχτή για το κοινό;
mpegas«Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ιωαννιτών εκφράζει δημόσια τη θλίψη της για το ατύχημα που συνέβη στην παιδική χαρά του Κουραμπά, και τη συμπαράσταση της στο παιδί και τους γονείς του για τις δύσκολες ώρες που περνάνε. Εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής επισκέφτηκαν τους γονείς στο νοσοκομείο και εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους και τις ευχές τους για να πάνε όλα καλά με την υγεία του παιδιού που είναι το σημαντικότερο όλων.
Σχετικά με την παιδική χαρά του Κουραμπά είναι απαραίτητο να δοθούν στη δημοσιότητα τα εξής στοιχεία:
Η παιδική χαρά είναι έργο που κατασκευάστηκε με πόρους του ΕΣΠΑ σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές ποιότητας που προβλέπουν οι νόμοι και οι διατάξεις που διέπουν όχι μόνο το ΕΣΠΑ αλλά και την ελληνική νομοθεσία για την πιστοποίηση των παιδικών χαρών.
Όλα τα όργανα που έχουν τοποθετηθεί έχουν την πιστοποίηση από όλους τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι είναι φορείς ανεξάρτητοι από το Δήμο Ιωαννιτών. Συγκεκριμένα:
-τα όργανα έχουν την πιστοποίηση του κατασκευαστή την οποία έχει προσκομίσει ο ανάδοχος στο Δήμο
-έχει γίνει ο έλεγχος από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ορίζει το Υπουργείο
-έχει γίνει ο έλεγχος από την ΕΒΕΤΑΜ που είναι διαπιστευμένος ιδιωτικός φορέας
-έχει ελεγχθεί από τον ΕΣΠΕΛ (ως έργο ΕΣΠΑ)
Τονίζουμε ότι η διαδικασία του ελέγχου και της πιστοποίησης δεν είναι εσωτερική υπηρεσιακή διαδικασία του Δήμου, αλλά γίνεται από φορείς και όργανα ανεξάρτητα του εκάστοτε Δήμου.
Οι έλεγχοι δεν ανέδειξαν κάποιο πρόβλημα ποιότητας. Έχει γνωστοποιηθεί εγγράφως στο Δήμο ότι το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε το ειδικό σήμα πιστοποίησης, αλλά για τυπικούς λόγους δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη στην υπηρεσία.
Το έργο δεν έχει παραληφθεί από το Δήμο
Το έργο της «παιδικής χαράς Κουραμπά» δεν έχει παραληφθεί ακόμη από το Δήμο Ιωαννιτών. Ο Δήμος δεν έχει προχωρήσει ούτε στη Διοικητική, ούτε στην Προσωρινή, ούτε στην Οριστική παραλαβή του έργου από τον ανάδοχο (διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία των δημοσίων έργων).
Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Ιωαννιτών δεν είχε αναλάβει ακόμη την ευθύνη λειτουργίας του έργου.
Δεν υπάρχει «δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας», όπως αναληθώς έχει γραφτεί κι έχει ειπωθεί από μέσα ενημέρωσης.
Γενικά για τις παιδικές χαρές
Είναι γνωστό το θέμα που έχει ανακύψει με τις παιδικές χαρές σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια μετά την αλλαγή της νομοθεσίας.
Υπενθυμίζουμε ότι η νέα νομοθεσία απαιτεί πιστοποίηση, ενώ μέχρις ότου πιστοποιηθούν, με απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος έχει τοποθετηθεί η γνωστή πινακίδα «η χρήση γίνεται με ευθύνη των γονέων».
Η Δημοτική Αρχή αποφάσισε από φέτος να κινήσει όλες τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για την σταδιακή πιστοποίηση των παιδικών χαρών του Δήμου Ιωαννιτών.
Έτσι έχει προχωρήσει η διαδικασία επιλογής του διαπιστευμένου από το αρμόδιο Υπουργείο ιδιωτικού φορέα, στον οποίο ανατέθηκε το έργο ελέγχου 68 παιδικών χαρών του Δήμου Ιωαννιτών, όπως προβλέπει η νομοθεσία .
Όλες οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και η σχετική σύμβαση υπογράφεται εντός της εβδομάδος. Βάση αυτής θα γίνει ο έλεγχος σε 68 παιδικές χαρές και θα υποδειχθεί τι παρεμβάσεις απαιτούνται σε κάθε μία παιδική χαρά για την εξασφάλιση του σχετικού σήματος πιστοποίησης.
Επίσης στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015 έχει εγγραφεί πίστωση 350.000 ευρώ με την οποία υπολογίζεται ότι θα προχωρήσουν εντός του 2015 οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την πιστοποίηση 20 με 25 παιδικών χαρών.
Το θέμα των παιδικών χαρών είναι μεγάλο κι έχει πανελλαδική διάσταση. Ο Δήμος Ιωαννιτών διαθέτει 105 παιδικές χαρές και για την πιστοποίηση όλων απαιτούνται πάνω από 1 εκατ ευρώ.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα αυτά για να διατεθούν μέσα σε μία χρονιά.
Ωστόσο η Δημοτική Αρχή πήρε την πολιτική απόφαση να διαθέσει από φέτος για πρώτη φορά σημαντικές πιστώσεις, ώστε σταδιακά να προχωρήσει σε βάθος πενταετίας η πιστοποίηση όλων των παιδικών χαρών.
Με τα χρήματα που θα διατεθούν φέτος θα πιστοποιηθεί το 1/3 των παιδικών χαρών του Δήμου.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version