stoTapsi

Την ανάγκη της εθνικής ομοψυχίας και ενότητας τόνισε ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας
Mpegas-StavrakiΕκδήλωση στη μνήμη της Ευτυχίας Πρίντζου και των συναγωνιστών της που εκτελέστηκαν το καλοκαίρι του 1948, πραγματοποίησε ο Δήμος Ιωαννιτών, στο χώρο του Μνημείου Σταυρακίου.
Φέτος συμπληρώθηκαν 67 χρόνια από το καλοκαίρι του ’48, όταν η χώρα σπαράσσονταν από τον εμφύλιο πόλεμο και στα Γιάννενα γράφονταν μια από τις πιο θλιβερές σελίδες στην ιστορία της πόλης.
Τρεις μεγάλες δίκες παρωδία στήθηκαν στα έκτακτα Στρατοδικεία των Ιωαννίνων - γνωστές ως «υπόθεση Φαρίδη», «δίκη της Πρίντζου», «δίκη των γιατρών»- και οδήγησαν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα νέους και νέες.
Σε μια λιτή αλλά συγκινητική τελετή σήμερα το πρωί, ο Δήμος τίμησε τη μνήμη των εκτελεσθέντων, ενώ παρόντες ήταν μέλη των οικογενειών τους.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, στην ομιλία του υπενθύμισε τα ιστορικά γεγονότα, και τόνισε μεταξύ άλλων:
«Στεκόμαστε σήμερα μπροστά σε ένα Μνημείο που μας θυμίζει τον πόνο, την ταπείνωση και τη δυστυχία που φέρνει ο εθνικός διχασμός.
Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, όμως οφείλουμε να επαναλαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη της εθνικής ομοψυχίας και της ενότητας.
Ειδικά σήμερα που - κάτω από άλλες ιστορικές συνθήκες - η χώρα μας βιώνει δύσκολα χρόνια, πρέπει να θυμόμαστε ότι μόνο με κοινή προσπάθεια, ενότητα κι ομοψυχία ξεπερνιούνται οι αντιξοότητες».

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version