stoTapsi

A+ A A-
Giotitsas Thomas3Μειώσεις των ανταποδοτικών δημοτικών τελών για επαγγελματίες - μια κατηγορία δημοτών που «αφανίζεται» από την κρίση- και επενδύσεις ύψους 700.000 ευρώ σε έργα που θα οδηγήσουν σε εξοικονόμησης πόρων και άρα στη δυνατότητα περαιτέρω μειώσεων τελών, εισηγήθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ιωαννιτών και υπερψηφίστηκαν από το σώμα.
Παράλληλα συνεχίζεται η πολιτική στήριξης των ευπαθών ομάδων (απόρων, τρίτεκνων, πολύτεκνων, ΑμΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες) με το κοινωνικό τιμολόγιο, ενώ για το 2016 αυτό διευρύνεται με την προσθήκη μιας ακόμη «ευαίσθητης» ομάδας, αυτής των μεταμοσχευμένων ατόμων χωρίς εισοδηματικό κριτήριο και με πλήρη απαλλαγή από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη.
Στην εισήγηση του για το ύψος των συντελεστών των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού (ανταποδοτικά τέλη) για το 2016, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας, ανέλυσε διεξοδικά τα οικονομικά δεδομένα και ανέπτυξε τις πολιτικές κατευθύνσεις της Δημοτικής Αρχής για τον καθορισμό των τελών, οι οποίες κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις:
1. Στη διασφάλιση της υψηλής επιχειρησιακής ικανότητας και της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας της Διεύθυνσης Καθαριότητας και του Εργοταξίου και της ενίσχυση της με τα περισσότερα δυνατά εργαλεία, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικό εξοπλισμό, ώστε να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο τρόπο στις αυξημένες ανάγκες του μεγάλου Δήμου μας, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, παρά τα πολύ ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια της σημερινής εποχής.
2. Στην απόδοσης δικαιοσύνης μεταξύ των δημοτών, ξεκινώντας από φέτος (με ορίζοντα το τέλος της δημοτικής θητείας) μια προσπάθεια εξισορρόπησης των μεγάλων ανισοτήτων που παρατηρούνται στους συντελεστές των τελών μεταξύ των πρώην Καποδιστριακών Δήμων που απαρτίζουν το Δήμο Ιωαννιτών.
3. Σε ένα μακροπρόθεσμο ολοκληρωμένο σχέδιο περιστολής δαπανών που θα επιτρέψει περαιτέρω μειώσεις τελών. Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει συνέχιση των επενδύσεων σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας, τα οποία αποφέρουν άμεση μείωση δαπανών στα τεράστια ποσά που πληρώνει ο Δήμος κάθε χρόνο στη ΔΕΗ.

Μειώσεις τελών σε επαγγελματίες
Προχωρώντας σε μια τεχνοκρατική επεξεργασία όλων των οικονομικών δεδομένων και υλοποιώντας την πολιτική της επιλογή για απόδοση δικαιοσύνης στους δημότες με εξορθολογισμό των ανισοτήτων των τελών, η Δημοτική Αρχή, προχωράει για το 2016 σε μείωση των τελών σε επαγγελματίες.
Συγκεκριμένα μειώνονται οι συντελεστές από 5.1 ευρώ ανά τ.μ. σε 4.8 ευρώ για τη Δ.Ε. Ιωαννίνων, και σε 4.5 ευρώ ανά τ.μ. για το Σταυράκι, τα Μάρμαρα και το Νεοχωρόπουλο.
Οι μειώσεις αυτές θα αποφέρουν μια απώλεια εσόδων της τάξης των 200.000 ευρώ στο Δήμο Ιωαννιτών, ωστόσο όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας, «η μείωση αυτή των συντελεστών είναι απόλυτα κοστολογημένη, τεκμηριωμένη και στοχευμένη και δεν θέτει σε κανέναν κίνδυνο την επιχειρησιακή ικανότητα της Διεύθυνσης Καθαριότητας και του Εργοταξίου».
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε πως αυτή η μείωση «είναι η αρχή μιας προσπάθειας για την οποία έχουμε δεσμευθεί, και την οποία θα ολοκληρώσουμε στο τέλος της θητείας μας, προχωρώντας με σχέδιο και υπευθυνότητα».
Εξηγώντας γιατί η Δημοτική Αρχή επέλεξε τη συγκεκριμένη κατηγορία για τις μειώσεις τελών, ο κ. Γιωτίτσας ανέφερε πως εκτός του ότι η Δημοτική Αρχή θέλησε να δώσει μια μικρή ανάσα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που «αφανίζονται» από την κρίση, είναι και η κατηγορία με τις μεγαλύτερες ανισότητες στα τέλη.
«Παρατηρώντας τους υπάρχοντες συντελεστές τόσο στις οικίες όσο και στις επιχειρήσεις, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι οι μεγαλύτερες ανισορροπίες και αδικίες βρίσκονται στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Ιωαννιτών. Επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από την εκτόξευση των συντελεστών κατά 260% με συνεχείς αυξήσεις από το 2006 έως το 2009. Με την συνένωση των Δήμων και τη δημιουργία του μεγάλου Καλλικρατικού Δήμου μας, παρατηρήθηκε ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ του παλαιού Δήμου και των υπολοίπων Δημοτικών Ενοτήτων, με προφανείς ανισότητες και αδικίες, καθώς οι συντελεστές δεν αντικατόπτριζαν τα πραγματικά οικονομικά, γεωγραφικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής», είπε ο κ. Γιωτίτσας.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι συντελεστές των τελών σε Γιάννενα, Σταυράκι, Μάρμαρα και Νεοχωρόπουλο είναι 3.5 φορές υψηλότεροι από τον αμέσως επόμενο συντελεστή της Δ.Ε. Περάματος. Για να διαπιστωθεί ευκρινώς το μέγεθος της ανισότητας και αδικίας, ότι οι επιχειρήσεις στις περιοχές αυτές καλύπτουν ως επιφάνεια το 57% των συνολικών τ.μ. όλου του Δήμου και συνεισφέρουν το 85% των συνολικών εσόδων από τις επιχειρήσεις.

Επενδύσεις εξοικονόμησης δαπανών για να οδηγηθούμε σε νέες μειώσεις τελών
Η Δημοτική Αρχή υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που στοχεύει στη μείωση των δαπανών η οποία θα μπορεί να μετακυλιστεί σε μειώσεις δημοτικών τελών, όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας.
Η μεγαλύτερη ετήσια δαπάνη στην κατηγορία των ανταποδοτικών (αν εξαιρέσουμε αυτή του κόστους του προσωπικού) είναι το κόστος του ηλεκτροφωτισμού. 2. 930.000 ευρώ πληρώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Ιωαννιτών στη ΔΕΗ και αντιστοιχεί σε ποσοστό 28,98% επί του συνόλου των ανταποδοτικών εξόδων.
«Η Δημοτική Αρχή πιστεύει ακράδαντα ότι μόνο με επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες μπορεί να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός των δαπανών για ηλεκτροφωτισμό, που στερεί πολύτιμους πόρους από παραγωγικές δράσεις που θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας», είπε ο κ. Γιωτίτσας.
Ο Αντιδήμαρχος έκανε γνωστό πως στο έργο που ήδη εκτελεί ο Δήμος Ιωαννιτών στην αλλαγή του οδοφωτισμού, αποφασίστηκε για το 2016 να προστεθεί μια επιπλέον πίστωση 700.000 ευρώ για να συνεχίσει ο Δήμος να επενδύει στην αντικατάσταση του συμβατικού οδοφωτισμού με φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, «τα οποία θα αποφέρουν τεράστια οικονομικά, περιβαλλοντικά και αισθητικά οφέλη, καλύπτοντας ένα μεγάλο κομμάτι του αστικού ιστού».
twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr