stoTapsi

OASI-εισοδοςΗ ΟΑΣΗ, ένας χώρος σύμβολο, συνυφασμένος με τη νεώτερη ιστορία των Ιωαννίνων, μετά από πολύχρονη κακοποίηση και εγκατάλειψη, παραλήφθηκε χθες επισήμως από το Δήμο Ιωαννιτών πλήρως αποκατεστημένος, με απόλυτο σεβασμό στην αρχική μορφή που είχε το κτίριο, έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.
Η ΟΑΣΗ σύντομα θα στεγάσει τις χρήσεις και τις λειτουργίες για τις οποίες κατασκευάστηκε αρχικά, ως χώρος συνάντησης, αναψυχής, κοινωνικής επαφής.
Η αποκατάσταση της ΟΑΣΗΣ και η σύνδεση της με την κεντρική πλατεία, αποτελεί ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου των Ιωαννίνων, όπως τόνισε χαρακτηριστικά και ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας.
«Το ιστορικό κέντρο της πόλης έχει υποστεί -δυστυχώς – την προηγούμενη δεκαετία, πολλαπλούς βανδαλισμούς. Τόσο το κτίριο της ΟΑΣΗΣ όσο και η κεντρική πλατεία. Μέλημα μας είναι να αποκαταστήσουμε σιγά σιγά τη μορφή του, την αισθητική και τη λειτουργικότητα του και η αποκατάσταση της ΟΑΣΗΣ είναι ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Παρ’ ότι διανύουμε μια πολύ δύσκολη εποχή και οι πόροι για την αυτοδιοίκηση είναι δυσεύρετοι, η θέληση της Δημοτικής Αρχής είναι να συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις που στοχεύουν στο να αποδώσουμε στους πολίτες  δημόσιους χώρους της πόλης αισθητικά και λειτουργικά αναβαθμισμένους», είπε ο Δήμαρχος κι ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την αποκατάσταση της ΟΑΣΗΣ «με το πάθος και την ευαισθησία που απαιτούσε ο συγκεκριμένος χώρος.

Η ΟΑΣΗ ξανα-μπαίνει στη ζωή της πόλης
Στο ιστορικό της ΟΑΣΗΣ και στη συνεργασία που είχε ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση της, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΑΝΕΤΑΙ, Γιώργος Παπαδιώτης.
Όπως σημείωσε, «οι άστοχες και επιπόλαιες επιλογές για το κτίριο και τη χρήση του, την προηγούμενη δεκαετία, αλλά και μια διαφορετική αντίληψη για τη διαχείριση του δημόσιου χώρου και του πολιτισμού, που συνεχίστηκαν και οξύνθηκαν δυστυχώς και μετά το χαρακτηρισμό του χώρου ως μνημείο από το Υπουργείο πολιτισμού, το 2003, είχαν φορτίσει το θέμα πολιτικά, κοινωνικά και επιστημονικά.
Έτσι, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη του Δήμου και της Δημοτικής Εταιρείας Ακινήτων, το Γενάρη του 2011, θέσαμε ως κύριο στόχο την αποκατάσταση του λεηλατημένου και βανδαλισμένου μνημείου και την επαναλειτουργία του ως χώρου κοινωνικής επαφής, αναψυχής και ενίσχυσης των κοινωνικών δεσμών».

Είναι σημαντικό πως η αποκατάσταση της ΟΑΣΗΣ είναι προϊόν συνέργειας των υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών, της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Πολιτισμού, καταρχήν για να ξεπεραστούν κρίσιμα θέματα επιλεξιμότητας του έργου, ώστε να μπορέσει τελικά να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Το έργο αποκατάστασης μελετήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών που είχε και την επίβλεψη των εργασιών με την επιστημονική καθοδήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και της τοπικής υπηρεσίας νεοτέρων μνημείων. «Είμαστε βέβαιοι ότι η παρέμβαση ανάδειξε με τον καλύτερο τρόπο την ταυτότητα του έργου και τα χαρακτηριστικά του μοντέρνου κινήματος της Αρχιτεκτονικής στη χώρας μας», σημείωσε ο κ. Παπαδιώτης.
Η Γ.Γ. του Υπ. Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, στον χαιρετισμό της, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ολοκλήρωση του έργου. Αναφέρθηκε στο δημιουργό της ΟΑΣΗΣ, αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, ο οποίος «υλοποίησε το ενδιαφέρον εγχείρημα του συνδυασμού της μοντέρνας αρχιτεκτονικής με τις ανάγκες του κάθε τόπου», στα εγκαίνια της ΟΑΣΗΣ το 1973 ως εστιατόριο- καφεζαχαροπλαστείο, στην εκμετάλλευση από το 1995 και μετά από διαδοχικούς ιδιώτες που δεν σεβάστηκαν το χώρο κι εν τέλει στο χαρακτηρισμό του κτιρίου το 2003 ως νεότερο μνημείο που πρέπει να διαφυλαχτεί.

Για την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης της ΟΑΣΗΣ η κ. Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη εξήρε «την υποδειγματική συνεργασία» των υπηρεσιών του Δήμου και του Υπουργείου Πολιτισμού, δύο φορέων «που συμπράττοντας αρμονικά, ακολουθώντας ορθές τεχνικές και πρακτικές αλλά και τις ενδεδειγμένες επιστημονικές κατευθύνσεις, οδήγησαν μέσα από μια παραδειγματική διαδικασία διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς, στο αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα».
Η ομάδα του Δήμου Ιωαννιτών που μελέτησε και είχε την επίβλεψη του έργου κατά την υλοποίηση του ήταν: ο Δ/ντή Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ορέστης Μπρίκος, πολιτικός μηχανικός, οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί Ζανέτ Ιωάννου και Σοφία Δρόσου, η Πολιτικός Μηχανικός Σοφία Γαλάνη, ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Γιώργο Οικονόμου, η Μηχανολόγος Μηχανικός Ειρήνη Αραμπατζή και ο Γεωπόνος  Κώστας Μπαλαμάτσας.

Εκ μέρους όλων η κ. Ζανέτ Ιωάννου παρουσίασε τις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου, και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η ομάδα μελετώντας τα δύο τμήματα του έργου: α) την αποκατάσταση του κτιρίου που αποτελεί ένα «αντιπροσωπευτικό δείγμα του μοντέρνου κινήματος αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα» και η οποία βασίστηκε σε ενδελεχή μελέτη του φακέλου των αρχικών σχεδίων που υπήρχαν από τον ΆρηΚωνσταντινίδη και β) τη διαμόρφωση του χώρου που το περιβάλει και τη διασύνδεση του με την πλατεία όπου σε αυτό η δυσκολία ήταν το ότι αφενός δεν προϋπήρχαν σχέδια από το παρελθόν και αφετέρου μετά την κατασκευή του υπόγειου πάργκινκ η κεντρική πλατεία ανυψώθηκε, αλλάζοντας επίπεδο με αυτό της ΟΑΣΗΣ.

Τέλος ο πολιτικός προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιωαννιτών, Αντιδήμαρχος Υποδομών, Γιάννης Λιόντος, αναφέρθηκε στον προκάτοχο του Αντιδήμαρχο, Βασίλη Μασσαλά και στο μεράκι που έδειξε η υπηρεσία για το συγκεκριμένο έργο, προτρέποντας τους Γιαννιώτες «να το χαρούν, να το προστατέψουν, να το σεβαστούν, όπως του αρμόζει».

Στην τελετή παραλαβής-παρουσίασης της ΟΑΣΗΣ συμμετείχαν ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο βουλευτής Ιωαννίνων, Γιάννης Στέφος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κων/νος Σιαράβας, ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας Βασίλειος Μιχελάκης, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κώστας Σουέρεφ, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ  Χρήστος Παπαβρανούσης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ιωαννιτών.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version