stoTapsi

Dimos Ioanniton πράσινο σημείο συλλογήςΟ Δήμος Ιωαννιτών ολοκλήρωσε το Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων του Δήμου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΔΣΑ), ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί στο νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) και να είναι επιλέξιμο προς χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ.
Το σχέδιο παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε αναλυτική συζήτηση επ’ αυτού και εγκρίθηκε επί της αρχής, με αυξημένη πλειοψηφία από το σώμα (υπερψήφισαν όλες οι παρατάξεις εκτός των κ. Μαλάμο και Τασιούλα).
Αντικείμενο της εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΑΣΑ), είναι η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της διαχείρισης των αποβλήτων στο Δήμο μέσω της ανάπτυξης δράσεων επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των ΑΣΑ με στόχο τη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή.
Ο Δήμος Ιωαννιτών, αποτελεί έναν από τους πιο αστικοποιημένους και πολυπληθείς Δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου με εμβέλεια διαπεριφερειακή και διακρατική. Πλέον, ο Δήμος Ιωαννιτών διαθέτει ένα σχέδιο δράσης με στόχους, χρονοδιαγράμματα, πλήρη κοστολόγηση, αρμοδιότητες και αναλυτικές περιγραφές προτεινόμενων δράσεων και υποδομών για να ξεκινήσει άμεσα την σταδιακή του υλοποίηση.
Οι πέντε (5) βασικοί άξονες που αναλύονται σε επιμέρους δράσεις/ υποδομές που προτείνονται στο πλαίσιο του Σχεδίου είναι:
 Η δημιουργία ενός (1) βασικού Πράσινου Σημείου σε επίπεδο Δήμου καθώς και η δημιουργία οκτώ (8) μικρών Πράσινων Σημείων Συλλογής στην πόλη των Ιωαννίνων και στις πρώην έδρες των Καποδιστριακών δήμων και ενός (1) Κινητού Εκπαιδευτικού Πράσινου Σημείου.
 Η οργάνωση δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων (αποβλήτων τροφίμων / πράσινων αποβλήτων) καθώς και η προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης.
 Η ενίσχυση/οργάνωση δράσεων πρόληψης - επαναχρησιμοποίησης υλικών καθώς και της διαλογής στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών & λοιπών αποβλήτων (συσκευασίες, ΑΗΗΕ, Απόβλητα φορητών ηλεκτρικών στηλών).
 Η οργάνωση/ ενίσχυση της χωριστής συλλογής χαρτιού και γυάλινων συσκευασιών, των ογκωδών αποβλήτων και των πράσινων αποβλήτων.
 Η λειτουργία της ανταποδοτικής κάρτας δημότη και η οργάνωση ολοκληρωμένης εκστρατείας ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας και κατάλληλου μηχανισμού για το συντονισμό και παρακολούθηση του τοπικού σχεδίου, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας
Τέλος, στο Τοπικό Σχέδιο ενσωματώνονται το σύνολο των δράσεων που προβλέπονται σε επίπεδο Περιφέρειας, όπως η Μονάδα Επεξεργασίας ΑΣΑ Περιφέρειας Ηπείρου και η Μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων (εντός της ΜΕΑ) καθώς και ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Δήμου Ιωαννιτών.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version