stoTapsi

A+ A A-
Η πρόταση για την Ανάπλαση του Πάρκου Λιθαρίτσια
LitharitsiaΤο φιλόδοξο σχέδιο ενοποίησης όλων των κοινόχρηστων χώρων του κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων επιχειρεί να εκκινήσει η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, θέτοντας ως πρώτο στόχο την προώθηση της ανάπλασης του Πάρκου Λιθαριτσίων.
Πρόκειται για μια υπόθεση που σε επίπεδο ιδέας και συζήτησης απασχολεί το Δήμο Ιωαννιτών και την τοπική κοινωνία, περίπου δύο δεκαετίες τώρα. Σήμερα η Δημοτική Αρχή επιχειρεί να θέσει τις βάσεις για την σταδιακή υλοποίηση ενός σχεδίου που μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο τοπίο μέσα στην πόλη.
Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμος Ιωαννιτών προσκάλεσε στα Γιάννενα κλιμάκιο αρμοδίων στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο παρουσιάστηκε η προμελέτη για την ανάπλαση του Πάρκου Λιθαριτσίων την οποία έχει εκπονήσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.
«Ως Δημοτική Αρχή σκοπεύουμε να ανοίξουμε κάθε φάκελο που συνεισφέρει στην ανάπτυξη της πόλης και να τον πάμε παρακάτω. Επειδή πολλές υποθέσεις ανακυκλώνονται συνεχώς για πολλά χρόνια χωρίς να προχωράμε παρακάτω, προκαλέσαμε αυτή τη συνάντηση προκειμένου να ξέρουμε ακριβώς τις τοποθετήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για να προχωρήσουμε», τόνισε σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας.
Το ζητούμενο είναι να τεθεί η προμελέτη αυτή προς συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (γεγονός που συμφωνήθηκε με το κλιμάκιο του Υπουργείου να γίνει άμεσα, στην επόμενη ή τη μεθεπόμενη συνεδρίαση του) ώστε το ΚΑΣ να εκφράσει τις απόψεις του, να δώσει τις κατευθύνσεις και να ανάψει το «πράσινο φως» για να μπορέσει ο Δήμος Ιωαννιτών να συνεχίσει σε επίπεδο εκπόνησης οριστικής μελέτης κι εν τέλει αναζήτησης χρηματοδοτικών εργαλείων υλοποίησης της στη νέα προγραμματική περίοδο.
Να σημειωθεί ότι επικεφαλής του κλιμακίου του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν η κ. Ευγενία Γατοπούλου, Γενική Διευθύντρια Αναστύλωσης Μνημείων και Τεχνικών Έργων και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ). Συμμετείχαν επίσης η κ. Αμαλία Ανδρουλιδάκη, Διευθύντρια Προστασίας και Αναστύλωσης Νεωτέρων Μνημείων και εισηγήτρια στο ΚΣΝΜ, η Κ. Ανθή Αλβέρτη, Προϊσταμένη του ίδιου Τμήματος, η κ. Παναγιώτα Φουντά, Προϊσταμένη Τμήματος Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων & Αρχαιολογικών Έργων της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και ο κ. Αλέξανδρος Στρατής, Αρχαιολόγος, ειδικός σύμβουλος της Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο Δημαρχείο Ιωαννίνων ήταν τριμερής. Μετείχαν σε αυτή: α) ο Δήμος Ιωαννιτών δια του Δημάρχου, Αντιδημάρχων και στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, β) η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, δια του προϊσταμένου της και στελεχών της υπηρεσίας και γ) το κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η συζήτηση ήταν πολύωρη και εξαιρετικά εποικοδομητική, ενώ έγιναν και δύο επιτόπιες επισκέψεις στο χώρο, πριν και μετά την παρουσίαση της προμελέτης. Τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού διατύπωσαν απόψεις και παρατηρήσεις τους κι έγινε ένας πολύ ουσιαστικός διάλογος με την πολιτική ηγεσία και τα στελέχη του Δήμου Ιωαννιτών. Τόνισαν μάλιστα πως από την πλευρά του Δήμου έγινε μια πολύ ουσιαστική δουλειά που είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, αν και πρόκειται για προμελέτη. Να σημειωθεί ότι η παρουσίαση περιελάμβανε και τρισδιάστατη εικονική απεικόνιση της τελικής μορφής της ανάπλασης του πάρκου Λιθαριτσίων.
Όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας, «η ανάπλαση των Λιθαριτσίων μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ως Δημοτική Αρχή. Αυτό που διαφάνηκε από τη σύσκεψη με τα στελέχη του Υπουργείου είναι ότι τους ενδιαφέρει και αυτούς και είναι διατεθειμένοι να μας βοηθήσουν ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα. Λαμβάνουμε υπόψη όλες τις παρατηρήσεις και υποδείξεις που έγιναν στη σύσκεψη και οι υπηρεσίες μας θα κινηθούν αναλόγως».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν τίθεται θέμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος για τα Λιθαρίτσια, ο κ. Μανταλόβας ήταν σαφής: «Τα Λιθαρίτσια είναι ιστορία της πόλης και η ιστορία ούτε εκχωρείται ούτε εκποιείται. Είναι δικαίωμα μας να ετοιμάσουμε μια ολοκληρωμένη μελέτη. Τα ιδιοκτησιακά ζητήματα όταν έρθει η κατάλληλη ώρα θα τα λύσουμε. Θα έλεγα ότι σε μεγάλο βαθμό είναι λυμένα».

Η πρόταση για την Ανάπλαση του Πάρκου Λιθαρίτσια
Τα Λιθαρίτσια μαζί με το Κάστρο αποτελούν ιστορικά δύο από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς της πόλης. Η υπόθεση της ενοποίησης των Κοινόχρηστων χώρων του κέντρου των Ιωαννίνων, τμήμα της οποίας αποτελεί η ανάπλαση του Πάρκου Λιθαρίτσια, σε επίπεδο ιδέας και προβληματισμού, έχει βάθος χρόνου στα Γιάννενα και το Δήμο.
Θυμίζουμε ότι με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών που πραγματοποίησε ο Δήμος Ιωαννιτών το 2004, επιχείρησε να αναζητήσει τρόπους ενοποίησης όλων των κοινόχρηστων χώρων του κέντρου της πόλης, δηλαδή της Κεντρικής Πλατείας (Πύρρου), της Πλατείας Ηρώων (Πλατεία Ωρολογίου) και των Λιθαριτσίων, έτσι ώστε τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά να αποτελούν μια ενότητα που απλώνεται από το κέντρο της πόλης έως και τα όρια της λίμνης.
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν αποτέλεσαν ένα «κεφάλαιο γνώσεις» για τις υπηρεσίες του Δήμου, που λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από μελέτες, προτάσεις, ιδέες, κυκλοφοριακά δεδομένα, κ.λ.π., προχώρησαν στην εκπόνηση ενός Γενικού Σχεδίου για την ενοποίηση του Κέντρου, το οποίο λόγω του μεγέθους του, της έκτασης της παρέμβασης και των χρημάτων που απαιτούνται για την υλοποίηση του, είναι αδύνατο να υλοποιηθεί σε ένα στάδιο.
Η εξειδίκευση της μεγάλης παρέμβασης στο κέντρο της πόλης αφορά σε πρώτη φάση στην μελέτη ανάπλασης του Πάρκου Λιθαρίτσια. Μαζί με τα Λιθαρίτσια διαμορφώνεται και ένα τμήμα σύνδεσης με το κέντρο και την παραλίμνια ζώνη ενώ προετοιμάζεται η τελική ενοποίηση του κέντρου σε δεύτερη φάση , ώστε να συνδεθεί όλος ο χώρος με την πλατεία Πύρρου.
Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Γενικού Σχεδίου ενοποίησης του κέντρου της πόλης δηλαδή με την ανάπλαση των Λιθαριτσίων, ο Δήμος αποσκοπεί στην αναβάθμιση ενός εκτεταμένου και ιδιαίτερα σημαντικού χώρου της πόλης, ο οποίος σήμερα είναι αρκετά υποβαθμισμένος. Η ανάπλασή του θα καταστήσει το πάρκο ελκυστικό και λειτουργικό. Το Αρχαιολογικό Μουσείο θα αποκτήσει επισημασμένη είσοδο ενώ θα δημιουργηθούν αναβαθμισμένοι καθιστικοί χώροι και σύγχρονος παιδότοπος. Παράλληλα θα δημιουργηθεί μια νέα διαδρομή που θα ενώσει την πάνω με την κάτω πόλη με έναν φιλικότερο τρόπο καθώς μέχρι σήμερα η μεγάλη υψομετρική διαφορά λειτουργεί αποτρεπτικά στην πεζή μετάβαση προς τη λίμνη και το αντίθετο. Η νέα αυτή διαδρομή θα δώσει νέες λειτουργικές και οπτικές διεξόδους στους επισκέπτες δημιουργώντας ταυτόχρονα νέα τοπία μέσα στην ίδια πόλη.
twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr