stoTapsi

A+ A A-
tasoulasΗ τραγελαφική οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζεται πλέον εδώ και 34 μήνες και έχει προκαλέσει αδιέξοδο στους πολίτες και στη χώρα. Χαρακτηριστικό της δραματικής διόγκωσης της φορολογικής λαίλαπας που επεβλήθη στους πολίτες αυτή την περίοδο είναι το εξής: Τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στην εφορία μειώθηκαν από 104 δις ευρώ το 2009 σε 73 δις ευρώ εφέτος ενώ τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού του 2009 και του 2018 παρέμειναν στο επίπεδο των 54 δις ευρώ! Μάλιστα στα καθαρά έσοδα φαίνεται ότι οι φόροι που θα καταβάλουμε το 2018 είναι υψηλότεροι κατά 1,4 δις ευρώ από το 2009. Για την ακρίβεια, τα έσοδα του 2009 ανήλθαν σε 49,260 δις ευρώ, ενώ το 2018 προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 50,693 δις ευρώ. Επίσης μειώθηκε στο μισό το μοναδικό αναπτυξιακό εργαλείο. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από 12,4 δις. Ευρώ το 2009 περιορίστηκαν στο μισό και το 2018 θα είναι 6 δις ευρώ.
Αυτή η αδιέξοδη πολιτική στην οικονομία καθοδηγεί την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο να ψηφίζει ανεύθυνα και απροετοίμαστα νομοσχέδια όπως αυτό για την αλλαγή ταυτότητος φύλου που αντί να διαχειριστεί σοβαρά και επιστημονικά το πρόβλημα, περιορίζεται σε μία επιπόλαιη επίδειξη προοδευτισμού και αριστερισμού ενώ πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα που χρειάζεται κυρίως σοβαρό επιστημονικό χειρισμό, όπως ακριβώς διαλαμβάνει η πρόταση νόμου που κατέθεσε η ΝΔ.
Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, το βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. κ.Κώστας Τασούλας, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων. Ο κ.Κώστας Τασούλας συνεχίζοντας για την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, πρόσθεσε:
Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει, ήδη, εξαντληθεί. Αποτέλεσμα της αδιέξοδης πολιτικής είναι και το γεγονός ότι αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς την εφορία και ήδη αγγίζουν τα 100 δις ευρώ. Μόνο τον Αύγουστο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 1 δις ευρώ.
Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση, κάνοντας πράξη σε βάρος του πολίτη, το «δεν πληρώνω», συνεχίζει την εσωτερική στάση πληρωμών, με αποτέλεσμα οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες να ξεπερνούν τα 6 δις ευρώ.
Μέσα σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, η Κυβέρνηση προσθέτει με τον Προϋπολογισμό του 2018, επιβαρύνσεις στους πολίτες, ύψους 1,9 δις ευρώ. Επιβάλλει 15 νέα μέτρα λιτότητας ανάμεσα στα οποία: Νέες μειώσεις στο ενιαίο μισθολόγιο. Πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα. Κατάργηση του ΕΚΑΣ. Κατάργηση φοροαπαλλαγών όπως είναι η έκπτωση φόρου για ιατρικές εξετάσεις. Μείωση του επιδόματος θέρμανσης. Επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α. και σε άλλα νησιά. Φόρος διαμονής. Πρόσθετες επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Επιπλέον έχει ψηφίσει για το 2019 και το 2020 - για την περίοδο δηλαδή μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου και άρα στο πλαίσιο του τέταρτου Μνημονίου - επιπλέον μέτρα 5,1 δις ευρώ. Με νέα δραματική μείωση του αφορολόγητου και περικοπές στις συντάξεις, που θα κοστίσουν ένα μηνιάτικο στους χαμηλόμισθους και δύο στους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση σε όλους τους φορολογούμενους.
Σημειώνεται ότι έως σήμερα η Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου έχει επιβάλει 27 νέους φόρους, ενώ έχει προβεί σε 20 περικοπές στις συντάξεις και πρόσθετες αυξήσεις εισφορών.
Μετά από όλα αυτά, η χώρα και οι πολίτες βρίσκονται σε αδιέξοδο. Και η λύση του αδιεξόδου απαιτεί πολιτική αλλαγή, κατέληξε ο κ.Κώστας Τασούλας.
twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr