stoTapsi

Sinenteuxi ολοκαύτωμα 2018Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 8.30 μ.μ. στην αίθουσα "Β. Πυρσινέλλας" του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, διοργανώνεται εκδήλωση για την "Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος".
Στο σκοπό της εκδήλωσης αναφέρθηκαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπέγκας και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, καθηγητής, κ. Μωϋσής Ελισάφ.

Πρώτος μίλησε ο Δήμαρχος κ. Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος τόνισε τα εξής:
«Οι κοινωνίες οφείλουν να συντηρούν τις μνήμες τους. Ειδικά όταν αυτές αφορούν αποτρόπαιες, καταδικαστέες πράξεις. Οφείλουν να το κάνουν για να μην ξεχνούν ποτέ τις δράσεις φασιστικών και ολοκληρωτικών καθεστώτων, ώστε να μην επιτρέψουν ξανά σε νοσταλγούς τους να τις επαναλάβουν.
Είναι γνωστό πώς η πρωτεύουσα της Ηπείρου αποτέλεσε την «πρωτεύουσα» του ρωμανιώτικου εβραϊσμού, με την αρχαιότερη εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα.
Μια κοινότητα που παρ΄ ότι αποδεκατίστηκε από τους Ναζί πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος στο Ολοκαύτωμα, εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί ένα από τα πιο ενεργά «κομμάτια» της πόλης μας.
Έτσι τα Γιάννενα τιμούν και φέτος την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.
Μιας μέρας με διπλή υπόμνηση:
Από τη μία μας θυμίζει τους χιλιάδες Ελλήνων Εβραίων, που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και τον ηρωισμό των Ελλήνων Χριστιανών, που διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, έσωσαν πολλούς Εβραίους συμπολίτες τους από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το θάνατο.
Το Ολοκαύτωμα, με την εφαρμογή του δόγματος των Ναζί περί φυλετικής καθαρότητας της Άριας φυλής, ήταν η συστηματική εξόντωση περίπου 6 εκατομμυρίων Εβραίων, αλλά και άλλων πληθυσμιακών ομάδων- όπως Ρομά, Σίντι, Ομοφυλόφιλοι- που θεωρήθηκαν από τους ναζιστές φυλετικά κατώτερες και ανεπιθύμητες.
Τιμώντας τη μνήμη των Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, διατηρώντας ζωντανή στη μνήμη μας τη θηριωδία που προκάλεσε ο ρατσισμός, η ιδεολογία του μίσους και του διαχωρισμού των ανθρώπων σε φυλετικά ανώτερους και κατώτερους, στέλνουμε ένα μήνυμα ενάντια στο φασισμό και στο ρατσισμό σε όλες του τις εκφράσεις».

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Τιμάμε και φέτος την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων, των Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Στη γειτονιά που γεννήθηκα συνυπήρχαμε και συνυπάρχουμε με την Εβραϊκή Κοινότητα. Ακόμη και σήμερα θυμάμαι κάποιους που γύρισαν από το Άουσβιτς, από τα κάτεργα και τα κρεματόρια.
Δυστυχώς όταν ο άνθρωπος χάνει τις αξίες, τον προσανατολισμό του, δεν διαφέρει από ένα ζώο. Έτσι έδρασαν οι ναζιστές, έτσι προκάλεσαν αυτά τα προβλήματα.
Εμείς στην Ήπειρο δεν ξεχνάμε ότι στο πέρασμα του χρόνου, οι Εβραίοι συμπολίτες μας, έχουν βάλει το λιθαράκι της ανάπτυξης αυτού του τόπου διαχρονικά. Τους τιμάμε ως ένα μέρος της κοινωνίας μας και θα είμαστε πάντα από αυτούς που θα λέμε ένα ευχαριστώ για ότι δημιούργησαν εδώ στα Γιάννενα, στην Άρτα, στην Πρέβεζα,στο Μέτσοβο, και σε άλλα μέρη της Ηπείρου. Αιωνία τους η μνήμη».

Ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, καθηγητής Μ. Ελισάφ, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Εκπροσωπώντας της Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, το Δήμο Ιωαννιτών και το Δήμαρχο κ. Μπέγκα πρώτα -πρώτα για την πολύτιμη συμπαράστασή τους στη δοκιμαζόμενη Ισραηλιτική Κοινότητα αυτής της πόλης. Επίσης να τους ευχαριστήσω για την συνδιοργάνωση αυτής της εκδήλωσης.
Η 27η Ιανουαρίου είναι η Επέτειος της απελευθέρωσης του στρατοπέδου Άουσβιτς – Μπίρκεναου και είναι η μέρα εκείνη που ο ΟΗΕ όρισε ως Ημέρα Μνήμης στα θύματα του Ολοκαυτώματος, δηλαδή της συστηματικής εξολόθρευσης των Εβραίων της Ευρώπης. Το 2004 με ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής Βουλής η 27η Ιανουαρίου είναι η Ημέρα Μνήμης για τους 60.000 Ελληνοεβραίους που χάθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου. Για την πόλη είναι Ημέρα Μνήμης για τους 2000 συμπολίτες μας που εξοντώθηκαν κυρίως στο Άουσβιτς Μπίρκεναου αλλά και στα άλλα στρατόπεδα του θανάτου. Και η μέρα αυτή είναι μια στοιχειώδης υποχρέωσή μας απέναντι στα θύματα, αλλά πολύ περισσότερο είναι μια ημέρα που μας βοηθάει να αναλογιστούμε, να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Να ξέρουμε ότι κανένας δεν είναι απρόσβλητος από μια πλημμυρίδα ρατσιστικής βίας. Να ξέρουμε επίσης ότι το Ολοκαύτωμα δεν ήταν ένα γεγονός εν αιθρία από κάποιους διεστραμμένους ναζί - που σε ένα βαθμό ήταν- αλλά ήταν το αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου ευρωπαϊκού αντισημιτισμού. Και επειδή ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και ο αντισημιτισμός, δυστυχώς με πολλά προσωπεία, επιστρέφουν, αυτές οι Ημέρες Μνήμης μας βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, να αναμετρηθούμε με τις ευθύνες των κοινωνιών μας και όλοι μας να επαγρυπνούμε ώστε τέτοια φαινόμενα να ανήκουν πάντοτε στο παρελθόν».

Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει, κατά σειρά, χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Δημάρχου Ιωαννίνων κ. Θωμά Μπέγκα και του καθηγητή, Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων κ. Μωϋσή Ελισάφ.
Ομιλήτρια θα είναι η κ. Κατερίνα Σχοινά, Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας, Μεταφράστρια με θέμα: «Κοιτάζοντας κατάματα το ασύλληπτο».
Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας του Αντρέ Σίνγκερ «Θα πέσει η Νύχτα». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version