stoTapsi

A+ A A-
Ανακοίνωση του συλλόγου
syllogos prostasias perivallontos ioanninonΤις τελευταίες ημέρες πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό τύπο αφενός μεν  την πρωτοβουλία  του Δήμου  Ιωαννιτών να συστήσει Δημοτικό Λιμναίο Ταμείο το οποίο, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, θα είναι υπεύθυνο για την αδειοδότηση των προτεινόμενων εργασιών και για τον έλεγχο της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας  σχετικά με τις παρεμβάσεις στο οικοσύστημα της Λίμνης Παμβώτιδας, αφετέρου δε την πρόθεσή του να λάβει σχετική τεχνογνωσία,  στα πλαίσια του προγράμματος «HORIZON 2020», προκειμένου να αποκαταστήσει την φυσική ομορφιά του παραλίμνιου μετώπου ώστε να συνδεθεί το οικολογικό κεφάλαιο με κοινωνικές και οικονομικές ευκαιρίες.
«Είναι η μόνη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παμβώτιδα» και «Θα είναι υπεύθυνο για την αδειοδότηση των προτεινομένων εργασιών και φυσικά για τον έλεγχο της ορθής εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας για οποιεσδήποτε  παρεμβάσεις αφορούν το οικοσύστημα της Λίμνης» ανέφερε ο αντιδήμαρχος κ. Γκόλας για το Λιμναίο Ταμείο ενώ η αντιπεριφερειάρχης  κ/α Καλογιάννη πρόσθεσε  «Στην εκτεταμένη μελέτη που αφορά  την διαχείριση του λιμναίου συστήματος και τη βελτίωση των υποδομών περιμετρικά της Λίμνης Παμβώτιδας, την οποία εκπονεί αυτό το διάστημα η Περιφέρεια  ανακύπτει αναγκαιότητα ίδρυσης Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου».
Μετά λοιπόν από πολλά χρόνια καταστροφικής αδιαφορίας και απραξίας, εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου, για τα χρονίζοντα προβλήματα της Λίμνης μας, οι ανωτέρω Φορείς θυμήθηκαν ότι το μόνο που έλειπε  για την προστασία της ήταν η σύσταση Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου. Ούτε ίχνος αυτοκριτικής από τους τοπικούς φορείς αυτοδιοίκησης  για το πώς πολιτεύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και για τις  καταστροφικές συνέπειες που είχαν  οι αποφάσεις  τους στο ήδη ευαίσθητο οικοσύστημα της Λίμνης Παμβώτιδας, όπως π.χ. η οριοθέτηση αυτής επάνω στα αναχώματα.
Πλην αυτών μάθαμε δια στόματος της κ/α Καλογιάννη ότι μία νέα  μελέτη της Περιφέρειας Ηπείρου, με αντικείμενο τη Λίμνη Παμβώτιδα,  προστίθεται στο μακρύ κατάλογο  των  άχρηστων και πανάκριβων μελετών που έχουν γίνει τα τελευταία 15 χρόνια,  τα αποτελέσματα, των οποίων,  είναι γνωστά σε όλους μας: Δυσοσμία , φαινόμενα ευτροφισμού, αφροί, ψόφια ψάρια , ρυπαρά και μολυσμένα ύδατα. 
Από τα ανωτέρω λοιπόν προκύπτουν τα εξής εύλογα ερωτήματα: Για ποια «αδειοδότηση προτεινομένων εργασιών» πρόκειται; Σε ποια ανάπλαση του παραλίμνιου μετώπου και σε ποιές οικονομικές ευκαιρίες αναφέρονται;  Μήπως στην οικοπεδοποίηση λιμναίων εκτάσεων που τόσο ο Δήμος Ιωαννιτών όσο και η Περιφέρεια Ηπείρου έχουν προτείνει στο Σχέδιο (Π.Δ.) Προεδρικού Διατάγματος ή στην  ανέγερση ξενοδοχείων στην παρόχθια ζώνη; Για ποιο  έλεγχο «ορθής εφαρμογής της κειμένης νομοθεσίας» και για ποιες  «παρεμβάσεις στο οικοσύστημα της Λίμνης»  πρόκειται; Εν γένει για  ποια εφαρμογή της νομοθεσίας και για ποια προστασία της λίμνης μιλάνε αφού  μέχρι και σήμερα δεν έχει εκδοθεί το Π.Δ. για την προστασία της;
Το να μιλάνε  λοιπόν οι ως άνω φορείς αυτοδιοίκησης περί προστασίας της λίμνης και να εξαγγέλλουν μέτρα, όπως το Λιμναίο Ταμείο ή σχέδια ανάπλασης κλπ,  είναι άκρως  υποκριτικό, όσο δεν απαιτούν τη θεσμοθέτηση του Π.Δ. για την προστασία της  χωρίς εκπτώσεις. Είναι υποκριτικό διότι αυτοί  οι ίδιοι προτείνουν,  επί του σχεδίου Π.Δ.  τον περιορισμό της προστατευόμενης περιοχής από τα 300 στα 100 μέτρα  καθώς και τη μετατροπή της παραλίμνιας ζώνης της πόλης σε περιοχή δόμησης!
Είναι επίσης υποκριτικό διότι ουδέποτε οι ως άνω φορείς έλαβαν υπόψη τους και εφάρμοσαν το «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ» το οποίο συντάχθηκε το έτος 2004 με χρήματα της Ε.Ε. από την τότε Γ.Γ.Π.Η., ένα άκρως σημαντικό εργαλείο, όπου καταγράφονται από ειδικούς επιστήμονες τα προτεινόμενα μέτρα διαχείρισης  και αποκατάστασης του οικοσυστήματος της  Παμβώτιδας.  Και ενώ ήδη από το έτος 2004 υφίσταται το ως άνω Διαχειριστικό Σχέδιο συνεχίζουν να συντάσσουν καινούργιες  μελέτες περί διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας!
Τα βασικότερα και πιο σημαντικά προβλήματα της Παμβώτιδας είναι γνωστά σε όλους μας. 1) Η έλλειψη σαφούς και ορισμένου νομικού πλαισίου προστασίας της,  (η έκδοση Π.Δ. καθυστερεί εδώ και 7-8 χρόνια) έχει ως αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται ιδιωτικά και μικροπολιτικά συμφέροντα εις βάρος του οικοσυστήματος της Λίμνης Παμβώτιδας. 2) Η ύπαρξη των αναχωμάτων Αμφιθέας και Ανατολής -Κατσικά που την μετέτρεψαν από Λίμνη-Οικοσύστημα  σε κλειστή δεξαμενή υδάτων. Είναι τα αναχώματα  που της στέρησαν τα εκατομμύρια κυβικά μέτρα καθαρών και δροσερών νερών των πηγών, που απέκοψαν την επικοινωνία της  με τους γεμάτους ζωντάνια υγροβιότοπους Ανατολής – Κατσικά και Αμφιθέας, οι οποίοι αποτελούν τα φυσικά συστήματα αυτοκαθαρισμού της. 
Τα αναχώματα είναι η βασική αιτία καταστροφής της Παμβώτιδας. Αποτελούν ιστορικό έγκλημα του ανθρώπινου παράγοντα κατά του οικοσυστήματός της. Η διατήρησή τους είναι πράξη εχθρική, πράξη εγκληματική, διότι εξυπηρετεί  συμφέροντα που αποβλέπουν στην οικοπεδοποίηση και οικοδόμηση των υγροβιότοπων .Οι πρόγονοί μας, μας παρέδωσαν μία λίμνη πεντακάθαρη, ένα απαράμιλλης ομορφιάς  τοπίο , με ιστορία και παράδοση. Εμείς σε ποια κατάσταση θα παραδώσουμε την Παμβώτιδα στους απογόνους μας; 
Η τύχη της Παμβώτιδας είναι ευθύνη και πρόβλημα της κοινωνίας μας και οφείλουμε όλοι μας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να το αντιμετωπίσουμε άμεσα, ώστε η Παμβώτιδα να ξαναγίνει λίμνη – οικοσύστημα.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ
Την παρούσα κυβέρνηση να προβεί άμεσα στη έκδοση του Π.Δ. για τη λίμνη Παμβώτιδα με μοναδικό γνώμονα την ουσιαστική προστασία της μακριά από μικροπολιτικά και μικροκομματικά συμφέροντα.
Τους αρμόδιους φορείς Αυτοδιοίκησης, να αναλογισθούν τις ευθύνες τους  και να προβούν άμεσα στην απομάκρυνση των αναχωμάτων για την σωτηρία της Παμβώτιδας. Αυτή είναι η πρωταρχική και πιο αποτελεσματική λύση του προβλήματος που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην αποκατάσταση του οικοσυστήματος της Λίμνης Παμβώτιδας. 
Σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιο ότι οι όποιες οικονομικές ευκαιρίες που εξαγγέλλονται στη παραλίμνια περιοχή της Παμβώτιδας θα βρεθούν τα επόμενα χρόνια  αντιμέτωπες με την έντονη δυσοσμία που θα αναδύεται από τον «βούρκο» εις τον οποίο θα έχει  μετατραπεί η Παμβώτιδα.
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος ΙωαννίνωνΟ ΠρόεδροςΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΖΩΛΑΣ
twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr