stoTapsi

logo dimos v tzoumerkonΤην ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της α΄ φάσης των εργασιών στη Γέφυρα της Πλάκας, προκειμένου από το φετινό καλοκαίρι να ξεκινήσουν οι αναστηλωτικές εργασίες, εξέφρασε ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, υπογραμμίζοντας την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και το μέγεθος του, πρωτόγνωρου για την Ελλάδα, εγχειρήματος.
«Είναι μια ευτυχής στιγμή για τα Τζουμέρκα ότι πλέον είμαστε έτοιμοι και στην τελική ευθεία, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες αναστήλωσης του γεφυριού, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο του 2019.Αυτό το οποίο βγαίνει ως ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, είναι ότι οι προσπάθειες, οι οποίες ξεκίνησαν την ίδια ημέρα της κατάρρευσης του γεφυριού, ήταν προσπάθειες μιας μεγάλης ομάδας φορέων, συνεργάστηκαν τρία Υπουργεία, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το Τεχνικό Επιμελητήριο και ασφαλώς, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η συνεργασία αυτή ήταν κάτι παραπάνω από αγαστή. Δεν ξεφύγαμε ούτε μια στιγμή από τον στόχο μας. Υπήρξε σοβαρότητα σε όλη την προετοιμασία γι’ αυτό φτάσαμε και σ’ αυτό το αποτέλεσμα.
Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και το υπόλοιπο διάστημα, γιατί πέρα από το ότι θέλουμε το γεφύρι να ολοκληρωθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα, θέλουμε να ολοκληρωθεί και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι όπως προβλέπουν οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές της σχετικής μελέτης. Άρα, ενωμένοι οι φορείς και προσηλωμένοι σε ένα στόχο, οδηγούνται σε επιτυχία.
Ο χρόνος που πέρασε από την κατάρρευση του γεφυριού, είναι πολύ μικρός για ένα τέτοιο επίτευγμα. Για πρώτη φορά, στην Ελλάδα τουλάχιστον, έχουμε αναστήλωση ενός τέτοιου μνημείου του μεγέθους της γέφυρας της Πλάκας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και νομίζω ότι όλοι μαζί θα το χαρούμε του χρόνου το φθινόπωρο, όταν θα δούμε το γεφύρι να στεφανώνει τον Άραχθο», ανέφερε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σημείωσε ότι σκέψη και επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής είναι αφενός να υπάρξει ένας θεματικός εκθεσιακός χώρος στην περιοχή της Πλάκας, προκειμένου να αναδειχθεί όλη η δουλειά που έχει ήδη γίνει και θα γίνει μέχρι την τελική αναστήλωση του γεφυριού, αφετέρου να δημιουργηθεί ένα Μουσείο για την τέχνη των μαστόρων της πέτρας.
Σε ό,τι αφορά στο πρώτο, έχουν συζητηθεί διάφορες σκέψεις και στο πλαίσιο της Επιτροπής Παρακολούθησης των εργασιών. «Οι σκέψεις είναι ανοιχτές, είναι υπό συζήτηση. Δεν έχουν δρομολογηθεί, όμως είναι πολύ σημαντικό για εμάς και νομίζω ότι θα πρέπει να το κάνουμε, ώστε το εγχείρημα της αναστήλωσης να μη μείνει μόνο στο γεγονός ότι θα έχουμε πάλι το γεφύρι, αλλά να έχουμε έναν εκθεσιακό χώρο, που να αναφέρεται καταρχάς σε όλη τη διαδικασία, να υπάρχει δηλαδή μια καταγραφή όλης της προσπάθειας,αλλά και τα κομμάτια του γεφυριού, που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, να τα εκθέσουμε με κάποιο τρόπο.Η σκέψη είναι ο μεταλλότυπος που θα τοποθετηθεί για την αναστήλωση, στη συνέχεια να παραμείνει σε εξωτερικό χώρο και πάνω σ’ αυτόν να τοποθετήσουμε τα πεσμένα κομμάτια του γεφυριού, που έχουν ανασυρθεί από τον Άραχθο. Έτσι, κάποιος που θα έρχεται στην περιοχή, θα έχει μια εικόνα από το παλιό γεφύρι, θα βλέπει το αναστηλωμένο και σε κάποιον εσωτερικό εκθεσιακό χώρο τη δυνατότητα να δει κάποια ντοκουμέντα, βίντεο κ.ά. από την εξέλιξη των εργασιών. Αυτό είναι χρήσιμο όχι μόνο για τους απλούς επισκέπτες, αλλά και ενδεχομένως για επιστήμονες και ερευνητές, που θα θέλουν να λάβουν πιο εξειδικευμένες πληροφορίες», σημείωσε ο κ. Σεντελές.
Σε ό,τι αφορά τη μαστορική τέχνη, ο Δήμος έχει αναθέσει σε ειδική ερευνήτρια να καταγράψει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, είτε βιβλιογραφικά είτε με μαρτυρίες παλιών μαστόρων. «Τα Τζουμερκοχώρια είναι γνωστά μαστοροχώρια, όμως ουδέποτε υπήρξε μια συστηματική καταγραφή όλης αυτής της ιστορίας των πετράδων», ανέφερε ο Δήμαρχος, υπενθυμίζοντας πως το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στην Πλάκα το Εργαστήριο Πέτρινης Δόμησης, με πρωτοβουλία της ομάδας αρχιτεκτόνων «Μπουλούκι», επίσης με αφορμή την αναστήλωση του γεφυριού.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version