stoTapsi

A+ A A-
του Δρ. Δημήτριου Δημητρίου, υποψήφιου Περιφερειάρχη
Dimitriou DimitrisΕίναι ιδιαίτερα δυσάρεστο όταν ένας δημόσιος φορέας εκμεταλλεύεται τον πόθο, το μεράκι και την δουλειά των εργαζομένων, των συνεργατών του και των πολιτών για να προβάλει τον δικό του πολιτικό λόγο. Και σε ό,τι μας αφορά ως Ηπειρώτες, είναι πολλές φορές πιο δυσάρεστο όταν αυτό αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου.
Παρευρεθήκαμε στην εναρκτήρια εκδήλωση της “Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου” αναμένοντας με ενδιαφέρον να ακούσουμε την περιγραφή της διαδρομής αυτής, τα οφέλη της για τους επισκέπτες της περιοχής αλλά και για τις τοπικές επιχειρήσεις του “Δικτύου Επιχειρήσεων” της, τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα για την υποστήριξή της από ελληνικούς και διεθνείς tour operators και όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες που φανταστήκαμε ότι θα είχε αναλάβει η Περιφέρεια, και αντί αυτών ακούσαμε τον αντιπεριφερειάρχη κο Ιωάννου να μας αφηγείται με “λυρικότητα” και χωρίς κανένα στοιχείο το τι έκανε ο ίδιος (κυρίως) για να φτάσουμε στην σημερινή ημέρα.

Επί μισή ώρα η ομιλία του ταξίδευε σε ομιχλώδεις εκφράσεις, αναφερόταν σε οικονομικές συνεισφορές επιχειρήσεων, χορηγών, ακόμη και σε crowdfunding χωρίς κανένα στοιχείο ώστε να πείσει για την κοινωνική και επιχειρηματική αποδοχή της πρωτοβουλίας. Διανθισμένη από άσχετες εικόνες, η πλέον της μισής ώρας παρουσίασή του έδειξε ότι ούτε ο ίδιος δεν είχε ιδέα για τι πράγμα μιλούσε, πολύ δε περισσότερο ήταν αδύνατον να πείσει το κοινό για την μεγάλη ανάπτυξη που θα φέρει στην Ήπειρο η πρωτοβουλία αυτή.

Ένα πρόχειρα φτιαγμένο video με λήψεις που δεν τιμούσαν ούτε καν την πραγματική εικόνα των τουριστικών περιοχών της Περιφέρειάς μας, επιδείνωνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση και αδικούσε κατάφωρα το ίδιο το εγχείρημα. Επί τη ευκαιρία, καθώς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τοπικοί παραγωγοί video που έχουν δημιουργήσει αριστουργηματικές βιντεοπαρουσιάσεις περιοχών και επιχειρήσεων της Ηπείρου, θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον κο Περιφερειάρχη αν ζητήθηκε η συμμετοχή τους ή σε αυτό το Ηπειρωτικό εγχείρημα οι Ηπειρώτες επαγγελματίες έμειναν απ’ έξω;

Σε ότι αφορά την περίφημη κοινωνική συμμετοχή και συνεργασία, ανενημέρωτες επιχειρήσεις, ακόμη και οι άμεσα ενδιαφερόμενες (τουριστικές, πολιτιστικές κλπ), πολίτες της Περιφέρειας με πλήρη άγνοια και δημόσιες και δημοτικές αρχές με ελάχιστη έως μηδενική ουσιαστική εμπλοκή στο σχέδιο αυτό καταμαρτυρούν την πλήρη αποτυχία της δημόσιας εικόνας της Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων.
Όλα αυτά άφησαν την αίσθηση (η οποία, προφανώς, αντικατοπτρίζει και την αλήθεια) ότι το μόνο πραγματικό αποτέλεσμα μέχρι τώρα είναι η χρηματοδότηση των παρεμβάσεων στα αρχαία θέατρα που και αυτή, όπως μας πληροφόρησε η Instagrammer Ρόη του διαφημιστικού βίντεο, θα ολοκληρωθεί σε συγκεκριμένο (!) διάστημα, δυο – τρία χρόνια (και βλέπουμε).

Μετά απ’ όλα αυτά, επισκεφθήκαμε και το site του προγράμματος. Εκεί η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στην παρουσίαση των επιχειρήσεων. Ελάχιστες ηπειρωτικές επιχειρήσεις καταχωρημένες (πείτε μας κε Ιωάννου για την μεγάλη υποστήριξη του σχεδίου από τις Ηπειρωτικές επιχειρήσεις. Ούτε τους χορηγούς δεν έχετε καταχωρήσει). Στοιχεία ελάχιστα για κάθε επιχείρηση καθώς ούτε η πόλη – έδρα της κάθε μίας δεν είναι καταχωρημένη (ο επισκέπτης θα πρέπει να ζητήσει χρησμό από το Μαντείο της Δωδώνης για το που θα βρει κάθε επιχείρηση!) και, το κυριότερο, χωρίς links που να παραπέμπουν στους δικτυακούς τόπους των επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια, για άλλη μια φορά μια πολύ πρόχειρη, απαράδεκτη για την αίγλη του όλου σχεδίου, δουλειά.

Για να σταθούμε όμως δίκαιοι, θα πρέπει να εξάρουμε τόσο το έργο του Διαζώματος και του κου Μπένου όσο και τις προσπάθειες της των εμπλεκομένων στελεχών και προϊσταμένων της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας και της Ήπειρος ΑΕ.

Είναι κρίμα μια τέτοια σοβαρή προσπάθεια στην οποία οι προαναφερόμενοι διέθεσαν τεράστιο απόθεμα γνώσεων, χρόνου και δραστηριότητας να απαξιώνεται με μια τόσο ανήθικη πολιτική εκμετάλλευση από τους πολιτικούς προϊσταμένους της Περιφέρειας Ηπείρου. Αποδεικνύεται έτσι, για μια φορά ακόμη, ότι ο πολιτισμός για αυτούς δεν είναι ένα δυναμικό στοιχείο για οικονομική και επιχειρηματική αξιοποίηση αλλά απλώς άλλο ένα στοιχείο προς εκμετάλλευση, προκειμένου να διατηρήσουν τον διοικητικό τους θώκο. Κρίμα... Πολύ κρίμα...
twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr