stoTapsi

RizopopoulosΜια ακόμη απόδειξη ότι ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Ηπείρου διοικεί χωρίς όραμα, με ξεπερασμένες παλαιοκομματικές μεθόδους και ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ήπειρος, στην τελευταία θέση σε όλη την Ευρώπη, αποτελεί η διαχείριση του προγράμματος «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Με αφορμή την απάντηση - παρωδία για το πρόγραμμα που έδωσε σε συνέντευξη Τύπου ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Ηπείρου το τμήμα τεκμηρίωσης των Οριζόντων Ηπείρου επισημαίνει τα ακόλουθα:

Επιχείρημα 1ο
Ο Περιφερειάρχης υποστηρίζει ότι «Η Περιφέρεια Ηπείρου πέτυχε να εξασφαλίσει πέραν των 40 εκ. ευρώ που έχει δεσμευμένα στο Επιχειρησιακό της πρόγραμμα για δράσεις επιχειρηματικότητας, την ένταξη επιπλέον 291 επενδυτικών σχεδίων, (με συνολικό προϋπολογισμό 97.338.276 ευρώ, εκ των οποίων τα 48.669.088 ευρώ είναι αιτούμενες επιχορηγήσεις) από το τομεακό πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ που διαχειρίζεται κεντρικά το Υπουργείο Ανάπτυξης.»
Αυτό αποτελεί ένα καθαρό ψέμα καθώς είναι σαφές ότι η επιλογή των επιπλέον 291 επενδυτικών σχεδίων έγινε αποκλειστικά από το υπουργείο Ανάπτυξης χωρίς καμία παρέμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου.

Επιχείρημα 2ο
Η αξιολόγηση έγινε με αδιάβλητες διαδικασίες από αξιολογητές διαφορετικών Περιφερειών χωρίς ο αξιολογητής να έχει προσωπικά στοιχεία του επενδυτή ώστε να είναι αδύνατο να έρθει σε επαφή μαζί του (σύστημα Πανελληνίων εξετάσεων).
Επιχείρημα 3ο
Άλλωστε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Καχριμάνης «υπερηφανεύεται» ότι δεν χρειάστηκε να συνεισφέρει η Περιφέρεια ούτε ένα ευρώ όπως συνέβη σε άλλες περιφέρειες της χώρας.
Ακριβώς αυτό είναι το ζήτημα. Στην Ήπειρο υποβλήθηκαν 494, αξιολογήθηκαν 478 και εγκρίθηκαν οι 291 προτάσεις. Άρα, έμειναν εκτός επιλογής 187 προτάσεις λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού.
Στις υπόλοιπες 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, η διοίκηση συνέβαλε από τα αποθεματικά της έτσι ώστε αυξήθηκε το κεφάλαιο και επιτεύχθηκε η ενίσχυση ακόμη περισσότερων αναπτυξιακών προτάσεων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προστέθηκαν από ίδια κονδύλια της Περιφέρειας 15 εκατ. Ευρώ. Στην Κεντρική Μακεδονία 20 εκατομμύρια ευρώ. Στη Θεσσαλία και τη Δυτική Ελλάδα από 10 εκατομμύρια ευρώ. Στην Πελοπόννησο 7, στο Βόρειο Αιγαίο 8, στην Κρήτη 5, στα Ιόνια 3, στην Αττική 10, στη Στερεά Ελλάδα 2 και στο Νότιο Αιγαίο 10 εκατομμύρια ευρώ.
Στην περίπτωση της Ηπείρου ούτε ένα (1) ευρώ. Και ο απερχόμενος Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι «η Περιφέρεια Ηπείρου στο τέλος του 2018, είχε καλύψει απόλυτα τον στόχο των Ε.Π. του ΕΣΠΑ, ένας εκ των οποίων είναι «ο αριθμός των ενταγμένων επενδυτικών σχεδίων που χρηματοδοτούνται», γεγονός που δεν την «υποχρέωσε» να αναζητήσει συνδρομή από άλλα επιχειρησιακά προγράμματα ή υπηρεσίες των υπουργείων. «Αυτό- πρόσθεσε- οφείλεται στον έγκαιρο σχεδιασμό και τις ενέργειες των Υπηρεσιών της Περιφέρειας και ειδικότερα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης».

Το ερώτημα
Πρόκειται για μια ακατανόητη, συνειδητή παραποίηση της πραγματικότητας που γεννά το εύλογο ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει η Περιφέρεια.
Για ποιο πραγματικό λόγο δεν διατέθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου λιμνάζοντα κονδύλια από άλλα προγράμματα, όπως για παράδειγμα αυτό για το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν, προκειμένου να ενισχυθούν αναπτυξιακά προγράμματα τα οποία θα φέρουν στην Ήπειρο επισκέπτες, εισόδημα, θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία.

Η απάντηση
Είναι προφανές -οι Ορίζοντες Ηπείρου το έχουν επισημάνει και στο παρελθόν- ότι το μοντέλο ανάπτυξης στο οποίο επενδύει η σημερινή περιφερειακή αρχή εδράζεται στη λογική του πλήρους ελέγχου με στόχο την δημιουργία πελατειακών σχέσεων που θα έχουν ανταπόδοση στην κάλπη. Μοντέλο ενός ανδρός αρχής με βάση το οποίο κάθε επιχειρηματίας οφείλει αιώνια ευγνωμοσύνη στον... ευεργέτη του.
Ο κ. Καχριμάνης έχει επιλέξει μοντέλα παλαιοκομματικής λογικής που κατανοεί και μπορεί να ελέγχει: Της φέτας, της κατασκευής δρόμων, της κατάτμησης των χρημάτων σε μικρά τοπικά έργα… άμεσης ανταπόδοσης.
Αυτά, κατά την διακηρυγμένη θέση των Οριζόντων Ηπείρου, συνιστούν ένα μοντέλο ξεπερασμένο. Χωρίς όραμα και προοπτική. Χωρίς πραγματική ανταπόδοση στους πολίτες και την οικονομία της Ηπείρου. Χωρίς συνεισφορά στην ανάπτυξη και στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου στο σύνολο του πληθυσμού της περιφέρειας.
Για ακόμη μία φορά η Ήπειρος πληρώνει τις επιλογές του Περιφερειάρχη της. Μία Περιφέρεια η οποία βρίσκεται στην τελευταία θέση της ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη.
Αρνείται να επενδύσει σε έργα Περιφερειακότητας όπως ο Τουρισμός και γενικά σε δράσεις εξωστρέφειας, όπως ο αθλητισμός, ο πολιτισμός και οι εξαγωγές.
Σε κάθε περίπτωση αποφεύγει δράσεις και επενδύσεις όταν η υλοποίησή τους δεν θα υπόκεινται στον έλεγχο και στην αρμοδιότητα του Περιφερειάρχη, ο οποίος ελέγχοντας τα πάντα θέλει ο ίδιος να αποφασίζει για την πορεία τους.
Ειδικά στην πρόσφατη Δράση του Υπουργείου σχετικά με την Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών ΜΜΕ η συμμετοχή των επενδυτών ξεπέρασε τα προσδοκώμενα. Δεδομένου ότι αφορούσε ένα πρόγραμμα το οποίο θα ενισχύσει σημαντικά την τουριστική ανάπτυξη και την προώθηση του ποιοτικού τουρισμού στην χώρα μας, η κάθε Περιφέρεια διέθεσε πρόσθετα κονδύλια από τον προϋπολογισμό της προκειμένου να περάσουν και να υλοποιηθούν περισσότερα έργα στον τομέα αυτό. Μοναδική Περιφέρεια σε ολόκληρη την Ελλάδα η οποία δεν διέθεσε ούτε ένα ευρώ, είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία προφανώς δεν εντάσσει στο πρόγραμμα της αναπτυξιακές Δράσεις.
Αντιθέτως ήταν έτοιμος να επενδύσει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στην αγορά ενός κτιρίου μιας πτωχευμένης επιχείρησης συγγενικού του προσώπου για να κάνει έναν εκθεσιακό χώρο χωρίς μελέτη σκοπιμότητας, χωρίς καν έλεγχο καταλληλότητα του ίδιου του κτιρίου.

Η πολιτική πρόταση διακυβέρνησης των Οριζόντων Ηπείρου
Οι Ορίζοντες Ηπείρου έχουν δεσμευθεί ότι στη δική τους διακυβέρνηση η Περιφέρεια Ηπείρου θα αποτελέσει μοντέλο λειτουργίας και ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας. Ενισχύοντας, μέσα από συνεργασίες με δήμους, φορείς, επιμελητήρια και τις τοπικές κοινωνίες δράσεις που θα βοηθήσουν την Ήπειρο να ξεκολλήσει από την τελευταία θέση, που θα φέρουν ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και θα καταστήσουν την Ήπειρο τουριστικό hot spot όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες από τα εκατομμύρια ξένους επισκέπτες που φτάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ δεσμεύονται πως όσα έχουν μείνει αδιάθετα με την ανάληψη της καινούργια Περιφερειακής αρχής θ διατεθούν στο σύνολο τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα όπως κάνουν και οι υπόλοιπες Περιφέρειες έτσι ώστε ή δυνατόν το σύνολο των αξιολογημένων προτάσεων να ενταχθούν προς χρηματοδότηση.
Από εκεί και πέρα στο νέο ΠΕΠ 2020 -2026 που θα καταρτιστεί από τη νέα Περιφερειακή Αρχή είναι σαφές ότι θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε δράσεις που θα αφορούν στον Τουρισμό και σε κάθε άλλο τομέα της Οικονομίας που διακρίνεται από εξωστρέφεια.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version