stoTapsi

rizopoulos mpailis 1Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος επισκέφθηκε την Τρίτη την πόλη της Πρέβεζας όπου συναντήθηκε διαδοχικά με τον δήμαρχο Χρήστο Μπαΐλη και τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ιωάννη Μπούρη.
Στις δύο πολύωρες συναντήσεις εξετάστηκαν διεξοδικά θέματα ανάπτυξης της πόλης, της ευρύτερης περιοχής αλλά και η συνολική τους σύνδεση με την ανάπτυξη της Ηπείρου, στο πλαίσιο της Περιφερειακότητας. Υπήρξε σύμπτωση απόψεων στις βασικές στρατηγικές επιλογές και δόθηκε αμοιβαία υπόσχεση συνεργασίας για την επίλυση των προβλημάτων.

Μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο της Πρέβεζας ακολούθησαν δηλώσεις:
Χρήστος Μπαΐλης
«Είχα την ευκαιρία σήμερα να δεχθώ στο γραφείο μου τον κ. Ριζόπουλο, υποψήφιο περιφερειάρχη Ηπείρου. Συζητήσαμε θέματα που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα τον δήμο Πρέβεζας. Αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με την ευρύτερη περιοχή, προβλήματα που χρονίζουν και πως μπορούν να δρομολογηθούν μέσα σε ένα πνεύμα καλής θέλησης και συναίνεσης με στόχο μια δίκαιη χωρικά ισότιμη ανάπτυξη. Αναπτύξαμε όλα τα θέματα και κοινωνικά και οικονομικά και θέματα προοπτικής και εξετάσαμε το πως μπορούμε να βγούμε από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση.
Ανέφερα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας τα οποία θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε και πρέπει να στηριχθούμε σαν τοπική κοινωνία για να πάμε μπροστά. Και σε αυτό τον αγώνα που κάνουμε δεν περισσεύει κανείς. Θέλω να ευχηθώ στον κ. Ριζόπουλο καλή επιτυχία, για το καλό του τόπου και το καλό όλων μας.»

Σπύρος Ριζόπουλος
«Εγώ με τη σειρά μου θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο. Αφιέρωσε πάρα πολύ χρόνο. Είχα την ευκαιρία να του εξηγήσω από κοντά την έννοια της Περιφερειακότητας και την ανάγκη των μεγάλων έργων. Ανταλλάξαμε απόψεις και συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένες προτάσεις για τον απεγκλωβισμό της Πρέβεζας και την ανάπτυξη που τόσο απαραίτητη είναι στην Ήπειρο. Συζητήσαμε για την ανάπτυξη των ιαματικών πηγών.
Συζητήσαμε για το master plan, το οποίο προωθεί ο δήμος, όπου στο επίκεντρο μπορούν να βρεθούν οι κρουαζιέρες. Συμφωνήσαμε ότι η ίδια λογική με την οποία μιλήσαμε για προβλήτες στην Ηγουμενίτσα, μπορεί -με τη δική μας στήριξη ως Περιφέρεια- να υπάρξει και στην Πρέβεζα.
Συζητήσαμε, επίσης, το ζήτημα -το οποίο το έχω ήδη εξαγγείλει σαν πρόταση και από την πρώτη μας ομιλία που κάναμε στην Πρέβεζα πριν από αρκετούς μήνες- διαμόρφωσης ενός παραλιακού μετώπου το οποίο θα είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικό με τους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς.
Μου εξέφρασε την αγωνία του για το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είναι αδιανόητη η έλλειψη σύνδεσης με τις κεντρικές αρτηρίες είτε αφορά την Ιόνια είτε έμμεσα την Εγνατία.
Αντιλήφθηκε τη στρατηγική επισήμανση του αεροδρομίου της Φιλιππιάδας. Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, βρισκόμαστε ενόψει παράδοσης της Αμβρακίας οδού όπου ουσιαστικά ένας μικρός αριθμός επισκεπτών από το Άκτιο που ερχόταν στην Πρέβεζα θα αρχίσει να χάνεται.
Συνεπώς, η Περιφέρεια πρέπει να περάσει σε άλλη φάση. Πρέπει να αναπτυχθεί στρατηγική εγρήγορση και πάνω απ’ όλα πρέπει να κινηθούμε όλοι μαζί. Κάτι το οποίο επισημάναμε και συμφωνήσαμε είναι η ιδέα της επιτροπής παρακολούθησης όπου Περιφερειάρχης και δήμαρχοι θα καθόμαστε όλοι στο ίδιο τραπέζι και θα βλέπουμε όχι μόνο τις αγωνίες μας. Αλλά και το πως θα δημιουργήσουμε μια ισόρροπη ανάπτυξη ούτως ώστε να μην υπάρχει Ήπειρος δύο ταχυτήτων -μεταξύ μόνο σαφέστατα του μεγαλύτερου νομού Ιωαννίνων και των υπολοίπων- αλλά να υπάρχει μια αναλογική δίκαιη ανάπτυξη με την οποία δεν θα μένει κανένας δημότης και κανένας πολίτης πίσω.
Διαμορφώνοντας και ένα τέτοιο μοντέλο λειτουργίας που από κοινού όλοι μαζί θα πρέπει να έχουμε ως βασικό στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας.»

Η συνάντηση στο Επιμελητήριο Πρέβεζας
rizopoulos epimelitirio prevezasΚατά τη συνάντηση στο Επιμελητήριο της Πρέβεζας εκτός από τα ζητήματα της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας συζητήθηκε και η συμμετοχή των Επιμελητηρίων της Ηπείρου στη διαμόρφωση των στρατηγικών επιλογών και στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.
Αμέσως μετά ακολούθησαν δηλώσεις:

Ιωάννης Μπούρης
«Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα στο επιμελητήριο μας τον κ. Σπύρο Ριζόπουλο μαζί με μέλη της παράταξής του. Έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για θέματα τα οποία άπτονται της επιχειρηματικότητας του νομού. Συζητήσαμε για δράσεις και πρωτοβουλίες του Επιμελητήριου Πρέβεζας, όπως επίσης μας μετέφερε θέσεις και απόψεις για την επιχειρηματικότητα αλλά και ευρύτερα θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια της Ηπείρου.
Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη επίσκεψή του. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία.»

Σπύρος Ριζόπουλος
«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ εσάς και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Εκτιμώ ότι είχα μια πολύ σοβαρή ευκαιρία νε εξηγήσω το σκεπτικό της Περιφερειακότητας και πως αυτή μπορεί να αναπτύξει την επιχειρηματικότητα στο νομό Πρεβέζης.
Εξέφρασα την άποψη ότι στα πλαίσια της Περιφερειακότητας -και αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνει αντιληπτό- η επιχειρηματική ανάπτυξη πρέπει να έχει μια συλλογικότερη ηπειρώτικη αντίληψη. Και ότι πρέπει τα τέσσερα επιμελητήρια να βρείτε έναν τρόπο κοινής παρουσίας διότι ο κάθε νομός είναι πάρα πολύ μικρός και δεν μπορεί να υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές στρατηγικές. Άλλωστε, δεν θα σας πρότεινα κάτι διαφορετικό γιατί στην έννοια της Περιφερειακότητας, όπως την αντιλαμβάνομαι με μία ισότιμη και δίκαιη ανάπτυξη, καλό θα ήταν να υπάρχει κατά κάποιο τρόπο και ένα κοινό ενδιάμεσο όργανο το ποίο θα συνομιλεί θεσμικά με την Περιφέρεια και θα μετέχει σε όλα.
Αναγνωρίζω το ρόλο των Επιμελητηρίων και πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια, ως θεσμικοί εταίροι έχουν αλλοτριωθεί από την άγνοια της σημαντικότητάς τους. Θέλω να ξανανοίξω την πόρτα της περιφέρειας ώστε να είναι παντού μαζί μου.
Χθες, εξάλλου, είχα τη δυνατότητα κατά την επίσκεψή μου στην Παρευξείνια Τράπεζα να ξεκαθαρίσω -κλείνοντας τις δηλώσεις μου- ότι σε αυτές τις συναντήσεις με μεγάλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς και φορείς θέλω να έρχονται μαζί μου τα Επιμελητήρια.
Αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου σαν έναν πρέσβη του άγχους της επιχειρηματικότητας. Η δουλειά μου είναι να ανοίγω πόρτες και όχι να τις κλείνω ή να τις καταπιέζω.
Εξήγησα, όπως και στους δημάρχους με τους οποίους συναντήθηκα νωρίτερα, ότι μόνο η επιχειρηματική δράση μπορεί να βγάλει την Πρέβεζα από την απομόνωση.
Νομίζω ότι αυτό που έχει γίνει με την Ιονία είναι εγκληματικό και θα ήθελα να προσθέσω και το εξής: Δεν θα έπρεπε να αγωνιούμε ως Περιφέρεια μόνο για τη σύνδεση με την Ιονία οδό αλλά θα έπρεπε να ανοίξουμε και το ζήτημα της σύνδεσης με την Εγνατία.
Συνεπώς, σε μια τέτοια διαδικασία έχουμε πάρα πολλά να πούμε: κτηνοτροφία, πρωτογενής παραγωγή, ανάγκη ανάπτυξης άλλων στρατηγικών για την καλλιέργεια, τις εξαγωγές, τα μέσα και τους τόπους μεταφοράς.
Έχουμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα τα οποία ευτυχώς ή δυστυχώς πρέπει να ξεκινήσουν όλα συγχρόνως.
Για την πόλη της Πρέβεζας με ενδιαφέρει πάρα πολύ η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου. Εξήγησα και στο δήμαρχο νωρίτερα ότι πρέπει να δούμε σοβαρά στο δικό του master plan το θέμα της προβλήτας για κρουαζιερόπλοια.
Και πάνω απ’ όλα πρέπει να αγωνιστούμε για να φτιάξουμε ένα τουριστικό προϊόν στην πόλη της Πρέβεζας για να έχει λόγο κάποιος να έρθει.
Θα είμαι λοιπόν αρωγός σας. Σας θέλω συμμέτοχους στις αποφάσεις μου. Σας θέλω μαζί μου. Και ξεκίνησα τη συνάντηση από το Επιμελητήριο της Πρέβεζας γιατί πιστεύω ότι η Περιφερειακότητα πρέπει να είναι ο γνώμονας. Και τι καλύτερο από το να ξεκινήσεις από τον μικρότερο νομό με τις μεγαλύτερες ανάγκες.»

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version