stoTapsi

Άλλη μία άνευ ουσίας συνάντηση
Mpegas Filios 2019Συνάντηση με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, Φίλιππα Φίλιο, είχε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία μεταξύ των δύο Φορέων.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μπέγκας ενημέρωσε το νέο πρόεδρο του Φορέα για την πρόταση που είχε καταθέσει και η οποία αφορά στη σύσταση μιας επιτροπής αποτελούμενη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Ιωαννιτών, το Πανεπιστήμιο και τον Φορέα Διαχείρισης, προκείμενου από κοινού να προγραμματιστούν έργα και δράσεις που αφορούν την προστασία της λίμνης και κυρίως να διεκδικηθούν πόροι, ευρωπαϊκοί και εθνικοί, για την υλοποίηση των δράσεων αυτών.
Ο κ. Φίλιος δεσμεύτηκε να καταρτίσει άμεσα μια λίστα με τις προτεραιότητες που θέτει ο Φορέας για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να συζητηθούν όσο πιο σύντομα γίνεται σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας των παραπάνω Φορέων.
Κοινός στόχος είναι η ενεργοποίηση αυτής της «επιτροπής» καθώς συμφώνησαν ότι όλοι μαζί μπορούν να διεκδικήσουν περισσότερα για το καλό της Παμβώτιδας.
Ένα ακόμα θέμα που συζητήθηκε ήταν η πορεία της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας για την υλοποίηση του Έργου «Εκπόνηση Σχεδίου Διαχείρισης του καλαμιώνα της Λίμνης Παμβώτιδας»
Όπως τονίστηκε, η διαχείριση των καλαμώνων αποτελεί μια βασική και αναγκαία διαχειριστική δράση η οποία όμως θα πρέπει να βασίζεται σε εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη σύμφωνα με την ελληνική και διεθνή πρακτική και εμπειρία.
Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ιωαννιτών και ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης υπέγραψαν Προγραμματική σύμβαση με σκοπό την εκπόνηση Μελέτης Διαχείρισης του Καλαμώνα της Λίμνης Παμβώτιδας, που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις επιστημονικές παραμέτρους, και θα περιγράφει όλες τις διαχειριστικές επεμβάσεις στον καλαμώνα που μπορούν να υλοποιηθούν από τις συναρμόδιες υπηρεσίες.
Στη σημερινή συνάντηση αναλύθηκαν λεπτομέρειες για την εκπόνηση της μελέτης με τον Δήμαρχο να τονίζει πως για το Δήμο Ιωαννιτών η ορθή και αποτελεσματική Διαχείριση των καλαμιώνων των παραλίμνιων περιοχών της Λίμνης Παμβώτιδας αποτελεί ένα σημαντικό έργο με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και παράλληλα, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας διαθέτει την απαραίτητη επιστημονική γνώση και εμπειρία για το σχεδιασμό, υλοποίηση και παρακολούθηση ενός τέτοιου έργου, από κοινού αποφασίστηκε η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης.
«Δυστυχώς έχουμε αργήσει πολύ σε ότι αφορά τις δράσεις που πρέπει να αναλάβουμε για την προστασία της Λίμνης και ειδικά για την απορρύπανση του υγρού της στοιχείου. Είμαστε όμως εδώ για να αναστρέψουμε αυτή την πορεία και εργαζόμαστε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση. Στην προσπάθεια μας αυτή θέλουμε μαζί μας τόσο τον Φορέα Διαχείρισης όσο και όλους τους Φορείς που μπορούν πραγματικά συνεισφέρουν ώστε να συνεργαστούμε για τη σωτηρία της Παμβώτιδας», δήλωσε ο κ. Μπέγκας.
Τέλος, ο Δήμαρχος, ενημέρωσε τον κ. Φίλιο για το ζήτημα της εκπροσώπησης του Δήμου Ιωαννιτών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα, τονίζοντας πως θα πρέπει άμεσα να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αυτό συγκροτείται, ώστε θεσμικά να προβλέπεται η μόνιμη συμμετοχή του Δήμου σε αυτόν.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version